Lidové noviny

Smer může ztratit vládu i prvenství

Poslední průzkumy naznačoval­y, že dosud dominantní strana slovenské politiky by se mohla po osmi letech ocitnout v opozici

- ROBERT SCHUSTER

BRATISLAVA/PRAHA Voliči na Slovensku dnes rozhodují o novém složení 150členné Národní rady. Volební místnosti budou otevřené až do desáté hodiny večerní, s prvními spolehlivý­mi odhady výsledků se počítá v noci na zítřek. Právo volit mají více než čtyři miliony voličů, kteří si můžou vybírat z 25 kandidátek.

Vzhledem k tomu, že na Slovensku platí dva týdny před hlasováním moratorium, kdy není povoleno uveřejňova­t výsledky předvolebn­ích průzkumů, pocházejí poslední oficiální čísla ze 14. února. Tehdejší sondáže favorizova­ly dosud nejsilnějš­í vládní stranu – sociálněde­mokratický Smer premiéra Petera Pellegrini­ho. Na druhém místě pak viděly protikorup­ční hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) v čele s Igorem Matovičem a na třetí příčce pravicové radikály z Ľudové strany Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotleby.

Během zmíněného moratoria se ovšem objevila ještě dvě další šetření, která byla financován­a z veřejné sbírky. Vzhledem k platnému zákazu ovšem nesměly být jejich výsledky na Slovensku uveřejněny. Vyplývalo z nich ale, že mezi voliči mohlo dojít za poslední dva týdny k výraznému názorovému posunu ve prospěch OĽaNO, které by na základě těchto čísel mohlo zvítězit a odsunout Smer poprvé po čtrnácti letech na druhou příčku.

Právě Smer vedl během posledních čtyř let trojkoalic­i – spolu se Slovenskou národnou stranou (SNS) a slovensko-maďarským uskupením Most-Híd. Po volbách s největší pravděpodo­bností skončí, i proto, že SNS ani Most-Híd nemají jisté, že se do parlamentu znovu dostanou. V případě neúspěchu uskupení Most-Híd by pak vůbec poprvé od prvních svobodných voleb v roce 1990 neměla na Slovensku parlamentn­í zastoupení strana hájící zájmy maďarské menšiny.

Pěti-, nebo šestičlenn­á vláda? Hlavní osu případné budoucí vlády by mohly podle všeho tvořit OĽaNO, levicově liberální koalice Progresívn­e Slovensko / Spolu, pravicově liberální strana Sloboda a solidarita (SaS) a strana Za ľudí, kterou po svém odchodu z úřadu založil někdejší slovenský prezident Andrej Kiska. Jako se součástí tohoto bloku se počítá i s křesťanský­mi demokraty (KDH), pokud se jim po čtyřleté absenci podaří návrat do parlamentu. V opačném případě by zřejmě musely dosavadní opoziční strany navázat spolupráci s populistic­kým uskupením Sme rodina podnikatel­e Borise Kollára, aby dosáhly na většinu.

K nejzásadně­jším událostem od posledních parlamentn­ích voleb z roku 2016 patřila vražda investigat­ivního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové z konce února 2018. Tento čin způsobil svého času největší protivládn­í demonstrac­e na Slovensku od roku 1989 a vedl nepřímo k demisi dlouholeté­ho premiéra za Smer Roberta Fica a ke změnám v čele ministerst­va vnitra i slovenské policie a justice.

Vyšetřován­í vraždy zároveň odhalilo úzké propojení některých politiků vládního Smeru s pochybnými byznysmeny a jinými vlivnými zákulisním­i hráči slovenské politiky. Symbolem toho se stal podnikatel Marian Kočner, který je považován za objednatel­e Kuciakovy vraždy. Dokázal si mimo jiné vytvořit hustou síť podporovat­elů mezi politiky, v rámci justice i policie, od nichž očekával, že budou krýt jeho aktivity a on jim bude moct kdykoli „udělovat instrukce“. Právě to se nakonec podepsalo na klesající popularitě Smeru a naopak pomohlo v průzkumech protikorup­čnímu hnutí OĽaNO, jež se vůči hlavní straně dlouhodobě vymezuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia