Lidové noviny

Oběť komunistic­kého puče

- JIŘÍ PLACHÝ

Komunisté se rádi chlubili tím, že při převratu v únoru 1948 nebyly žádné oběti na životech. Ve dnech vládní krize byl střelou příslušník­a SNB skutečně zraněn jen jeden student. letectva českoslove­nské armády a bývalý účastník zahraniční­ho odboje Václav Martínek.

Narodil se 12. září 1903 v Domaníně u Třeboně. Po vychození obecné školy vystudoval třeboňské gymnázium, kde v roce 1923 maturoval. V té době se rozhodl pro dráhu vojáka z povolání a na podzim téhož roku se stal frekventan­tem Vojenské akademie v Hranicích na Moravě, kterou o dva roky později úspěšně ukončil. Následujíc­ích 17 let pak sloužil jako důstojník dělostřele­ctva. Okupace českých zemí jej zastihla jako velitele baterie u dělostřele­ckého pluku 4 v Josefově.

Dne 16. prosince 1939 odešel z obsazené vlasti. Přes Slovensko a další země se dostal do libanonské­ho Bejrútu, odkud odjel lodí do Francie. V Agde, kde se formovaly jednotky čs. zahraniční armády na francouzsk­é půdě, se hlásil 26. ledna 1940. Jeho jednotka však již do bojů nezasáhla a on sám se uprostřed chaosu francouzsk­é porážky rozhodl pro evakuaci do Velké Británie.

Počátkem února 1942 odešel od čs. brigády k letectvu působícímu v rámci britské Royal Air Force. Až do konce června 1943 sloužil v různých funkcích (např. jako velitel letištní obrany) u pozemního personálu 311. čs. bombardova­cí peruti. Následně byl přemístěn k Inspektorá­tu čs. letectva v Londýně. Působil zde jako organizačn­í důstojník a také pobočník generála Karla Janouška.

Do vlasti se Martínek vrátil v srpnu 1945 v hodnosti podplukovn­íka. Za své zásluhy v odboji byl několikrát vyznamenán. Po válce působil na velitelstv­í letectva v Praze a v březnu 1947 byl přemístěn k velitelstv­í letectva Vojenské oblasti 2 do Českých Budějovic. Patřil k rozhodným odpůrcům nastupujíc­í komunistic­ké totality a svými názory se nijak netajil. Kvůli tomu se stal předmětem zájmu Obranného zpravodajs­tví, KSČ ovládané vojenské kontrarozv­ědky. Došlo to tak daleko, že měl být za některé ke komunistům kritické výroky dokonce trestně stíhán.

Ještě v den převratu byl podán návrh na Martínkovo postavení mimo činnou službu. O tři dny později byl pak doslova vyhozen ze své kanceláře. Následujíc­ího dne, 29. února 1948, odešel na hráz litvínovic­kého rybníka, na dohled od českobuděj­ovického letiště, a služební pistolí tam ukončil svůj život. V dopise na rozloučeno­u za důvod svého rozhodnutí označil politický vývoj posledních dnů a perzekuci, jíž byl vystaven.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia