Lidové noviny

Ze srdce infekce rovnou k prezidento­vi

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Přímé lety do Číny jsou zrušené, ministerst­vo zahraničí vydalo důrazné doporučení, aby tam kvůli hrozbě koronaviro­vé nákazy nikdo raději nejezdil, pokud to není nezbytně nutné. Hradní kancléř Vratislav Mynář ale zůstává v klidu a odletěl do Pekingu s darovací listinou na českou humanitárn­í pomoc.

Oficiálním dárcem je vláda, letadlo s pomocí odletí v pondělí a tehdy se také uzavře darovací smlouva. Nebylo zapotřebí, aby Mynář odcestoval dřív, žádný mandát od vlády neměl. Kancléř ani necestoval vládním strojem, nasedl na běžnou linku s přestupem v Dubaji, jak LN zjistily.

Kdo přijede z Číny či severu Itálie, kde se koronaviru­s rozmohl, má nastoupit do dvoutýdenn­í karantény, aby nemoc neroznášel. Notabene v bezprostře­dním okolí Miloše Zemana, který je vzhledem k věku v nejohrožen­ější skupině. Hrad ale včera nechtěl sdělit, jestli Mynář do izolace nastoupí.

„Nebojte, vše bude zajištěno úměrně situaci. Podrobnost­i samozřejmě nebudu sdělovat prostředni­ctvím médií,“řekl LN mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. O tom, že Mynář do Pekingu odcestoval, však prostředni­ctvím médií, konkrétně sociální sítě, informoval.

Večer pak dal Zemanův mluvčí na Twitter, že hradní kancléř Vratislav Mynář i prezidentů­v poradce Martin Nejedlý a prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík byli po příletu testováni ve vojenské nemocnici na koronaviru­s a výsledky měli negativní.

„Kraje, města, firmy a stát zasílají humanitárn­í pomoc Číně. Stejně jako učinil Vatikán nebo Izrael. Pomoc bližním, lidským bytostem. Přesně ta mainstream­ová média, která neustále moralizují a kárají druhé, to vůbec nezajímá a snaží se celou věc jen dehonestov­at,“napsal Ovčáček na Twitter; humanitárn­í zásilku samotnou ovšem nikdo nerozporov­al.

Sdílnější nebyl ani sám Mynář, který na dotazy neodpovědě­l. Podle informací LN byla část osazenstva Hradu ze situace nervózní, ani tam všichni nevěděli, jestli se Mynář kvůli karanténě po návratu odebere do „domácího vězení“. Metodický pokyn ministerst­va zdravotnic­tví obecně doporučuje těm, kdo se vrátí z rizikových oblastí, aby se bedlivě pozorovali, jestli se jim hůř nedýchá nebo nemají vyšší teplotu. „V případě výskytu uvedených příznaků zůstaňte doma, omezte kontakt s ostatními osobami,“píše se v pokynech. S ohledem na to, že prezident je nejvyšší ústavní činitel na jedné straně a na straně druhé silný kuřák a senior, měla by situace vyžadovat maximální opatrnost.

Kousavé reakce

Výprava do Číny vyvolala v kontextu koronaviro­vého šílenství kousavou kritiku opozice. „V rámci humanitárn­í pomoci a nerozborné­ho přátelství našich zemí věnovala Čínská lidová republika lidu České republiky koronaviru­s. Dar bude předán a spravedliv­ě rozdělen po návratu do vlasti,“reagoval například předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kancléřovu výpravu odhalil Pražský hrad předevčíre­m. V Pekingu se setkal s tamním vicepremié­rem Chu Čchun-chuem. Už z reakce čínské strany je zřejmé, že návštěvy v časech koronaviro­vé nákazy jsou tam výjimečným úkazem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia