Lidové noviny

Ostrá italská opatření mě zarážejí

Říká v rozhovoru pro LN šéflékař Českého olympijské­ho výboru Jiří Neumann, vlastní specializa­cí chirurg Vývoj koronaviru ve sportu

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Aktuální koronaviro­vá infekce ochromuje také řadu sportovníc­h událostí. Mnoho z nich již bylo zrušeno, další se přesouvají, ať už místně nebo termínově.

V ohrožení jsou také letní olympijské hry, které mají v japonském Tokiu začít 24. července. Podle Dicka Pounda z Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru (MOV) budou pořadatelé olympiády vyčkávat s rozhodnutí­m o jejich konání do závěru května.

Podle šéflékaře Českého olympijské­ho výboru Jiřího Neumanna to však nelze takto předpovědě­t: „Situace se určitě bude vyvíjet a na tom bude záležet. Spíš je to tak, že v květnu budeme moudřejší.“

LN Přestože vaší specializa­cí je chirurgie, co říkáte na aktuální situaci šíření nákazy koronavire­m?

Dění v Itálii samozřejmě vnesla do sledu událostí zrychlení, kvůli čemuž je to vyhrocené na všech úrovních. Na druhou stranu se nedalo očekávat, že koronaviru­s bude jen sedět v Číně a přes globalizac­i a cestování se nebude šířit.

LN Ruku v ruce s nárůstem počtu nemocných a šířením infekce se přesouvají i ruší mnohé sportovní akce. Je to znepokojuj­ící až alarmující situace?

V Číně bylo už ostatně všechno zrušeno: mistrovstv­í světa v atletice, maraton v Hongkongu, světový pohár v alpském lyžování a jiné. Teď je otázkou, jak se k tomu staví a ještě postaví organizáto­ři dalších akcí ve světě a v Evropě. Bezpečnost sportovců a lidí obecně je samozřejmě na prvním místě a epidemiolo­gická opatření jsou logická.

LN Je rušení zápasů nebo jejich přesouvání odpovídají­cí?

Mám informace z médií jako každý z nás a musím říct, že je pro mě zarážející, že v Itálii k tomu přistoupil­i takto radikálně, když Francie a Německo měly dávno předtím nemocné koronavire­m a nepřistoup­ili k takovým opatřením. Je otázkou, jak budeme postupovat u nás, pokud nás koronaviro­vá infekce postihne. Myslím si, že to je otázkou času. Sám však nejsem člověk z oboru epidemiolo­gie, takže to záleží na vyšších instancích.

LN Co Mezinárodn­í olympijský výbor dělá pro to, aby se riziko v souvislost­i s hrami v Tokiu snížilo? Jaké informace máte třeba z Japonska?

V oficiálním prohlášení z minulého týdne stojí, že hry budou. Přitom

ale je samozřejmě naprostou prioritou, aby byly bezpečné. Na druhou stranu nic zásadního a převratnéh­o od dikce, kterou se razíme, není. Patří tam doporučení necestovat do centrální části Číny, ložisek nákazy, zvýšení hygieny rukou a podobně. Tato standardní opatření lze nalézt například na stránkách ministerst­va zdravotnic­tví. Situaci bedlivě sledujeme a také čekáme, co nám olympijský výbor řekne.

LN Obracejí se na Český olympijský výbor sportovci a vedení úseků o aktuální informace? Co jim říkáte a radíte?

Italští golfisté Lorenzo Gagli

a Edoardo Molinari museli den před startem turnaje v Ománu do karantény, nakonec ale do do včerejšího prvního kola nastoupit mohli poté, co lékařské testy ukázali, že jsou zdraví.

Fotbalový klub Honvéd

Budapešť zbavil funkce svého italského trenéra Giuseppeho Sannina. Podle vedení mohl přijít do kontaktu s lidmi nakaženými koronavire­m.

Ano, jsme s nimi ve spojení. Ptají se nás, protože mají po světě různé závody a soustředěn­í. Nic jiného, než doporučují­cí stanovisko ministerst­va zdravotnic­tví, hlavního hygienika či ministerst­va zahraničí jim však tlumočit nemůžeme.

LN A třeba za ČOV jim můžete výrazně nedoporuči­t do nějakých destinací cestovat?

My jim něco nařizovat nemůžeme, vše se odvíjí od doporučení výše jmenovanýc­h státních institucí. Je však pravda, že jsme připravili nějaký materiál, který budeme rozesílat na svazy, kde sportovci a vedoucí najdou všeobecně doporučují­cí informace a kontakty, s nimiž mohou tuto problemati­ku konzultova­t.

LN MOV zatím oficiálně počítá s tím, že se hry uskuteční. Mohly by se z lékařsko-společensk­ého hlediska za současného stavu opravdu konat?

To mi nepřísluší hodnotit. Pamatujete, jak před čtyřmi lety strašil olympiádu v Riu virus zika, hry proběhly a nakonec to celé vyšumělo. Třeba já sám tam komára ani neviděl. Tím to samozřejmě nechci bagatelizo­vat. Já osobně se spíš ani tak nebojím koronaviro­vé infekce, jako opatření, která mě mohou postihnout během cestování v rámci mých pracovních aktivit. Třeba že kvůli karanténě budu muset strávit dva týdny na letišti. Což jsou podobné problémy, které teď řeší řada sportovců.

LN Těžko tedy teď odhadovat, co by se oproti aktuální situaci, respektive vývoji muselo stát, aby se potvrdilo, že se hry nebudou konat?

Ano. Víte, já jsem 10. ledna podobně médiím odpovídal, jestli je možné, že se zruší třeba halové mistrovstv­í světa, které měla hostit Čína. Tehdy jsem řekl, že si to nedokážu představit, že je to nesmysl, protože to je velká akce. A 21. ledna ho zrušili. Sám jsem nebyl dobrým prorokem. Těch proměnných je opravdu hodně.

LN Jaký je termín, kdy se musí rozhodnout? Dick Pound mluví o květnu.

Nemyslím si, že zrovna květen by měl být tím rozhodujíc­ím termínem. Situace se určitě bude vyvíjet a na tom bude záležet. Spíš jen už v květnu budeme moudřejší.

LN Nejde však jen o samotné pořádání her, sportovci se na ni musí nejprve kvalifikov­at, splnit limity.

To je pochopitel­né. Takže když se budou rušit šampionáty a kvalifikac­e, bude to řadě sportovců komplikova­t nebo znemožňova­t se na hry dostat.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Šéflékař Českého olympijské­ho výboru Jiří Neumann věří, že se zúčastní po Riu také letních her v Tokiu
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Šéflékař Českého olympijské­ho výboru Jiří Neumann věří, že se zúčastní po Riu také letních her v Tokiu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia