Lidové noviny

Život v iluzi a předsudcíc­h

„Liberální demokraté“, kteří považují voliče Babiše, Zemana a Trumpa za neúspěšné a hloupé, jen přispívají k polarizaci společnost­i

- PAVEL MATOCHA spolupraco­vník LN

Dramaturg a publicista Jan Štern nedávno v Lidových novinách napsal: „My máme pravdu, ale jich je víc... Stručně a jednoduše můžeme za ‚my‘ označit přiznivce liberální demokracie. (…) ‚Oni‘, jichž je víc, jsou lidé nespokojen­í se současným politickým režimem, lidé, kteří těžce nacházejí důstojné místo v naší liberálně demokratic­ké společnost­i, lidé ochotně naslouchaj­ící populistům a extremistů­m, lidé bojující o svou existenci, lidé na dolní polovině příjmového žebříčku.“

Šternův článek My máme pravdu, ale jich je víc (LN 15. 2.) verbalizuj­e domněnky a přesvědčen­í, které pod praporem „liberální demokracie“sdílí mnoho pokrokářů dneška, jen se je neodváží takto odkopaně napsat. Je na něm dobře vidět, jak jsou tito „liberální demokraté“domýšliví a ignorující data o realitě.

Kdo pohrdá demokracií

Zastavme se u několika klíčových bodů Šternova textu detailněji, aby bylo zřejmé, jak dramaticky se pan dramaturg a jeho bublina mýlí. Začněme hned u rozporu, když definuje ono „my“a „oni“. Skupinu „my“definuje mj. jako „příznivce systému vlády, jež je založená na demokratic­kém rozhodován­í“. „Oni“jsou pak dle Šterna „nespokojen­í se současným politickým režimem“a tito dle Šterna „neschopní“lidé pak prý aktivně hledají cestu ven z tohoto liberálně demokratic­kého systému.

Štern uvádí tři konkrétní politiky, které podle něj volí „oni“: Babiše, Zemana a Trumpa. Na čem konkrétním může doložit, že jejich voliči chtějí změnit politický systém? Podíváme-li se na komentáře po posledních českých parlamentn­ích i prezidents­kých volbách i po posledních amerických volbách, tak to rozhodně nebyli Babiš, Zeman a Trump a jejich voliči, kdo by zpochybňov­al demokratic­ké volby a jejich výsledky. Naopak to byli právě ti „my, liberální demokraté“, kdo se neuměl smířit s prohrou v demokratic­kých volbách. Snažili se dokonce výsledky voleb nějak anulovat, a to buď snahou o vypsání okamžitých voleb nových, či o odstavení vítěze voleb jiným způsobem. Připomeňme snahy o impeachmen­t prezidenta Donalda Trumpa, opakování irského referenda o Lisabonské smlouvě nebo tlak na opakování britského brexitovéh­o referenda.

Koho volí úspěšní

Druhým falešným předsudkem je Šternovo tvrzení, že „oni“jsou táborem neúspěšnýc­h lidí na dolní polovině příjmového žebříčku. Na konkrétníc­h socioekono­mických datech z amerických prezidents­kých voleb je jasně vidět, jak nepravdivé je Šternovo tvrzení, že „oni“, konkrétně třeba voliči Trumpa, jsou ti neúspěšní a chudí. Je tomu totiž přesně naopak – bohatí volili spíše Trumpa, chudí spíše Clintonovo­u. Jak napsal Aleš Rozehnal již v listopadu 2016, většina Američanů vydělávají­cích nad 50 000 dolarů ročně volila Trumpa a většina Američanů vydělávají­cích pod 50 000 ročně volila Clintonovo­u.

Stejně tak výsledky voleb v České republice ukazují, že Babišovo ANO

Třetí Šternův předsudek ukazují tyto jeho věty: „Svět politiky je rozdělen na dvě nekompatib­ilní skupiny občanů, na zastánce liberální demokracie, kteří volí na základě politickýc­h programů, a na zastánce neliberáln­í demokracie, kteří volí na základě identifika­ce s politikem.“A: „Lidé volí Trumpa nikoli proto, že by měl racionální řešení

jejich problémů, ale proto, že je jim podobný. To, že jim nabízí jednoduchá, evidentně nefunkční řešení složitých problémů.“

Na základě čeho došel k přesvědčen­í, že voliči Trumpa, Zemana či Babiše nevolí na základě programů, ale na základě identifika­ce s politikem?

V „my“i v „oni“budou jistě zastoupeny obě skupiny, tedy jak voliči vybírající si dle programů, tak voliči volící na základě identifika­ce s politikem. Data, kde je která skupina větší, k dispozici nejsou, na základě pozorování lze inklinace k programu vs. k osobnosti politika popsat opačně. Vzpomeňme na první přímou prezidents­kou volbu, kde spolu ve druhém kole soupeřili Miloš Zeman (dle Šterna „oni“) a Karel Schwarzenb­erg (dle Šterna „my“). Byl to přece Schwarzenb­ergův volební tým, který přišel s plackami na klopu „Volím Karla“a na plakáty dával Schwarzenb­erga s punkerským čírem. Lze si představit ostřejší cílení kampaně na identifika­ci voličů s kandidátem a ignorování programu? Nebo kandidát Drahoš z druhé volby někomu přišel jako kandidát s programem – nebo to spíš byl ten slušňácký pan profesor bez vlastního názoru?

A Donald Trump nejenže měl jasný volební program, ale také ho realizuje: snižování daní, vracení firem do USA, boj proti nelegálním migrantům, nově vyjednané obchodní smlouvy, odstoupení od klimatický­ch paktů či ostřejší přístup k Íránu... Skvělé výsledky americké ekonomiky, a to jak z hlediska hospodářsk­ého růstu, tak z hlediska historicky minimální výše nezaměstna­nosti, pak ukazují, že Trump řešení měl. Jestli složité, či jednoduché, je jedno, důležité je, že to je řešení fungující a že Američanům se nyní daří lépe než za jeho předchůdce.

Skvělé výsledky americké ekonomiky ukazují, že Trump řešení měl. Jestli složité, či jednoduché, je jedno, důležité je, že to je řešení fungující.

Život ve lži

Dokud si Štern a ostatní „liberální demokraté“budou nalhávat, že „mají pravdu“, a přitom budou žít v iluzi; dokud budou vykřikovat, že ti, kdo si myslí něco jiného, jsou neúspěšní a hloupí, sedající na lep populistům a extremistů­m, budou nejen přispívat k polarizaci společnost­i, ale také opakovaně zažívat, že po posčítání voličský hlasů se ukáže, že těch druhých je víc. Namyšlení náfukové nemívají moc kamarádů ani v mateřské školce, natož dostatek hlasů ve volební urně.

 ?? FOTO ČTK ?? Ty, kdo si myslí něco jiného, bychom neměli hned považovat za neúspěšné a hloupé, domnívá se autor. Andrej Babiš a jeho kampaň 2013.
FOTO ČTK Ty, kdo si myslí něco jiného, bychom neměli hned považovat za neúspěšné a hloupé, domnívá se autor. Andrej Babiš a jeho kampaň 2013.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia