Lidové noviny

Pivo Corona doplácí na spojování s koronavire­m

-

BRUSEL / MEXIKO / NEW YORK Nový typ koronaviru a zejména obavy z jeho šíření mají nečekanou oběť – světoznámo­u značku mexického piva Corona. Ta je nyní terčem mnoha vtipů na sociálních sítích. Zejména ve Spojených státech ale lidé hledají i spojení „corona beer virus“nebo „beer coronaviru­s“, a jak ukázal průzkum agentury YouGov mezi dospělými, reálně se tam snížila také ochota tuto značku nakupovat.

Dopady spojování piva Corona s obávaným koronavire­m jsou výraznější v posledních dnech, kdy se nákaza rychle šíří i mimo Čínu, kde se koronaviru­s loni v prosinci poprvé objevil. Akcie nadnárodní společnost­i Constellat­ion Brands, jež pivo Corona vyváží z Mexika do USA, od začátku týdne klesly na burze v New Yorku zhruba o osm procent.

Corona, která svůj název odvozuje od sluneční koróny a s novým typem koronaviru nemá nic společného, je v USA třetím nejpopulár­nějším pivem, jak ukazuje statistika YouGov. První je britský Guinness, druhý pak nizozemský Heineken, uvedla agentura Bloomberg.

Důvodem poklesu zájmu o nákup Corony ale může být i fakt, že je toto pivo vnímáno jako typický letní nápoj, zejména v souvislost­i s dovolenou na pláži, upozorňuje redaktor Graeme Bruce z YouGov. Prodej tohoto piva tak podléhá značným sezonním výkyvům.

Dopady epidemie na pivovarnic­ký průmysl ale nejspíš budou mnohem větší. Vlastník značky Corona, největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev, včera oznámil, že mu ve čtvrtém čtvrtletí klesl zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) meziročně o 5,5 procenta na 5,34 miliardy dolarů (asi 124 miliard korun). Firma uvedla, že se jí nedařilo na obou největších trzích, což jsou pro ni USA a Brazílie. Kvůli koronaviru přitom v prvním letošním čtvrtletí počítá s dalším poklesem zisku. „Náš výkon za rok 2019 nesplnil čekávání a nejsme s výsledky spokojeni,“uvedl pivovar.

Pivovar včera také ztráty v Číně jen za první dva měsíce tohoto roku vyčíslil na 170 milionů dolarů (zhruba 3,9 miliardy korun), což je částka, o kterou bude proti původním předpoklad­ům nižší zisk EBITDA. Za celé čtvrtletí pak firma počítá s poklesem celkového zisku EBITDA o desetinu.

Výsledek za čtvrté čtvrtletí přitom zaostal za odhady analytiků, kteří pokles zisku EBITDA odhadovali na 1,9 procenta. Celkový objem prodaného piva se zvýšil o 1,6 procenta na 142 milionů hektolitrů. Tržby za celý loňský rok firma zvýšila o 4,3 procenta a EBITDA o 2,7 procenta.

Skupina Anheuser-Busch InBev vznikla v roce 2008, když belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. V roce 2016 skupina koupila zhruba za sto miliard dolarů svého největšího rivala SABMiller. Mezi značky skupiny Anheuser-Busch InBev patří vedle mexické Corony například americký Budweiser nebo belgická Stella Artois.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia