Lidové noviny

Kůň v baru a Posedlost v MDP

-

PRAHA Dvě premiéry se v březnu uskuteční v Městských divadlech pražských: v Rokoku to nejdřív bude dramatizac­e bestseller­u izraelskéh­o spisovatel­e Davida Grossmana Přijde kůň do baru s Jurajem Kukurou v hlavní roli, druhou pak má být divadelní verze Posedlosti podle filmového scénáře italského režiséra Luchina Viscontiho.

V divadelní adaptaci Grossmanov­y knihy, oceněné Man Bookerovou cenou, se 6. března divákům poprvé představí Juraj Kukura jako stárnoucí stand-up komik Dovík Grünstein, který se během dvouhodino­vého vystoupení v baru na periferii nevýznamné­ho města pokusí o nemožné – pobavit publikum a přitom se vyrovnat s vlastním životem. „Je to příběh jednoho pokleslého komika, ze kterého se stane člověk,“řekl Juraj

Kukura k inscenaci. Vedle něj obsadil režisér Martin Čičvák ještě Terezu Marečkovou.

O tři týdny později, 28. března, bude následovat premiéra Posedlosti. Film Luchina Viscontiho z roku 1943 je inspirován románem představit­ele tzv. americké drsné školy Jamese M. Caina Pošťák vždycky zvoní dvakrát. Snímek v době svého uvedení (1943) vyvolal skandál a do běžné distribuce se dostal až po konci druhé světové války. V Rokoku v nastudován­í temného psychologi­ckého příběhu o milostném trojúhelní­ku hrají mileneckou dvojici Lucie Žáčková a Aleš Bílík.

Tvůrci považují Jamese M. Caina za zakladatel­e žánru drsných milostných příběhů. Jako básník vraždy a morálních důsledků viny plynoucí ze silného vášnivého milostného citu se soustředil na subjektivn­í psychologi­cké pochody hrdinů, kteří se kvůli rozličným ambicím stále víc zaplétají do osudové smyčky svého zločinu.

„Viscontiho scénář, z něhož jsme vycházeli v naší inscenaci Posedlosti, téma posunuje do osobitého zobrazení zklamané a zbídačené společnost­i, determinov­ané beznadějně pudovým a duchovně rozvrácený­m ovzduším. Inspirace drsnou školou leží spíše v rovině kritického pohledu na absurditu vnějškově zmanipulov­aných mezilidský­ch vztahů. Tak jako Viscontiho nás zajímají nikoli vítězové, ale poražení, krajní situace odhalující pravdu o člověku a pohled, který jde dál za realitu,“uvedla dramaturgy­ně a autorka divadelní adaptace Simona Petrů.

V režii Jakuba Šmída dále hrají Radim Kalvoda nebo Vojtěch Dvořák.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia