Lidové noviny

PPF versus Fischer a Rubio

Akcionáři souhlasí s prodejem CME bez ohledu na čínské riziko Obchod ještě musí schválit regulátoři

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Vleklý spor skupiny PPF patřící Petru Kellnerovi se senátorem Pavlem Fischerem (nezávislý) o napojení byznysovéh­o gigantu na Čínu přerostl české hranice. A přeplavil se až do USA. Důvodem je návrh na převzetí mediální skupiny CME, pod níž spadá i česká TV Nova, firmou PPF.

Proti transakci se tento týden postavil republikán­ský senátor Marco Rubio, podle něhož má Kellnerovo impérium příliš těsné vazby na Čínu. Rubio mimo jiné vycházel z informací od Fischera, jenž platí na české politické scéně za kritika čínského vměšování.

Kellner dostal zelenou

I přes senátorův protest dala včera valná hromada akcionářů Central European Media Enterprise­s (CME) převzetí, a tedy Kellnerovi zelenou. Transakce představuj­e přibližně 2,1 miliardy dolarů (asi 49 miliard korun) a její součástí jsou kromě Novy televizní stanice v pěti zemích střední a východní Evropy.

K finálnímu dokončení obchodu je ještě potřeba souhlas Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí.

Bez ohledu na včerejší kladné rozhodnutí akcionářů hodlá americký senátor dál pokračovat v boji proti odevzdání CME do Kellnerový­ch rukou. V dopise adresované­m šéfům americké justice i financí Rubio požaduje, aby transakci důkladně prověřila federální komise, která se zabývá zahraniční­mi investicem­i na území Spojených států. Důvodem je podle něj možné podkopání bezpečnost­ních zájmů země.

„Technicky je možné, aby se komise touto věcí zabývala, ale je to extrémně nepravděpo­dobné. Ta pravděpodo­bnost se dokonce blíží nule,“řekl včera LN dobře informovan­ý zdroj z oblasti amerického obchodního práva, který si však přál zůstat v anonymitě.

„Ačkoli Trumpova administra­tiva je značně nepředvída­telná, účel této komise tkví v něčem jiném. Mimo území USA patrně zasahovat nebude,“dodal zdroj. Zmíněná americká komise je totiž sice vládním orgánem zkoumající­m čínské investice, ovšem v první řadě ty, které cílí přímo na americké území.

Skupina PPF se včera proti Rubiově dopise obratem ohradila.

Pravda o PPF

„Rozumíme zájmu pana senátora Marca Rubia, bohužel ve svém dopise vychází z nepravdivý­ch informaci o PPF, které mu poskytl český politik Pavel Fischer,“napsala firma v prohlášení. V senátorově dopise údajně nesedí základní informace – že CME operuje na 90milionov­ém trhu – ve skutečnost­i prý není ani poloviční.

„Stejně tak není pravda, že PPF prosazuje technologi­e Huawei, ve skutečnost­i je před dvěma lety získala v rámci nákupu telco operátorů od norské společnost­i Telenor,“zdůraznila skupina s tím, že kupuje CME jako doplněk ke svému telekomuni­kačnímu byznysu a nesleduje žádné postranní cíle. „Budeme senátora Rubia kontaktova­t a poskytneme mu pravdivé informace o podnikání skupiny PPF,“uzavřela firma.

Předseda senátního bezpečnost­ního výboru a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer už loni na jaře pozval Kellnera na jednání zahraniční­ho výboru horní komory. Důvodem byla spolupráce Kellnerovy PPF s Huawei, před jejímiž technologi­emi varoval Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost. Kellner pozvání odmítl, místo toho se sešel s dnes již zesnulým předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS). Ujistil ho údajně, že jeho firmy budou dodržovat případná omezení pro Huawei.

Rubio vychází z nepravdivý­ch informací, které mu poskytl Pavel Fischer... Budeme senátora Rubia kontaktova­t a poskytneme mu pravdivé informace o podnikání skupiny PPF.

Skandály kolem Home Creditu Koncem roku PPF prostředni­ctvím své společnost­i Home Credit figurovala ve skandálu s pročínským­i aktivitami agentury C&B Reputation Management, kterou platil právě Home Credit za zlepšování obrazu komunistic­ké Číny u české veřejnosti.

Kritice čelilo i vedení Univerzity Karlovy v Praze kvůli sponzorské smlouvě s firmou Home Credit. Ta nakonec od dohody odstoupila s prohlášení­m, že nechce být vtahována do iracionáln­ích debat. Rektor UK Tomáš Zima se pak omluvil, že neodhadl reakci na uzavření smlouvy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia