Lidové noviny

Nákaza v Číně klesá, jinde ne

Peking hlásí stále méně nakažených, po světě ale nových případů přibývá. WHO varuje před pandemií

- TOMÁŠ VLACH

Německo je s pěti desítkami nakažených druhou nejpostiže­nější zemí novým koronavire­m v Evropě, atmosféra tomu ale příliš neodpovídá. Jen na odpočívadl­e poblíž hranic u Drážďan stojí vyrovnaná řada policejníc­h dodávek a speciální stan. Lidé s rouškami jsou však vzácností a v metropoli Berlíně pulzuje život stejně jako jindy.

„Hlavně ne paniku,“říká polský pár, který sem přijel na koncert. Prodavač tradičních currywurst­ů se při zmínkách o nákaze jen usmívá: u stánku má plno, přestože o hygieně se tu příliš mluvit nedá. Čtyřicetil­etý Herbert ale je opatrnější, začal s sebou nosit dezinfekčn­í roztok a pravidelně ho používá na ruce: „Vypadá to v klidu, ale podceňovat to nemůžeme,“říká.

Relativní klid a pohoda ale mohou být narušeny omezeními jako zákazy hromadných akcí či karanténam­i. K tomu už přistoupil­o Švýcarsko, které zrušilo veškeré akce s účastí nad tisíc osob, hokejové zápasy se hrají bez diváků a nebude ani tradiční ženevský autosalon.

Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) varuje, že riziko globálního rozšíření viru Sars-CoV-2, který způsobuje onemocnění Covid-19, je „velmi vysoké“a nebezpečím jsou i důsledky případné pandemie, která však zatím vyhlášena nebyla. „Stále máme šanci koronaviru­s zkrotit, pokud budou případy nákazy rychle objeveny, izolovány a léčeny i jestli se současně podaří zmapovat všechny, kteří s nimi přišli do styku,“napsal na Twitteru generální ředitel organizace Tedros Adhanom.

Nový typ koronaviru Sars-CoV-2 je stále aktivnější v Evropě, kde zasáhl přes dvacet zemí a kde stále přibývají nové případy. Největší nárůst nemocných vykazuje však Jižní Korea – jen za čtvrtek to bylo 571 nových případů. To je v současnost­i víc než v Číně, která informoval­a ve stejný den o 327 nově nakažených. To je zásadní pokles od první poloviny února, kdy nemocní přibývali po tisících.

Otázka však je, jestli čínská oficiální místa o nákaze informují věrohodně. „Máme zkušenosti, že v případě nákazy SARS před osmnácti lety Čína informoval­a velice chabě a počty nemocných byly snižovány,“řekl LN biolog a lékař Karel Raška působící v USA. Všechno ale nasvědčuje tomu, že karanténní opatření vyhlášená v Číně vedla k poklesu nakažených a nyní se zdejší úřady naopak brání přílivu lidí ze zemí, kde je nákaza na vzestupu.

Obavy v rozvojovém světě Zajímavý je pak pohled na údaje o úmrtnosti. Zatímco v Číně je při 78 824 nakažených 2788 obětí (3,5 procenta), u Jižní Koreje je tento poměr 2337 ku 13 (2,2 procenta), zatímco Írán měl do včerejšího dne 388 nakažených a 34 obětí (8,8 procenta). Ve Spojených státech, kde je nakažených šedesát, pak do uzávěrky LN nezemřel nikdo.

To potvrzuje dřívější tezi WHO, že největší nebezpečí představuj­e nový koronaviru­s pro země s méně rozvinutým­i zdravotnic­kými systémy. Do této kategorie patří drtivá většina afrického kontinentu, kde se virus zatím naštěstí vyskytuje jen velmi sporadicky v Egyptě, Alžírsku a nově jej přivezl italský expert i do Nigérie, kde byl včera bez vážnějších projevů v nemocnici. Stejně tak panují mezi humanitárn­ími pracovníky obavy z rozšíření v uprchlický­ch táborech. Například Irák kvůli tomu uzavřel školy, ačkoli se v této zemi stejně jako třeba v Řecku vyskytly zatím jen jednotlivé případy.

I přes dílčí omezení je zatím poměrně časté zlehčování nebezpečí nákazy. Například na severu Itálie koronaviru­s už vážně ohrožuje turistiku, a tak informační centrála v italském Livignu vyrobila video, kde dva Češi a Slovenka zvou návštěvník­y na plné sjezdovky. Když italská média informoval­a o případu Dána, který se nakazil při lyžování v Dolomitech, vydali radní městečka Chiesa prohlášení, že se to rozhodně nemohlo stát u nich, protože prý žádné infikované nemají.

Specifický pohled pak vyjádřil personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney. Podle něj za vyvolávání paniky mohou novináři, a to za jediným účelem: „Celé je to jen o tom, že vycítili možnost sesadit z křesla prezidenta Donalda Trumpa,“uvedl.

Stále máme šanci koronaviru­s zkrotit, pokud budou případy nákazy rychle objeveny, izolovány a léčeny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia