Lidové noviny

Zadržte dech: mentolky odcházejí

- MIROSLAV PETR

Sto let byly na trhu. Teď mentol, nejoblíben­ější z tabákových příchutí cigaret, v květnu zmizí ze všech trafik a obchodů. Podle odborníků na odvykání kouření totiž mentolová příchuť vyvolává větší závislost než chuť klasického tabáku.

Cigarety s mentolovou příchutí jsou nebezpečně­jší než ty klasické. Kuřák si připadá, že vdechuje čistější vzduch. EVA KRÁLÍKOVÁ Centrum léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK

PRAHA Traduje se, že když se v roce 2013 schylovalo v Evropské unii k zákazu prodeje cigaret s příchutěmi, nakoupil si bývalý západoněme­cký kancléř a starý vášnivý kuřák Helmut Schmidt do zásoby stovku kartonů. Zásobu by si nyní měli pořídit i všichni vyznavači mentolovýc­h cigaret. Od 20. května se v celé Evropské unii nesmí prodat ani jedna jediná krabička cigaret vonících po mentolu.

Charakteri­stické příchutě, včetně různých borůvkovýc­h, vanilkovýc­h a dalších, zakázala evropská tabáková směrnice už od roku 2016. Lákavé chutě totiž svádějí ke kouření zejména mladistvé, zhoubným tabákem nejvíce ohroženou skupinu. Mentolky, představuj­ící až 90 procent ze všech kdysi prodávanýc­h příchutí, tenkrát dostaly dvouletý odklad. A ten vyprší právě nyní v květnu.

Svěží dým škodí víc

Odborníci mají o riziku mentolovýc­h cigaret jasno. „Cigarety s mentolovou příchutí jsou nebezpečně­jší než ty klasické. Příchuť působí na receptory v krku jako chladivý prvek a kuřák si připadá, že vdechuje čistější vzduch. O to komplikova­nější je pak odvykání,“popisuje důsledky kouření mentolek profesorka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice Praha.

Současně nyní nastává definitivn­í konec nejen mentolovýc­h cigaret, ale i těch kapslových „cvakacích“, ve kterých si kuřák stisknutím kapsle u filtru obohatil tabákový dým o příchuť mentolu. To teď už nepůjde.

Tabákové firmy momentálně trápí nejvíc razantní zvýšení spotřební daně, které způsobí největší skokové zdražení klasických cigaret v historii Česka. A tím zřejmě i větší pokles prodeje. Počínaje březnem se začnou v obchodech postupně objevovat cigarety označené na kolku písmenem Z a cenou v průměru o 12 až 13 korun vyšší než dosud. To znamená, že drtivá většina kuřiva na českém trhu se bude prodávat za sto a více korun. Ovšem na druhé straně platí, že Česko dál zůstává průměrnou cenou za krabičku pod průměrem Evropské unie. A chlubit se nemůžeme ani počtem 2,4 milionu kuřáků a ročně miliardou prodaných krabiček.

Riziko poklesu prodeje ovšem přichází i s koncem mentolovýc­h cigaret. Jejich prodej totiž tvoří nezanedbat­elný 12procentn­í podíl na českém trhu.

„Nikdo neví, kam vyznavači mentolovýc­h cigaret přejdou. Jestli

Unijní podraz na Poláky Českých 12 procent trhu není málo, ovšem Poláci si mentolové cigarety oblíbili patrně vůbec nejvíc – na tamním trhu tvoří asi čtvrtinu prodaného kuřiva. I proto se Poláci snažili před rokem 2014, kdy evropská tabáková směrnice vstoupila v platnost, za každou cenu zákaz mentolek odvrátit. Marně.

Žádný zákaz příchutí se však stále nevztahuje na takzvané zahřívané tabákové výrobky (v Česku pod značkami IQOS a glo) ani na příchutě do elektronic­kých cigaret. Ty neobsahují žádný tabák a kuřák vdechuje páru z kapalné náplně neboli e-liquidu zahřívané pomocí baterie.

„Nezakazova­t příchutě u elektronic­kých cigaret je správné. Zdraví škodí mnohonásob­ně méně než klasické cigarety a příchutě mohou usnadnit řadě kuřáků přechod na tuto alternativ­ní formu kouření,“uzavírá lékařka Eva Králíková.

 ??  ?? První cigarety s mentolovou příchutí přišly na svět ve 20. letech minulého století v USA a staly se postupně nejžádaněj­ší příchutí vůbec.
Zatímco v Americe je dodnes jejich prodej i přes narůstajíc­í regulaci tabákového byznysu legální, Evropa přitvrdila. V rámci směrnice EU byly od roku 2016 zakázány všechny jiné než tabákové příchutě – s výjimkou nejžádaněj­ších mentolek.
Jejich zákaz přišel až letos: od 20. května se nesmí objevit v prodeji ani jediná krabička klasických cigaret vonících po mentolu.
Reklama na všechny tabákové výrobky je v Evropě zakázaná všude mimo trafiky již od roku 2002.
První cigarety s mentolovou příchutí přišly na svět ve 20. letech minulého století v USA a staly se postupně nejžádaněj­ší příchutí vůbec. Zatímco v Americe je dodnes jejich prodej i přes narůstajíc­í regulaci tabákového byznysu legální, Evropa přitvrdila. V rámci směrnice EU byly od roku 2016 zakázány všechny jiné než tabákové příchutě – s výjimkou nejžádaněj­ších mentolek. Jejich zákaz přišel až letos: od 20. května se nesmí objevit v prodeji ani jediná krabička klasických cigaret vonících po mentolu. Reklama na všechny tabákové výrobky je v Evropě zakázaná všude mimo trafiky již od roku 2002.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia