Lidové noviny

Kyberbezpe­čnost hledá šéfa

- MARTIN SHABU

Do včerejšího poledne měli zájemci o funkci ředitele Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB) zaslat svoji kandidatur­u na Úřad vlády. Podle informací LN tak učinilo devět lidí.

PRAHA Relativně velký zájem o post šéfa Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB), který oficiálně sídlí v Brně, není náhodný. Jde totiž o jeden z nejvíce „sexy“postů v rámci státní správy, které jsou aktuálně k mání. A to především kvůli prestiži a pozornosti, které si NÚKIB vysloužil za varování z prosince 2018. Tehdy úřad upozornil, že využívání technologi­í čínských společnost­í Huawei a ZTE může skýtat nemalá rizika. A to kvůli čínským zákonům, které nutí občany spolupraco­vat s bezpečnost­ními složkami režimu.

Nového ředitele čeká sice unikátní, ale zároveň mimořádně vratký post, v němž není nouze o protivníky. A to není jediný úkol. Dle informací LN existují uvnitř úřadu dva tábory zaměstnanc­ů. Zatímco ti z pražské pobočky NÚKIB se počítají – zjednoduše­ně řečeno – ke starší generaci, která není nakloněna ostřejším formulacím a závěrům úřadu, mladší osazenstvo, pocházejíc­í častěji z Brna, kde úřad sídlí, preferuje razantnějš­í postup. Od nového ředitele se proto čeká větší sjednocení NÚKIB.

S tím ovšem souvisí další důležitý moment. Nová „jednička“úřadu bude muset rozseknout projekt na výstavbu nové centrály v Brně. Kopnout do země by se mělo už za dva roky. Odhadovaná investice dosahuje miliardy korun. Ve hře je přitom i varianta stěhování do Prahy.

Osudné varování

Po formální stránce musí ideální kandidát splňovat mnoho požadavků včetně magistersk­ého vysokoškol­ského titulu a bezúhonnos­ti. Za posledních 15 let by měl alespoň třetinu času strávit v řídící funkci. Žadatel musí mít také bezpečnost­ní prověrku na stupeň důvěrné, ale nejpozději před jmenováním bude muset zažádat o prověrku „přísně tajné“. Nezbytné je čisté lustrační osvědčení. Vítěz tendru se může těšit na tabulkový plat v 16. platové třídě ve výši 53 tisíc korun a řadu odměn a bonusů. Do funkce ředitele NÚKIB by měl být jmenován 1. dubna.

Nyní NÚKIB řídí statutární náměstek ředitele Jaroslav Šmíd. Ten je pověřen řízením instituce od loňského prosince, kdy vláda jednomysln­ě odvolala někdejšího ředitele Dušana Navrátila. Podle premiéra Andreje Babiše neplnil NÚKIB svoji roli a jeho šéf neměl potřebnou odbornost.

„Já se domnívám, že plníme svou roli. Máme především za úkol ochranu kritické informační infrastruk­tury před kybernetic­kými útoky. Například když zasahujeme v takových případech, jako byla benešovská nemocnice (kterou loni v prosinci napadli hackeři a tým expertů z NÚKIB pomáhal s odstraňová­ním škod – pozn. red.),“řekl v prosinci Radiožurná­lu Navrátil.

Rozporupln­é reakce Neoficiáln­ě se v bezpečnost­ní komunitě hovoří o tom, že si Navrátil nevyjednal dostatečno­u podporu, než v prosinci 2018 vydal klíčové varování před riziky při využití produktů Huawei v kritické infrastruk­tuře státu a při budování sítě 5G. To okamžitě vyvolalo ostrou kritiku. A to jak od společnost­i Huawei, tak i od čínského velvyslanc­e v Praze. Ozval se i Hrad, který se netají snahou o co nejintenzi­vnější vztahy s Pekingem. „Aniž by měli důkazy, ohrozili naši pozici a naše ekonomické zájmy v Číně,“řekl loni v lednu prezident Miloš Zeman na adresu Navrátila.

Naopak spojenci v NATO – především USA – opakovaně vyzdvihli způsob, kterým k varování NÚKIB přistoupil. O tématu kyberbezpe­čnosti spolu hovořili premiér Andrej Babiš s Donaldem Trumpem v Bílém domě během loňské březnové návštěvy v USA.

O vítězi výběrového řízení rozhodne sedmičlenn­á komise. Kromě trojice šéfů tajných služeb (BIS, Úřadu pro zahraniční styky a informace a Vojenského zpravodajs­tví) se na výběru finalisty bude podílet vládní zmocněnec pro digitaliza­ci Vladimír Dzurilla, náměstek ministra vnitra Jiří Nováček a dva zástupci opozice, jmenovitě předsedkyn­ě výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) a IT analytik Patrik Zandl (za Piráty).

 ?? FOTO MAFRA – MARIE STRÁNSKÁ ?? Exředitel.
FOTO MAFRA – MARIE STRÁNSKÁ Exředitel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia