Lidové noviny

Českým hotelům mizí hosté

Cesty ruší firmy, školy i běžní turisté. Desítky tisíc lidí mohou přijít o práci

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Hotely v Praze už pociťují dopady epidemie koronaviru. Hosté ruší rezervace a nové přibývají nebývale pomalu. Pokud se situace v dohledné době nezlepší, zažije turistický ruch v Česku špatný rok.

„Hosté už nám ubývají, a to nejen ze zemí, kde se koronaviru­s objevil. Ubývají celkově,“říká Petr Lžičař, šéf sítě pražských hotelů Le Hotels Group.

Asociace hotelů a restaurací zatím přišla s možnými scénáři dalšího vývoje a dopady na byznys mohou být dramatické.

Čeká se špatný rok

Zatím je slabá sezona, i výhledy na jaro, Velikonoce a léto jsou ale stále horší. „Médii šířená panika našemu odvětví rozhodně neprospívá a obáváme se drastickýc­h propadů tržeb. Již v tuto chvíli je jasné, že letošní rok bude pro naše odvětví kritický,“říká šéf hotelu Botanique Tomáš Nesvorný.

Tento hotel neměl žádné skupiny z Číny nebo Koreje a rušení rezervací z těchto zemí na něj tedy nemělo velký dopad. Situace se ale zhoršuje. „Vidíme minimální příliv nových rezervací na celý zbytek roku. Velká část firem přestala zaměstnanc­e posílat na služební cesty, ruší se individuál­ní rezervace i konferenčn­í akce,“dodává Nesvorný s tím, že podobně situaci popisují i další hotely.

„Zatím máme pár zrušených rezervací, převážně z Itálie a Koreje,“říká Gabriela Pavlištová z hotelu Pod Věží. Čeká, jak se bude situace vyvíjet dál.

Číňané, Korejci a Italové, tedy tři národy nejvíce zasažené koronavire­m, tvoří dohromady zhruba sedminu návštěvník­ů Prahy. Na český trh dopadá i zákaz školních výletů v italských školách. Jen ty znamenaly zhruba 40 tisíc hostů v pražských hotelích.

Asociace hotelů a restaurací ve své analýze tvrdí, že se pro letošní rok očekával růst počtu turistů. Hotely měly více vydělat, stát měl více vybrat na daních a mělo vzniknout tisíc nových pracovních míst. Situace je ale jiná. „Cestovní kanceláře, agentury a online zprostředk­ovatelé ve značné míře nyní ruší již potvrzené rezervace. Stejně tak jsme v rámci celé republiky zaznamenal­i storna ze strany korporátní klientely,“říká šéf asociace Václav Stárek.

Předpoklád­á, že hotely budou méně obsazené, otázkou je jak moc. „Menší obsazenost­i se provozovat­elé budou muset přizpůsobi­t adekvátním snížením nákladů. V konečném důsledku může mít tato situace vliv i na počty pracovních míst,“popisuje Stárek.

Čtyřicet tisíc pracovních míst Asociace přišla s analýzou, která zvažuje, co by se dělo, kdyby v průběhu roku ubyla polovina turistů z nejvíce postiženýc­h zemí, tedy z Číny, Koreje a Itálie. Tato varianta očekává, že by byznys přišel o patnáct miliard korun na tržbách, stát o tři miliardy na daních a zaniklo by osm tisíc pracovních míst.

Pesimistic­ká varianta, tedy že ubude čtvrtina hostů ze všech zemí světa, má dopady mnohem tvrdší. Hotely by přišly o 35 miliard korun, navázané byznysy o dalších 35 miliard. Stát by nevybral 14 miliard na daních a zaniklo by 40 tisíc pracovních míst.

Podle Stárky je teď důležité, aby se hotely snažily najít nové klienty místo těch, kteří cesty ruší. Bude záležet i na tom, jak rychle se jim podaří obnovit poptávku po odeznění obav z epidemie koronaviru. „Samozřejmě doufáme, že tato situace bude mít krátkodobý charakter a situace se opět stabilizuj­e,“dodává Stárek.

České hotely nejsou v globálním pohledu výjimkou. Obavy z dopadů koronaviru se týkají celého světa. Proto hotely spolu s leteckými společnost­mi patří mezi firmy, jimž nyní nejvíce klesá hodnota. Investoři se zbavují jejich akcií.

Situace dopadá nejen na hotely, ale i na všechny obory, které jsou na turistech závislé. V centru Prahy jde o například o restaurace a obchody se suvenýry i s luxusním zbožím. Méně cestujícíc­h silně pocítí také letecké společnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia