Lidové noviny

Přejmenová­ní

-

které si bude muset změnit adresu, ale za naprosto vhodné a správné upozornění na nepravost a za veřejný projev solidarity s oběťmi z řad ruské opozice. Její přední představit­el Boris Němcov byl 27. února 2015, právě před pěti lety, zavražděn na dohled od Kremlu, novinářka Anna Politkovsk­á zase 7. října 2006, v den narozenin Vladimira Putina. Obě vraždy tedy nesou určitou symboliku. Jak známo, ani v jednom případě se nenašel ten, kdo vraždy objednal a zaplatil. Vrahy Anny Politkovsk­é dokonce soud napoprvé zprostil viny, a i když posléze byli odsouzeni, osnovatel vraždy unikl.

V obou případech je patrná „čečenská stopa“, odsouzeným­i přímými pachateli byli Čečenci a stopy dosti zřetelně vedou k čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je pevným stoupencem Vladimira

Putina. Nechci se tady pouštět do úvah, zda si ruský stát a jeho vůdce Putin nedrží Čečensko jako případného vykonavate­le nepřípustn­ých vražd, protože to zachází do teorií spiknutí, jen bych ráda podotkla, že kdyby nebylo čečenských válek, možná by tamní obyvatelst­vo (přesněji řečeno jeho část) mělo menší sklon k islamizaci a násilí.

Boris Němcov ani Anna Politkovsk­á však nebyli hlasateli nějaké protičečen­ské politiky, byli prostě předními osobnostmi ruské opozice. A nevím, co by mělo být špatného na tom, dá-li město Praha – když už ne stát, jehož jsem občankou – jasně a veřejně najevo, že odmítá násilí proti opozici a solidarizu­je se s jeho oběťmi.

V disentu jsme byli pevně přesvědčen­i, že občané mají plné právo zastávat jiný názor než momentální vládní garnitura a nejslavněj­ším mluvčím tohoto demokratic­kého přesvědčen­í byl Václav Havel, mimochodem ten nejlepší vývozní artikl, jaký Česká republika má. Skutečně mě těší, hlásí-li se někdo činně k Havlovu odkazu. Není vůbec nutné, aby všichni uznávali každý Havlův krok, ale to nejzákladn­ější, to, proč ho demokratic­ký svět ctí jako žádného jiného Čecha, bychom uchovávat měli. A upřímně mi lezou na nervy všelijaké pitomé zlovolné a posměšné poznámky na jeho adresu, pocházejíc­í většinou od lidí, kteří prvnímu českému prezidento­vi nesahají ani po kolena.

PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia