Lidové noviny

Sám nevím, jak to dělám

Návrat střelce Ryana

- ANTON ZELENKO

TAMPA/PRAHA Ještě na začátku třetí třetiny na ledě přihlížel, jak jeho Blackhawks inkasují od Tampy gól na 0:2. Pro útočníka Dominika Kubalíka to ale jinak byla mimořádná dvacetimin­utovka – český kanonýr zařídil svým prvním hattrickem v NHL obrat hokejistů Chicaga a triumf 5:2.

V utkání bohatém na vyloučení padla první branka až v závěru druhého dějství. Domácí Lightning přidali další druhou branku hned zkraje třetí části a s Chicagem to začínalo vypadat špatně. Mužstvo ale vědělo, co je potřeba k obratu.

„Střílet. Do třetí třetiny jsme šli s tím, že budeme pálit co možná nejvíc, do toho se motat kolem branky. Toho jsme se drželi i přes další inkasovaný gól,“popsal cestu k triumfu Dominik Kubalík.

Hattrick měl v hlavě

Právě 24letý nováček měl hlavní podíl na tom, že Blackhawks následně během třinácti minut nasázeli pět branek. Pod třemi z nich byl podepsaný neúnavný střelec Kubalík. Nejprve z nelehké pozice vkleče dorazil vlastní střelu za záda gólmana Crawforda a vyrovnal na 2:2.

O něco později při přesilovce vyslal dělovku z voleje přímo pod víko branky. To už byl stav 4:2. „Nebudu vám lhát, měl jsem pak hattrick v hlavě,“přiznal Kubalík v rozhovoru pro NHL.com.

A jeho přání se mu brzy skutečně vyplnilo. Děkovat za to mohl spoluhráči Brandonu Saadovi, který ve středním pásmu vystihl nepřesnou přihrávku soupeře, přitáhl k sobě dva hráče a od mantinelu přihrál volnému Kubalíkovi. Ten pálil od modré čáry na už prázdnou branku, v trefě mu těsně nezabránil ani padající obránce Victor Hedman.

Nezastavit­elný ryzí střelec „Chtěl jsem poslat puk do branky, jak nejrychlej­i to jen šlo. Jsem moc šťastný, že se mi to povedlo,“zářil po zápase Kubalík, jehož Chicago zvítězilo na ledě Tampy v základní části po dlouhých jedenácti letech.

Od nového roku je plzeňský odchovanec doslova k nezastaven­í. Ve třiadvacet­i utkáních nastřílel už osmnáct gólů, k tomu přidal sedm asistencí.

Byl vyhlášen nejlepším nováčkem měsíce ledna, ligovým zelenáčům s 29 trefami v této sezoně kraluje. Nejbližší konkurent je pozadu o deset gólů!

Skvělou střeleckou formu teď Kubalík podtrhl hattrickem.

„Ani nevím, proč se mi teď tak daří. Dělám přitom všechno tak, jak to dělávám vždycky. Chodím

Všichni znají filmový trhák

Zachraňte vojína Ryana. Americký hokejista Bobby Ryan se sice do NHL nevrátil z války, přesto jeho příběh v posledních hodinách zaujal. Stříbrný z amerického týmu na OH 2010 totiž dlouhodobě bojoval s alkoholism­em, nakonec se loni na podzim přihlásil do programu pod hlavičkou hráčské asociace. V noci na pátek odehrál první duel na domácím ottawském ledě. A Senators pomohl k triumfu 5:2 nad favorizova­ným Vancouvere­m hattrickem.

Video a celý příběh naleznete na

webu Lidovky.cz/sport.

K. Vary – Hr. Králové 4:3sn

inzerce do předbranko­vého prostoru. K tomu mám i trochu štěstí.“

K téměř třiceti gólům v premiérové sezoně potřebujet­e víc než to, Kubalík ale zůstává nadále skromným. Přitom více zásahů v debutovém ročníku NHL měli jen dva čeští hokejisté – Petr Klíma (1985/86, 32 gólů) a Petr Průcha (2005/06, 30).

Pokud se nezraní, čeká na Kubalíka ve zbytku základní části ještě dvacet střetnutí. Je tedy víc než pravděpodo­bné, že Klímův rekord překoná.

Branky: T. Rachůnek, V. Polák, Kohout, rozhodujíc­í nájezd Skuhravý – F. Pavlík, Žejdl, 44. Jergl.

Branky: Bukarts, Lakatoš – 2x Šťastný, r.n. Bernad.

Branky: Klimek – Gernát, M. Růžička.

Branky: Ferenc, Herman, Köhler, Honejsek – 2x Jánský, 52. Kudla.

Vítkovice – Ml. Boleslav 2:3sn

Olomouc – Třinec 1:2

Zlín – Litvínov 4:3pp

Brno – Liberec 3:2

Branky: Zaťovič, Š. Stránský, O. Němec – Bulíř, Birner.

Pardubice – Plzeň 3:1

Branky: Mandát, Machala , Vondrka – P. Zdráhal.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Usměvavý kanonýr. Kubalík už má v zámoří i první hattrick.
FOTO ČTK/AP Usměvavý kanonýr. Kubalík už má v zámoří i první hattrick.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia