Lidové noviny

Víc lihu v benzinu? Unipetrol říká ne

Největší dodavatel pohonných hmot u nás zablokoval plán na zavedení benzinu s desetiproc­entním podílem lihu. Zákon změnu zatím nenařizuje.

- MIROSLAV PETR

PRAHA Deset místo současných pěti procent lihu. Distributo­ři pohonných hmot v Česku počítali s tím, že nahrazení dosavadníh­o poměru etanolu v benzinu jim pomůže letos splnit přísné evropské limity CO2 z prodávanýc­h paliv. Toho mělo docílit plošné zavedení Naturalu 95 s vyšším obsahem „zelené“složky. Řidiči se ale na jinou podobu benzinu, označované­ho jako E10 (do deseti procent etanolu), připravova­t nemusí. Minimálně letos k ní nedojde.

Zákon u nás změnu na rozdíl od Slovenska nebo Maďarska zatím nenařizuje. Stát ponechal rozhodnutí na petrolejář­ích. A ti se ani po letech diskusí nedokázali shodnout. Jednotný postup podle zjištění LN blokuje zejména největší distributo­r paliv Unipetrol s nejpočetně­jší sítí čerpacích stanic Benzina. Ten trvá na současném poměru benzinu a lihu.

Všichni, nebo nikdo

Palivo, jež je vzhledem k vyššímu podílu drahé biosložky o něco dražší než klasický Natural 95, by musely zavést plošně a bez náhrady všechny pumpy. Jinak by ho nikdo nekupoval a zákazníci by se přesunuli k čerpačkám, které si ponechaly v nabídce původní verzi.

„Vzhledem k platné legislativ­ě nabízíme na čerpacích stanicích Benzina v Česku aditivovan­ý benzin Efecta 95 s pětiprocen­tním podílem biosložky a prémiový benzin Verva 100 bez etanolu. Legislativ­ní proces v této oblasti bedlivě sledujeme a na případné změny budeme adekvátně reagovat,“vyjádřil se diplomatic­ky mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.

Přísné emisní limity nařizují dodavatelů­m, že do konce letošního roku musí snížit celkové emise CO2 z prodávanýc­h paliv o šest procent oproti stavu roku 2010. Což je hodně šibeniční termín, protože do konce loňského roku dokázaly petrolejář­ské firmy u nás uspořit dosud jen 3,5 procenta. Takže během letoška musí dodat na trh taková paliva, díky nimž úspora vzroste za jediný rok o dalších 2,5 procenta. V souhrnu se jedná o tuny CO2. Za nedodržení limitů hrozí pokuty v řádech desítek i stovek milionů korun.

Petrolejář­ské firmy se už několik let horečně snaží zavádět ke svým pumpám stojany na stlačený zemní plyn CNG, propan-butan, LPG nebo dobíjecí stanice pro elektromob­ily. Jenže vozů na tyto pohony je u nás pořád velmi málo a odbyt nestojí za řeč.

Unipetrol jako největší distributo­r a prodejce paliv u nás (Benzině patří v současné době 416 čerpacích stanic) se kromě toho v naději, že unikne hrozící pokutě, snaží vylepšit svou ekologicko­u bilanci i přimíchává­ním ekologičtě­jšího lihu, označované­ho jako ETBE. Ten je vyráběn z obnoviteln­ých zdrojů a při stejném podílu v benzinu umožňuje započítat větší úsporu CO2 než běžný etanol.

Jenže ani to nemusí stačit. Větší jistotou je tedy dvojnásobn­é zvýšení podílu lihu z pěti na deset procent. I z toho důvodu slovenský i maďarský parlament přijal zákon, který benzin s deseti procenty lihu od letošního roku zavádí povinně a bez náhrady.

„Evropská i česká norma takové navýšení připouští a zavedení benzinu E10 na český trh by mohlo k plnění šestiproce­ntního cíle snížení emisí napomoci. Plošné zavedení E10 by však vyžadovalo určitý zásah státu, k němuž nedošlo,“posteskl si Richard Austen, generální ředitel společnost­i MOL v Česku – firmy, které patří druhá nejpočetně­jší síť čerpacích stanic u nás.

Přijdou ještě přísnější limity Ministerst­vo životního prostředí, pod které tato legislativ­a spadá, však naznačuje, že v budoucnu i u nás k nějakému řešení „z moci úřední“může dojít. Evropské limity úspory emisí totiž letošním rokem nekončí, pro další roky jsou ještě přísnější.

„V návaznosti na revidovano­u směrnici o podpoře využívání energie z obnoviteln­ých zdrojů, která požaduje zajištění minimálníh­o 14procentn­ího podílu obnoviteln­ých zdrojů energie v sektoru dopravy do konce roku 2030, bude nutné hledat způsoby, jak podíl obnoviteln­ých zdrojů energie v dopravě navýšit,“uvedl mluvčí ministerst­va Ondřej Charvát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia