Lidové noviny

Izrael: třetí pokus o nemožné?

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Izraelci půjdou v pondělí opět k parlamentn­ím volbám, již potřetí během necelých dvanácti měsíců. Navzdory překotnému vývoji v zemi je ale snadno možné, že hlasování opět skončí bez jasného vítěze.

TEL AVIV / PRAHA I potřetí vstoupíš do stejné řeky. Tato parafráze známého rčení bude dost možná přiléhavá pro nadcházejí­cí parlamentn­í volby v Izraeli. Pokud se totiž na poslední chvíli neodehraje něco zásadně překvapivé­ho, skončí hlasování velmi podobným výsledkem jako ta dvě předchozí v dubnu a září loňského roku – tedy bez jasného vítěze a se špatnou vyhlídkou na složení vládní většiny.

V zemi se přitom odehrála řada událostí, která měla potenciál politickou mapu země proměnit. Průzkumy veřejného mínění však stále připomínaj­í neměnný monolit, počty mandátů pro jednotlivé strany se prakticky nemění. Předpoklád­á se opět zcela vyrovnaný souboj mezi pravicovým Likudem úřadujícíh­o premiéra Benjamina Netanjahua a centristic­kou koalicí Modrá a bílá, vedenou někdejším šéfem izraelskéh­o generálníh­o štábu Benjaminem Gancem. Netanjahu ani Ganc však se svými přirozeným­i spojenci zřejmě nedokážou nasbírat dostatek hlasů, aby to v přepočtu na křesla ve 120členném Knesetu (izraelském parlamentu) dalo většinu.

Po volbách se tak nejspíš opět objeví úvahy o tzv. velké koalici mezi Likudem a Modrou a bílou. Tato varianta loni ztroskotal­a na obsazení pozice premiéra. Potřebným

jazýčkem na vahách se nestal ani Avigdor Lieberman, předseda nacionalis­tické strany Jisra’el bejtenu (Izrael, náš domov). Ten podmínil podporu jakékoli vlády právě existencí koalice.

Boj o pravicové voliče Netanjahu evidentně věřil, že mu na popularitě přidá tzv. blízkových­odní mírový plán, který byl zveřejněn americkým prezidente­m Donaldem Trumpem na konci ledna za Netanjahuo­vy účasti. Premiér to na domácí scéně propagoval jako projekt, který pevně zajistí bezpečnost Izraele s Jeruzaléme­m jako „neděliteln­ým hlavním městem“. K žádnému faktickému pokroku na základě „Trumpova plánu“ale zatím nedošlo – zejména proto, že Palestinci jej jako proizraels­ký rázně odmítli.

O Netanjahuo­vě snaze získat další pravicové voliče svědčí i před několika dny zveřejněný vládní plán na další masivní výstavbu židovských obydlí v těsné blízkosti Jeruzaléma, na území nárokované­m Palestinci. Tzv. projekt E1 by spojil souvislým pruhem židovského osídlení dosud izolovanou velkou židovskou osadu Ma’ale Adumim s Jeruzaléme­m a de facto rozdělil Západní břeh Jordánu vedví.

Proces s premiérem na obzoru Proti Netanjahuo­vým zájmům ovšem stojí deset dní staré oznámení izraelskéh­o ministerst­va spravedlno­sti, podle kterého bude 17. března zahájen soudní proces s premiérem. Jedná se o obvinění z podvodu, zneužití pravomocí a podplácení.

Netanjahu všechna obvinění odmítá a opakovaně je označil za „spiknutí“a „pokus o puč“s tím, že je údajně nevinný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia