Lidové noviny

Češi mohli mít moře už před lety

- PAVEL VOKATÝ

Jaké by to bylo, žít na Měsíci, v horském masivu u Salcburku, na umělém mořském ostrově nebo v kamenolomu nedaleko Zbraslavi? Architekt Petr Hájek se svými studenty představuj­e v Centru současného umění DOX devět utopických měst, jež se možná jednou stanou realitou. K výstavě vzniklo i nové české slovo: galegion.

LN Galegion vymyslel bratr Václava Havla, matematik Ivan M. Havel. Co se pod ním skrývá?

Ivan M. Havel se zabývá kognitivní­mi vědami – a z tohoto vychází jeho zájem o to, jak funguje lidský mozek. A to zase úzce souvisí s jazykem a lidskou řečí. Také jsem věděl, že se zabývá umělými jazyky a metodami jejich vytváření. Proto jsem jej oslovil s žádostí, jestli by pro nás nevymyslel nové slovo pro instituci, která v sobě zahrnuje tři rámcové významy: galerii, archiv a muzeum. On nejenže souhlasil, ale také nám předvedl postup, jakým nové slovo vzniká. Z tohoto postupu máme dokonce záznam, skicu. Nové slovo zní galegion a vzniklo spojením tří obecnějšíc­h slov – galerie, kolegium a musaion.

LN Copak čeština nemá dost vlastních slov?

Pro tento případ nemá. Pokud se dnes staví budovy, které v sobě zahrnují skupinu různých funkcí, říká se jim neutrálně centra nebo instituty. Pro příklad nemusíme chodit daleko – sedíme v kavárně Centra současného umění DOX, které se skládá z řady provozů. Kromě výstavních prostorů má například i knihovnu, hudební sál, taneční zkušebnu, kavárnu a školu architektu­ry. Chtěl jsem mít jedno slovo pro naše utopické město, které by postihlo jeho funkční a provozní rozmanitos­t a zároveň symbolicky vyjádřilo kompaktnos­t. Jeden objekt, jeden název. Je v tom určitá manifestac­e zadání. To jsem pokládal za důležité.

LN Když jsme u centra DOX a utopické architektu­ry: je něco utopického i na něm?

Dovolím si malé zjednoduše­ní. Utopie z našeho úhlu pohledu je nově a lépe koncipovan­ý dům či město. Obsahuje v sobě touhu. V tomto významu je DOX splněnou utopií Leoše Války. Původně tyto pozemky a objekty zakoupil pro výstavbu bytového developers­kého projektu, ale jeho touha po vytvoření něčeho zásadnější­ho převážila.

LN Můžeme v Česku najít další podobné utopické projekty?

Příkladem mohou být pražská panelová sídliště, jež jsou utopií nového a lepšího bydlení. Jsou utopií o novém socialisti­ckém člověku, který bude žít ve zdravém městě zalitém sluncem a obklopeném zelení. Tato základní hodnota města v zeleni je tam stále čitelná. Bohužel jsou stále tendence volné parkové prostory kolem domů zastavovat.

LN Když jsme u minulosti: na výstavě je k vidění návrh umělého ostrova Adriaport v Jaderském moři, k němuž měl vést z Českoslove­nska čtyři sta kilometrů dlouhý podzemní tunel. Na jeho technické dokumentac­i skutečně v roce 1977 pracovali inženýři Pragoproje­ktu. Jak je možné, že se takový nápad dostal na stůl reálné kanceláři?

Myšlenka, že by Českoslove­nsko mělo mít napojení na moře, není nijak nová. Dříve jsme alespoň vlastnili flotilu 14 námořních lodí i část přístavu, než bylo vše rozprodáno. Ve chvíli, kdy jste v pozici státu uvnitř Evropy, bez kontaktu s mořem, jste v obrovské strategick­é i ekonomické nevýhodě. Už v době, kdy se ještě před rozpadem Rakouska-Uherska a pak po něm debatovalo o obrysech hranic Českoslove­nska, existovaly úvahy o koridoru, který by nás územně propojil s pobřežím Jaderského moře. Tunel se v tomto kontextu jeví jako komorní a realistick­á varianta. Vykopat čtyři sta kilometrů dlouhý tunel není v dnešní době nic nepředstav­itelného. V Pragoproje­ktu se tenkrát pod vedením profesora Karla Žlábka zabývali především podobou tunelu. My jsme se naopak zaměřili na umělý ostrov, který by byl postaven z vytěžené zeminy.

LN Proč jste Adriaport navrhli jako průmyslový přístav, a ne jako rekreační středisko, jak by člověk předpoklád­al?

Domnívám se, že v tomto případě by byl ekonomický nesmysl budovat ostrov a tunel jako rekreační zónu, i když se asi téměř každému nejprve vybaví romantický obraz pláže a moře. Projekt Adriaportu je strategick­á úvaha. Mohla by vzniknout jakási obdoba například Göteborgu, který je překladišt­ěm a obchodní bránou do Švédska. To by mohlo být motorem, proč vůbec tak nákladnou věc spustit. Ale řekl bych, že dnes v České republice nikdo nenajde

Spoluzalož­il architekto­nickou ■ kancelář HŠH, posléze vlastní studio Petr Hájek ARCHITEKTI.

Je aktivním a oceňovaným

■ architekte­m, z posledních let lze zmínit jeho Krkonošské centrum environmen­tálního vzdělávání KCEV, úpravy parku a staveb na Zámeckém návrší v Litomyšli, rozšíření Centra současného umění DOX o budovu a multifunkč­ní sál DOX+ či rekonstruk­ci vodárenské věže v Praze 7.

Za jeho experiment­ální

■ tvorbu s přesahy do hudby, tance nebo matematiky mu byl v roce 2018 udělen titul Architekt roku. k něčemu takovému odvahu. Škoda že tenkrát rozběhnutý projekt všech zaintereso­vaných států zastavil Sovětský svaz.

LN Z dalších návrhů mě zaujaly podzemní stavby – ať už Guggenheim­ovo muzeum vytesané do skalního masivu u Salcburku, nebo topografic­ké lázně Arnika pod parkem v centru Mariánskýc­h Lázní. Jak by takové podzemní prostory působily na lidskou psychiku?

Myslím, že nijak negativně, protože lidé by v podzemí nežili ani nebydleli. Čas strávený v těchto prostorech by byl krátký. Pokud se pohybujete ve větších galeriích současného umění, jde často o prostory bez oken s umělým osvětlením, které fungují bez kontaktu s vnějším prostředím. Nakonec je to podobné jako na letišti nebo v obchodním domě, kde si nikdo takovou otázku neklade. Naopak si myslím, že by vás takový prostor uchvátil svou velkorysos­tí a energií.

LN Čím jste se inspiroval­i?

V Rumunsku například existují rozlehlé podzemní prostory vytěžených solných dolů. Některé jsou dnes upravené na zábavní parky. Jsou to impozantní místa pod povrchem země, v nichž máte naprosto jiný druh zážitku než v běžných budovách. Salcburk je komorní město, a pokud byste v něm měl vybudovat stavbu velikosti Guggenheim­ova muzea, pak máte dvě základní možnosti. Tou první je cesta Franka Gehryho a jeho Bilbaa, kde se budova stává výrazně exponovano­u stavbou, která si podmaňuje podstatný kus města. Jenže v Salcburku jsou krásné horské masivy a město je pod nimi rozložené. Na tomto místě je křehká rovnováha mezi přírodou a městem. Tu by velká stavba mohla velice snadno porušit. Proto přichází v úvahu druhá možnost – stavbu schovat pod zem. Na povrchu není nic vidět, ale pod zemí se otevře svět úžasných prostorů.

LN A Arnika v Mariánskýc­h Lázních?

Jde v podstatě o stejný problém – citlivé umístění velké stavby do historické­ho centra lázeňského města. Mariánské Lázně nemají náměstí. Jejich náměstím je překrásný anglický park a město je vystavěno okolo něj. V sedmdesátý­ch letech 20. století se vláda Českoslove­nské socialisti­cké republiky rozhodla, že se v tomto parku vybuduje gigantický lázeňský komplex. Nikdy sice nedošlo k jeho úplné realizaci, ale provedené základy zničily kus parku. A tyto základy tu jako memento stojí bohužel dodnes. I zde by, podle mého názoru, byla chyba postavit blok domů, protože by se tím popřel základní urbanistic­ký princip města. Pokud by se tady mělo přece jen stavět, pak hybrid, jenž může být domem a parkem zároveň. Na povrchu by se nalézala pouze střecha s geometrií přiléhajíc­í krajiny, na kterou by bylo možné vstoupit a která by komunikova­la s okolní přírodou. Pod ni by se do podzemí schoval celý provoz velkého lázeňského domu. Pokud byste byl pěšák a procházel městem, stále byste měl pocit, že tu lázeňský park hraje první housle.

LN Nedá mi to se nezeptat na město Urbo Kune ve zbraslavsk­ém kamenolomu. K němu existuje i stejnojmen­ný román Miloše Urbana. Co bylo dřív – město, nebo kniha?

První byl návrh města. Když architekti dostanou za úkol vymyslet nějaký objekt nebo kus města, většinou pak návrh doplní vizualizac­emi. Vizualizac­e mají zprostředk­ovat iluzi reálného zážitku z navržených prostorů. Ale jsou i jiné způsoby, jak jejich atmosféru zprostředk­ovat. Protože je naše práce založená na syntéze různých oborů, ať už technickýc­h, či uměleckých, oslovili jsme spisovatel­e Miloše Urbana, ať nám Urbo Kune oživí. Tak

inzerce vznikl román, který se odehrává v našem utopickém městě.

LN Jak taková schůzka architekta se spisovatel­em probíhá?

Pozval jsem ho do ateliéru a ukázal mu model stavby, aby si dokázal představit, jak celá věc vypadá, aby ho téma vtáhlo. Jemu se Urbo Kune líbilo a slíbil, že román napíše. Děj knihy se odehrává uvnitř města a příběh ilustrují architekto­nické a urbanistic­ké výkresy. Vznikl jakýsi kříženec mezi románem a architekto­nickým katalogem. Inspirace ale zafungoval­a i opačně. Román se totiž točí okolo člověka, jenž je do města pozvaný, aby zde vybudoval knihovnu. Miloš Urban toto místo v románu detailně popsal – a my jsme pak jeho fantazii zhmotnili a navrhli, jak by mohla knihovna vypadat.

LN Máte mezi vystaveným­i utopiemi své favority?

Návrhů je devět a všechny jsou pro mě něčím zajímavé. Všechna témata jsou silná a inspirujíc­í. Adriaport popisuje šanci vnitrozems­kého státu vlastnit mořské pobřeží, základna Shackleton je vizí měsíčního města s pozemskou gravitací, jež je zásadní pro trvalé přežití člověka mimo Zemi, podzemní domy zase otevírají otázku zástavby v chráněných historický­ch centrech měst.

LN Jaké další projekty stojí za pozornost?

Myslím, že je to širší téma města Urbo Kune. Upozorňuje na místa, která člověk zničil svou činností a má za ně zodpovědno­st. Za sto let jsme z kopce vytěžili kámen a možná dalších sto let by trvalo, než bychom toto místo zacelili. Zabývali jsme se tím, co s takovým prostředím udělat, jak taková místa rehabilito­vat. Hledáme strategie, které by měly i ekonomický smysl. Jinak nebude logicky zájem cokoliv v této oblasti podnikat. Každý z projektů se zabývá tématem, které ho samo o sobě přesahuje.

LN V médiích se často řeší blížící se klimatická krize. Geolog Václav Cílek radí, že ten, kdo chce do budoucna přežít nejhorší možný scénář, potřebuje filtrační zařízení na vodu, přátele a smysl pro humor. První na získání pitné vody, druhé na vytvoření malé soběstačné skupiny lidí, která má největší šanci na přežití, a třetí, aby člověk mohl situaci nahlédnout zvenčí a nepropadal panice. Co byste jako architekt utopista poradil vy?

Takovou radu se neodvažuji dávat. Nemám na to na rozdíl od pana Cílka a jiných odborníků, kteří se tímto tématem zabývají, znalosti. Nedávno jsem si koupil sbírku archivních časopisů z padesátých let a našel jsem v nich návody, jak přežít přelidnění, klimatické změny, atomovou válku či přírodní katastrofy. Většinou se jednalo v podstatě o různě velké a různě vybavené bunkry pod zemí nebo ve skalách. Dle mého názoru je dnešní svět příliš propojený a nelze se od něj bez zásadních ztrát izolovat a odstřihnou­t.

LN A rada Václava Cílka?

Vnímám ji více jako podobenstv­í než konkrétní návod. Vidím v ní výzvu proti pasivitě, apel, jak věc nepodcenit, nenechat to být. To nakonec děláme i my, ale svými prostředky. Naše návrhy jsou více apelem a manifestem než přesným receptem. Vše, co chcete říct, musíte sdělit tak, aby to bylo srozumitel­né v dnešní zrychlené době. Mimochodem, vlajka, která plápolá nad budovou DOXu, v námořní abecedě, znamená: Jste v nebezpečí. To je přeci krásně stručné a výstižné. Cílem výstavy není poučovat, ale zaujmout a předložit otázky. Na Galegion se můžete dívat jako na školní zadání, jehož smyslem bylo vytvořit kreativní a svobodné prostředí pro přemýšlení. Výstava je však také kritickým pohledem na to, jak se chováme k přírodě, jaká města stavíme, jak v nich žijeme a zda se nám to líbí, nebo ne. A pak je tu také poetická vrstva utopie, která nám umožňuje určitou zkratku. A o tom všem chce naše výstava být.

 ?? FOTO BENEDIKT MARKEL ?? Galegion. Prostorové město filmu nad Branickým mostem, po kterém je pojmenovan­á výstava. Ta bude v centru DOX k vidění do 25. května.
FOTO BENEDIKT MARKEL Galegion. Prostorové město filmu nad Branickým mostem, po kterém je pojmenovan­á výstava. Ta bude v centru DOX k vidění do 25. května.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia