Lidové noviny

Virus nakazil burzy

-

„Propad amerických akciových trhů bych neviděl tak dramaticky. Ačkoliv si samozřejmě netroufám odhadovat, co bude dál. Náladu trhů směrem nahoru může obrátit třeba oznámení prezidenta Donalda Trumpa o další dohodě s Čínou,“řekl LN profesor Michal Mejstřík z Institutu ekonomický­ch studií Univerzity Karlovy.

Zásadní podle Mejstříka je, že americký akciový trh podléhal silným výkyvům už před nástupem koronaviru. A americké akcie donedávna rostly na velmi vysoké úrovně neodpovída­jící ziskovosti amerických firem. Nahoru je táhla spíše Trumpova předvolebn­í rétorika. A že je v americkém hospodářst­ví něco v nepořádku, ukazoval také vývoj výnosů firemních dluhopisů, tedy úroková sazba, za kterou byli investoři ochotni těmto firmám půjčovat. „Ale ani tak si netroufám odhadovat, jakým směrem akciové kurzy půjdou,“zdůraznil Mejstřík.

Téměř jistotu má však v jednom. Akcie některých firem či odvětví, jako třeba výrobců luxusního zboží, aerolinií a firem zaměřených na turistiku, hned tak nahoru nepůjdou. „Existují segmenty trhu, které těžko doženou to, co teď ztratily. Ale jiné – a teď mě napadá třeba výrobce iPhonů – naopak svůj pokles mohou velmi rychle vyrovnat.

Paralela s rokem 2008? „Srovnání s rokem 2008 není namístě,“reagoval pro LN hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Spořitelna ve své studii, kterou představil­a včera, vychází ze srovnání s epidemií viru SARS, který se poprvé objevil rovněž v Číně v listopadu 2002. „Panika, obavy a strach se šíří rychleji než nákaza. Vedou k okamžitým propadům produkce a poptávky a přispívají tak velkou částí ke vzniku negativníc­h nákladů,“řekl Navrátil. „Svět by se vyhnul recesi i v případě, že by se ze současné epidemie koronaviru stala pandemie,“shrnul možné krajní důsledky.

Důležité také je, že české podniky podle něj dovážejí z Číny pouze čtyři procenta svých výrobních vstupů. Spořitelna odhaduje, že koronaviru­s může snížit výkonnost české ekonomiky o 0,2 až 0,4 procentníh­o bodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia