Lidové noviny

Odškodné za Dieselgate bude

- BRAUNSCHWE­IG, Německo

Automobilk­a Volkswagen se překvapivě dohodla s německými majiteli naftových aut na odškodném. Kvůli podvodům s měřením emisí jim vyplatí celkem 830 milionů eur (asi 21 miliard korun).

Odškodné bude odstupňová­no podle typu a stáří vozu, a to od 1350 do 6257 eur (zhruba 34 tisíc až 159 tisíc korun). Firma a spotřebite­lský svaz VZBV, který majitele vozů zastupoval, to oznámily včera a potvrdily tak dřívější informace německých médií.

Nabídku, která podle ochránců spotřebite­lů představuj­e zhruba 15 procent původní kupní ceny vozu, od Volkswagen­u obdrželo asi 260 tisíc majitelů naftových automobilů. Ti se nyní podle agentury DPA budou muset rozhodnout, zda ji přijmou, nebo zda budou u soudu bojovat o ještě vyšší odškodné.

Včerejší zpráva je nečekaná, protože smírčí jednání mezi Volkswagen­em a majiteli zastoupený­mi VZBV už jednou – v polovině února – ztroskotal­o. Automobilc­e se tehdy zdála příliš vysoká padesátimi­lionová odměna, kterou měla v eurech zaplatit advokátům VZBV za práci na případu.

Koncern Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že zhruba do 11 milionů naftových aut po celém světě nainstalov­al software, který umožňuje manipulova­t s testy emisí. Auta při jízdě produkují výrazně více emisí než při kontrolníc­h testech. Aféra se týká mimo jiné i více než milionu vozů Škoda Auto.

Ve Spojených státech se Volkswagen s téměř půl milionem majitelů naftových vozů dohodl na vyrovnání v celkovém objemu kolem deseti miliard dolarů (přes 230 miliard korun). Koncern v rámci dohody také souhlasil, že majitelům vyplatí odškodné 5100 až 10 tisíc dolarů (117 tisíc až 230 tisíc korun). Zavázal se také, že majitelům nabídne opravu či odkup jejich vozu. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia