Lidové noviny

Turci pouští běžence do Evropy

V Sýrii bylo zabito 33 tureckých vojáků Ankara hrozí uvolnit novou migrační vlnu

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ANKARA/PRAHA Třiatřicet zabitých tureckých vojáků v Idlibu na severozápa­dě Sýrie a stovky běženců, kteří se záhy poté dali do pohybu na západě Turecka k hranicím Řecka a Bulharska. Dvě události v oblastech, které od sebe vzdušnou čarou dělí přes tisíc kilometrů, spolu zjevně souvisejí. A není to nic, z čeho by Evropané mohli mít radost.

„Turecko již není schopno zadržovat migranty, kteří se chtějí dostat do Evropy,“oznámil v noci na včerejšek mluvčí turecké vládní Strany spravedlno­sti a rozvoje. A byť součástí tohoto prohlášení

byl i dodatek, že „turecká migrační politika se nezměnila“, naprostá většina západních analytiků i tiskových agentur je považuje za nátlak na evropské země, aby pomohly Turkům v jejich svízelné situaci v severozápa­dní syrské provincii Idlib.

Padlí turečtí vojáci se totiž stali ve čtvrtek pozdě večer obětí ofenzivy, kterou v Idlibu spustily syrské vládní síly za vydatné podpory ruských vojáků. Oddíly věrné syrskému prezidento­vi Baššáru Asadovi se v Idlibu s ruskou pomocí snaží dobýt poslední významnějš­í baštu protivládn­ích povstalců, které podporuje právě Turecko, a dosáhnout tím definitivn­ího vítězství v sedm let trvající občanské válce.

V Idlibu ležícím u turecké hranice muselo kvůli bojům od prosince 2019 opustit své domovy již téměř milion Syřanů. To je největší humanitárn­í krize od počátku syrského konfliktu.

Turecko, na jehož území nyní pobývají podle odhadů až čtyři miliony Syřanů, se kvůli tomu obává další migrační vlny. Stovky uprchlíků z Idlibu již v posledních dnech údajně hranice do Turecka překročily.

Dejte nám peníze, nebo... Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si od začátku konfliktu v Sýrii již mnohokrát stěžoval, že jeho země nese prostředni­ctvím přítomnost­i syrských uprchlíků „obrovské břímě“. A hrozil v této souvislost­i Evropské unii, že pokud Turecko od Evropanů neobdrží dostatečné finance na výdaje spojené s běženci, „otevře stavidla“.

Evropská unie Erdoganovi skutečně v posledních letech poslala finanční pomoc v celkové výši šest miliard eur (více než 150 miliard korun). Nyní sice bezprostře­dní žádost o další peníze zatím nepřišla, nicméně vše ukazuje na to, že „stavidla jsou otevřena“.

„Dostali jsme příkaz, abychom se nepokoušel­i zastavovat uprchlíky včetně Syřanů, kteří se pokoušejí dostat z Turecka do Evropy, ať po zemi, či po souši,“řekl včera pod podmínkou anonymity agentuře Reuters jeden důstojník turecké armády.

Turecká média včera informoval­a o pohybech „stovek uprchlíků“v provincii Edirne v evropské části země, a to směrem k řeckým a bulharským hranicím. Jiné skupiny běženců se soustřeďuj­í kolem přístavu Çanakkale u průlivu Dardanely, nedaleko řeckého ostrova Lesbos. „Viděli jsme v televizi zprávu o otevřené hranici, tak to jdeme zkusit,“sdělil jeden z uprchlíků katarskému mediálnímu domu al-Džazíra.

Poplach v Řecku a Bulharsku Kvůli napětí v Idlibu včera telefonick­y jednal Erdogan se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Obě země spolu v poslední době úzce spolupracu­jí a eskalace situace není v jejich zájmu.

Rusové tvrdí, že zabití turečtí vojáci byli mezi jednotkami útočících protivládn­ích povstalců, to ale Ankara odmítá. Turci navíc namítají, že Rusům pravidelně předávají přesné údaje o pozicích svých vojáků, aby se snížilo nebezpečí střetu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenber­g včera vyzval Rusy a Asada k zastavení ofenzivy v Idlibu a „k ukončení náletů bez rozlišení cílů“. To je sice v souladu s postojem Turecka (člena NATO s druhou největší armádou v Alianci),

zda to však Turkům bude stačit, zůstává otázkou.

Řecko a Bulharsko – země, kterých se hrozba nové migrační vlny nejvíce týká – mezitím zvýšily pohotovost. Oba státy mají s Tureckem pozemní hranici asi 150 kilometrů dlouhou, Řecko navíc dlouhou hranici námořní. Na některých řeckých ostrovech, jako je Lesbos, je situace kvůli uprchlíkům již nyní dlouhodobě napjatá.

Na turecko-řeckou hranici u Edirne včera odpoledne dorazily stovky běženců a pokusily se proniknout na území Řecka. Vojáci a policisté je odrazili pomocí slzného plynu.

Podle starosty pohraniční řecké obce Orestiada se „turecká pohraniční stráž v pátek ráno v podstatě vytratila“.

Bulharský ministr obrany Krasimir Karakačano­v včera oznámil, že jeho země poslala k ochraně hranice s Tureckem další tisícovku vojáků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia