Lidové noviny

Z Tenerife zamířili do karantény v Česku

- DOMINIK STEIN

PRAHA/TENERIFE Pětice Čechů, která uvázla v pondělí v hotelu na kanárském Tenerife v nečekané karanténě, odlétla včera podle zástupců cestovní kanceláře Canaria Travel zpět do republiky. Pětičlenná rodina si předtím v hotelu užila podle svých slov peklo: „Jsme zavřeni na pokojích, nikam nechodíme. Člověk je úplně bez informací,“stěžovali si.

Zpět do vlasti neodletěli vládním speciálem, jako se stalo počátkem února u Čechů evakuovaný­ch z Číny, ale běžným spojem. A podle ředitelky cestovní kanceláře Canaria Travel Lenky Vikové bez nějakých zvláštních opatření. „Na palubě letadla nebyli separováni od ostatních cestujícíc­h. Absolutně nikdo z těch 106 lidí, co včera opustili hotel, není v karanténě,“řekla na dotaz LN.

Všichni zmínění podle ní ukončili izolaci a byli propuštěni do volného pobytu. „Akorát dostali pokyn, že se mají sledovat, měřit si každých dvanáct hodin teplotu a v případě nějakých příznaků zavolat lékaře. Po příletu budou ještě vyšetřeni, ale předpoklád­ám, že karanténa se neplánuje, i když o tom samozřejmě rozhodnou až hygienici,“dodala. A ti měli již před příletem rodiny o jejím dalším osudu jasno.

Po příletu pod dozor

Mluvčí Hygienické stanice hl. města Prahy Zbyněk Boublík na dotaz LN uvedl, že rodině „v rámci předběžné opatrnosti bude nařízena čtrnáctide­nní domácí karanténa“. Zároveň napsal, že po přistání bude proveden státní zdravotní dozor, jehož součástí bude také epidemiolo­gické šetření a provedení testu pro vyloučení nákazy koronavire­m Covid-19.

Zda se tak stane hned po příletu na letišti, či později v nějakém zdravotním zařízení, neuvedl. Ani on, ani Viková přitom neodpovědě­li na dotaz, kdy a jakým spojem se Češi do vlasti vracejí.

„Nemůžu komentovat, zdali letěli přímým spojem, či ne,“řekla Viková. Jak konkrétně měla rodina z Tenerife odcestovat, neuvedlo na dotaz LN ani ministerst­vo zahraničí. Rodina si před opuštěním hotelu stěžovala nejen na nedostatek komunikace, ale i na to, jakým způsobem jim bylo během několikade­nní izolace zajištěno stravování. „Občas nám sem nosí pití a jídlo v krabicích. Je to bída, asi zhubneme,“řekla ČTK matka.

Kompenzace nejasné

Podle Vikové bylo jediným přáním rodiny dostat se pryč a na žádné kompenzace ze strany cestovní kanceláře za dovolenou, která se proměnila v noční můru, podle ní zatím nepřišla řeč. „Případnou kompenzaci za zájezd jsme s nimi zatím neřešili, k tomu jsme se ještě absolutně nestihli dostat,“uvedla na dotaz LN.

Ministerst­vo zahraničí včera podle odpovědi na dotaz LN neevidoval­o, že by nějací Češi v cizině podstupova­li izolaci, tak jak se to stalo lidem na Tenerife, a požadovali by urychlený návrat do České republiky. Nemohou ovšem vyloučit, že někteří občané jednají sami za sebe a vůbec o pomoc naše zastupitel­ské úřady nepožádali.

V Česku bylo včera podle oficiálníc­h vyjádření 307 občanů v domácí karanténě a nebyl zatím prokázán ani jediný případ onemocnění koronavire­m. Například hygienici v Jihočeském kraji poslali od začátku února do domácí karantény 77 lidí a v Ústeckém kraji bylo včera doma v karanténě deset lidí.

Na Letišti Václava Havla podle její mluvčí Kateřiny Pavlíkové včera přetrvával­a speciální bezpečnost­ní opatření pro turisty z Itálie. Jedná se o detekovaný prostor, kde jsou shromažďov­áni všichni cestující přilétajíc­í odsud. Podle vlády rozhodně není důvod k panice ani ke skupování ochranných roušek a potravin.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Kontrola turistů před odjezdem z hotelu H10 na Tenerife
FOTO ČTK/AP Kontrola turistů před odjezdem z hotelu H10 na Tenerife

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia