Lidové noviny

Čtyři sta let od dějinného střetu

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Plejáda kulatých výročí pokračuje. Češi si nedávno připomněli sto let republiky i tři dekády od svržení komunismu. Na podzim zemi čeká vzpomínka na další přelomovou událost. V listopadu uplyne rovných 400 let od bitvy na Bílé hoře.

Několikaho­dinová šarvátka zcela změnila kurz českých dějin a natrvalo se vepsala do domácí mytologie. Národní muzeum k ní letos chystá velkou výstavu. Lidé tak budou

Výstava v muzeu

Nastalo po bitvě na Bílé hoře „temno“, o němž psal Alois Jirásek? Nebo umožnila rozkvět českých zemí? Národní muzeum chystá výstavu ke 400 letům této historické události a jedná i o zapůjčení skutečně vzácného artefaktu.

moci znovu prožít popravu 27 vůdců stavovskéh­o povstání nebo si prohlédnou­t účty, které kat Mydlář za jejich exekuci na Staroměsts­kém náměstí vystavil.

Výstava by měla začít 8. listopadu – v den 400. výročí střetu. Její autoři se snaží sejmout nánosy, které se na bitvu během staletí nabalily. „Vlivem spisovatel­e Aloise Jiráska si bitvu vykládáme jako střet Čechů s Němci, ale tak to zdaleka nebylo. A srážka katolíků s evangelíky to sice byla, ale když se podíváte do kontextu třicetilet­é války, koalice se mnohdy uzavíraly spíše podle mocenského klíče – nikoli náboženské­ho,“popisuje historik Michal Stehlík.

Bývalý děkan Filozofick­é fakulty Karlovy univerzity má v muzeu přípravu velké bělohorské expozice na starost.

„Podle Jiráska začíná po bělohorské bitvě období temna. Historik Josef Pekař ale zase namítal: Jaké temno, když vzniká například úžasná barokní krajina?“doplňuje Stehlík.

Muzeum svým návštěvník­ům ukáže okolo sto padesáti historický­ch předmětů. A s italskými partnery jedná o zapůjčení skutečné vzácnosti. „V kostele Panny Marie Vítězné v Římě jsou originální prapory stavovskýc­h pluků, které tam po jejich porážce byly převezeny jako trofej. Pokud se nám je po 400 letech skutečně podaří dostat do Česka, budeme tady mít něco doopravdy autentické­ho, co přímo v den bitvy bylo na Bílé hoře,“líčí historik.

Účtenka od popravčího Sedmadvací­tka poražených vůdců stavovskéh­o povstání byla zhruba půl roku po prohrané bitvě popravena na pražském Staroměsts­kém náměstí. Krvavou tečku za vzpourou udělal legendární kat Jan Mydlář. Podle dobových pramenů trvala poprava pět hodin. „Máme zažádáno o faksimile dokumentu, v němž si kat Mydlář žádá vyúčtování popravy,“říká Stehlík.

Právě staroměsts­ká exekuce bude jedním z neuralgick­ých bodů celé expozice. A díky multimédií­m velmi emotivním. Návštěvníc­i by se měli obrazně přenést přímo na náměstí, kde se 21. června 1621 poprava uskutečnil­a. Zažijí tísnivou atmosféru včetně zvukových efektů vyvolávání jmen odsouzenýc­h na popraviště.

Lidé si budou moci prohlédnou­t také meč kata Mydláře. Ovšem ne původní, ale „falešný“, který nechali v 19. století vyrobit čeští obrozenci. „Jsou na něm vyryta jména těch, které měl údajně popravit. Nám nejde ani tak o samotný předmět, ale spíše o kontext, v němž představím­e Mydláře jako jednu z důležitých postav našich dějin, jejíž pověst si následně žije vlastním životem,“líčí Stehlík.

Výstava se zaměří i na „druhý život“bitvy. Muzeum ukáže, jak se obtiskla do dějin země, ale také jak byla později interpreto­vána v umění, literatuře či filmu.

„Bílá hora úplně přepsala politicko-hospodářsk­ou mapu českých zemí,“říká ředitel muzea Michal Lukeš. Poté totiž velká část české šlechty odešla do exilu, její majetek byl zkonfiskov­án.

Hra na kdyby

Následky bitvy byly dlouhodobě interpreto­vány jako nástup v úvodu zmíněného jiráskovsk­ého temna. „Jako tragédii ji brali už poražení protestant­i, kteří museli uprchnout ze země v čele s Komenským.

Ale jako mýtus představuj­ící bitvu jako národní tragédii se poprvé objevuje v éře národního obrození,“řekl serveru iDNES.cz před časem historik Radek Fukala.

Odborníci se ale od striktního obrozeneck­ého výkladu postupně odklonili. „Veškeré negativní rysy, k nimž dochází během dvou set let, se na Bílou horu nabalily. Ve skutečnost­i je to ale pochopitel­ně mnohem složitější. Démonizace pobělohors­kého období je v povědomí stále patrná, pro odbornou historiogr­afii to už dávno není téma,“řekl před dvěma lety Českému rozhlasu historik Jiří Mikulec.

Muzeum si také pohraje s alternativ­ními scénáři vývoje dějin. Pokusí se odhadnout, kudy by se historie ubírala, pokud by se krátce před bitvou králem nestal Fridrich Falcký, ale například Albrecht Jan Smiřický, jehož na trůn prosazoval­i čeští stavové, nebo Jan Jiří Saský. Další varianta modeluje situaci, při níž by nedošlo ke konfiskací­m majetku a evangelick­á elita by neodešla za hranice.

Podle Jiráska začíná po bitvě doba temna. Historik Josef Pekař ale namítal: Jaké temno, když vzniká barokní krajina?

Michal Stehlík

 ??  ??
 ??  ?? Prachovnic­e z volského rohu, počátek 17. století
Soudek na prach, 17. století
Prachovnic­e z volského rohu, počátek 17. století Soudek na prach, 17. století
 ??  ?? Hlava P. Marie z mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­kém náměstí v Praze Údajný meč kata Mydláře s vyrytým seznamem českých pánů, které s ním sťal, „falzum“, 19. století
Kachle s výjevy vojáků třicetilet­é války, Švýcarsko, Wintherthu­r, 17. století
Hlava P. Marie z mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­kém náměstí v Praze Údajný meč kata Mydláře s vyrytým seznamem českých pánů, které s ním sťal, „falzum“, 19. století Kachle s výjevy vojáků třicetilet­é války, Švýcarsko, Wintherthu­r, 17. století
 ??  ?? Obraz Friedricha Falckého od Michiela van Mierevelta
Pražská defenestra­ce od malíře Karla Svobody (1848)
Obraz Friedricha Falckého od Michiela van Mierevelta Pražská defenestra­ce od malíře Karla Svobody (1848)
 ??  ?? Pohár ve tvaru koroptve, Norimberk, kolem 1600
Pohár ve tvaru koroptve, Norimberk, kolem 1600
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia