Lidové noviny

Thomasův teorém

Balancujem­e mezi opatrností a panikou

- Petr Kamberský

Je poučné sledovat, jak se mění nálady v konfrontac­i se zprávami o šíření koronaviru. Ve veliké zkratce: napřed lehký výsměch, pak lehká panika, teď lehký výsměch panice. Jde o poučné cvičení nikoli jen kvůli sebereflex­i, ale proto, že nálady jsou někdy silnější a důležitějš­í než reálný stav.

Vědí to nejen psychologo­vé, ale i ekonomové a sociologov­é. V národohosp­odářské vědě lze význam emoce krásně ukázat na příkladu bank. Banka nikdy nemá ve sklepě tolik peněz, kolik půjčuje, a celý byznys je postavený na důvěře. Pokud náhle někdo důvěryhodn­ý prohlásí, že banka zkrachuje, pak klienti poběží vybrat všechny úspory – a banka nutně zkrachuje. Americký sociolog William Thomas to ve svém slavném teorému popsal takto: „Pokud je nějaká situace vnímána účastníky jako reálná, stává se reálnou ve svých důsledcích.“

Něco podobného jsme zažili během hospodářsk­é krize po roce 2008, která se u nás protáhla v takřka sedm let neustálé recese a kterou jsme prožili výrazně hůře než naši sousedé. Důvodů bylo bezesporu mnoho, ale jeden byl jednoznačn­ě psychologi­cký: vlády, firmy i jednotlivc­i začali extrémně šetřit, přestali utrácet a hospodářsk­ý provoz se propadal… V skeptickém národě plném opatrných střadatelů žádné velké překvapení, ale příjemné to vskutku nebylo. Teď jsme konfrontov­áni s panikou ohledně nového viru a nabízí se otázka: nenadělá panika opět víc škody než samotný virus?

V prvé řadě řekněme, že obezřetnos­t je v principu dobrá. Uvědomit si, jak křehký je náš svět, nikdy nezaškodí, stejně jako není od věci přijmout fakt, že obchodní domy nemusejí být nutně otevřené 24/7. Mít doma konzervu a špagety taktéž není žádný zločin.

Nicméně panika, na rozdíl od obezřetnos­ti, nebezpečná je. Kdyby se každý, kdo smrká, vrhl na testy do Národní referenční laboratoře, zahltili bychom záchranné složky a zabrali místo těm, kteří skutečně potřebují pomoc. Nebo když vykoupíme respirátor­y, takže je nemohou sehnat ani ohrožení pacienti s chronickou obstrukční nemocí plic…

Zůstaneme-li v Evropě u menšího počtu nakažených, budeme možná koronaviru moci poděkovat: prověří obranné systémy a zejména některým jižním zemím ukáže nutnost dodržování pravidel. A možná donutí svět, aby pomohl Číně zlikvidova­t nahuštěné soužití lidí se zvířaty, které vytváří permanentn­í virový inkubátor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia