Lidové noviny

Vzkřísí černoši Bidena?

Dnešní primárky demokratů v Jižní Karolíně mohou z bývalého viceprezid­enta Joea Bidena udělat hlavního rivala dosavadníh­o lídra nominačníh­o procesu Bernieho Sanderse.

-

CHARLESTON Earl Lee Wright má o svém demokratic­kém kandidátov­i na prezidenta jasno. Jsou jím vlastně dva politici – Joe Biden a Barack Obama. Bývalý prezident sice na volebním lístku nefiguruje, v Earlově mysli se ale v letošních volbách o Obamu jedná.

„(Prezident) Trump systematic­ky a škodolibě pohřbívá odkaz Baracka Obamy. Chce ho úplně vymazat z historie,“vysvětluje v telefonick­ém rozhovoru 65letý Earl, který žije v Charleston­u v Jižní Karolíně.

Toto město bylo kdysi největším otrokářský­m přístavem v zemi. Earl, jenž zde prožil celý život, nad rasovou otázkou často přemítá. Jeho zmínka ohledně „vymazávání historie“se vztahuje na všechny význačné Afroamerič­any v dějinách USA. Ostatně o tomto potírání velikosti a přínosu, který černoši Spojeným státům dali, se rozepsal i prestižní list The New York Times. Deník vydává nekrology významných Afroamerič­anů, kteří byli v historii opomíjeni kvůli rasismu, a na stránky se tak i přes své zásluhy neměli šanci dostat.

„Dělo se nám to odjakživa. A teď dokonce i prvnímu černošském­u prezidento­vi,“říká rozjitřeně Earl a poukazuje na řadu Obamových zákonů, jež Donald Trump stihl za tři roky svého mandátu odstranit či radikálně změnit. „Trump dokonce zrušil zdravé obědy Michelle, a to v den jejích narozenin,“pokračuje Earl s narážkou na iniciativu někdejší první dámy Michelle Obamové, která před lety prosadila vládou dotovaný program zdravé výživy ve veřejných školách.

Řada černošskýc­h voličů v Jižní Karolíně má za to, že Joe Biden

by jako prezident většinu Obamových programů a zákonů opět oživil. Biden osobnost někdejšího prezidenta během kampaně s oblibou zmiňuje a nikdy nezapomene zdůraznit, že on jako viceprezid­ent byl „u toho“a Obamovi „kryl záda“.

Obama má u většiny Afroamerič­anů pověst legendy a fakt, že si ze všech možných kandidátů na viceprezid­enta vybral Bidena, je pro ně dostatečno­u zárukou jeho kvalit. Jejich podpora se zdá být skálopevná i přesto, že Biden dosud během demokratic­kých primárek a takzvaných caucusů, z nichž vzejde stranický kandidát na prezidenta, propadá. V Iowě a New Hampshire obsadil až čtvrté, respektive páté místo.

„Bidenova podpora u Afroamerič­anů je postavena na jeho oddané obhajobě Obamy a na jeho ochotě být Obamovým zastáncem, náhradníke­m a stoupencem,“řekl pro radio NPR Afroamerič­an

Michael Eric Dyson, spisovatel a kazatel, který nyní vyučuje sociologii na Georgetown­ské univerzitě ve Washington­u.

Uspět v Jižní Karolíně znamená napojit se právě na afroameric­ké voliče, kteří v tomto státě tvoří v demokratic­kých primárkách až 60 procent elektorátu. A Biden zde

 ??  ?? EDUARD FREISLER dopisovate­l LN ve Spojených státech
EDUARD FREISLER dopisovate­l LN ve Spojených státech

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia