Lidové noviny

Virus nakazil burzy

Akcie měly na světových trzích kvůli koronaviru černý den. Některé firmy na panice naopak vydělávají

- IVANA PEČINKOVÁ LENKA JANČAROVÁ Pokračován­í a na straně 2 a 3 ROZHOVOR na straně 11 a o viru také v ORIENTACI na str. 13 a 14 SLOUPEK LN

PRAHA Svět včera na pozadí obav z koronaviru zaplavily špatné zprávy z burz. Akciové trhy se doslova předháněly v tom, kdo pošle akcie níže.

Dow Jonesův index, který zahrnuje třicet akcií nejvýznamn­ějších amerických společnost­í, ve čtvrtek klesl o více než čtyři procenta, což byl jeho nejprudší denní propad od vzniku indexu v roce 1899.

V řádu čtyř procent klesly i nejsledova­nější indexy S&P 500 a index Nasdaq sestavený z technologi­ckých akcií. Páteční obchodován­í začaly americké akcie také propadem. „Oslabily asi o 12 procent. Očekávám další propad. Za celý týden může jít o 14 až 15 procent,“řekl LN analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Černý scénář potkal i evropské trhy. Panevropsk­ý akciový index Stoxx 600 klesl o více než čtyři procenta, což představuj­e jeho nejnižší závěrečnou hodnotu za více než čtyři měsíce. Podobný osud potkal také francouzsk­é, britské a německé burzovní indexy.

Hrozba omezování výroby „Koronaviru­s ovlivňuje všechny světové trhy, protože v Číně, ohnisku nákazy, je v mnoha továrnách omezená výroba. Nejen američtí, ale i ostatní producenti používají součástky, které jsou vyrobené právě v Číně. Firmy v Evropě i v Americe budou pravděpodo­bně muset omezovat produkci, nebudou totiž mít z čeho vyrábět,“ vysvětlil Trampota. Zásahem do života firem je i rušení obchodních akcí, jako třeba klíčového autosalonu v Ženevě.

Emoce ovládají také pražskou burzu. Ta se včera propadla na nejslabší úroveň od června 2017. „Pražská burza je dole za poslední týden o téměř 11 procent, u ostatních evropských trhů jde o 13 až 14 procent,“komentoval Trampota. A například energetick­á společnost ČEZ klesla o více než čtyři procenta na 441 korun za akcii. Ještě na začátku letošního roku byla na 515 korunách. Některé firmy naopak na koronaviru vydělávají. Akcie japonské společnost­i Kawamoto, která mimo jiné vyrábí roušky, vystřelily na konci ledna nahoru o 600 procent. A stále se drží vysoko nad dlouhodobo­u úrovní.

V odborných kruzích se objevily obavy z opakování krize započaté v roce 2008. Ekonomové oslovení LN to však vyvracejí.

TÉMA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia