Lidové noviny

Fischer: Jde o zásadní civilizačn­í střet

-

PRAHA Bráním základy právního státu, zatímco skupina PPF se stará jen o své obchodní zájmy, říká v rozhovoru pro LN senátor Pavel Fischer (nezávislý).

LN Co bylo hlavním tématem vaší schůzky s americkým senátorem Markem Rubiem? Témat bylo hned několik, například plánovaná cesta bezpečnost­ního výboru Senátu do USA, transatlan­tická spolupráce, také bezpečnost­ní hrozby, Rusko, Čína a další.

LN Do jaké míry byl Rubio informován o skupině PPF?

Pan senátor je perfektně informován, zjevně z celé řady zdrojů. Překvapilo mě, jak detailní informace má o naší zemi. A to i o aktivitách PPF, které probíhají převážně mimo Česko.

LN PPF tvrdí, že Rubio vychází z mylných informací od vás, čímž vás nepřímo označila za lháře. Máte důkazy, že PPF v Česku jednala „jako čínský zástupce“?

To je velmi silné a lživé obvinění hned dvou ústavních činitelů. Beru to jako plácnutí do vody. Bráním základy právního demokratic­kého státu, zatímco nizozemský holding PPF se stará o svoje obchodní zájmy. Ty jsou přímo závislé na komunistic­ké straně Číny. To mluví za vše.

LN PPF vyvrací, že by prosazoval­a technologi­e Huawei...

Pak by měli veřejnosti vysvětlit, proč například podepsali s Huawei memorandum o spolupráci. Huawei je riziková čínská firma a bezpečnost kritické infrastruk­tury je jedním z nejdůležit­ějších témat států NATO i EU. Svou úlohu v celé věci má i prezident, který za společné zájmy Huawei a PPF opakovaně bojoval víc než za občany České republiky.

LN Mohou ještě Američané celý obchod zablokovat?

To jsme neřešili. Zato jsme řešili, jak chránit svobodu a demokracii našich zemí. Jsem přesvědčen, že jde o zásadní civilizačn­í střet, v němž je prodej jedné mediální skupiny jen jednou epizodou.

LN Má podle vás Česko jasně definovano­u politiku vůči Číně? A kde jsou její případné slabiny?

Česko potřebuje zmapovat slabá místa a stanovit jednotnou strategii. Tomu se intenzivně věnujeme v Senátu už od mého nástupu do funkce předsedy bezpečnost­ního výboru. Naše další veřejné slyšení se bude týkat odolnosti veřejných institucí vůči cizímu vlivu. To se týká jak ministerst­ev, tak těch nejmenších radnic a úřadů. Máme samozřejmě v plánu i další akce. Bude to peprné, můžete se těšit. ik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia