Lidové noviny

Jen regulace nestačí

Evropa neumí využít vojenství pro byznys. A pak se diví, že ostatní jsou před ní

-

Hlavním tématem nedávné bezpečnost­ní konference v bavorském Mnichově byla otázka, zda je Západ mrtev. Američtí představit­elé, především ti z Trumpova okolí, tvrdí, že Západ zdaleka mrtev není, a plédovali za jeho oživení a jednotu.

To německý prezident Frank-Walter Steinmeier prohlásil Západ za mrtvý a vyzval Evropu k větší bezpečnost­ní a obranné kooperaci. Steinmeier sice vyzval k větším výdajům na obranu, ale v Mnichově šlo o projev k špatným adresátům. Toto má říkat Němcům a hlavně své bývalé politické straně SPD, která je hlavním proponente­m německého pacifismu a která především odmítá zvyšovat výdaje na obranu a plnit závazky vyplývajíc­í ze členství v NATO.

Společná evropská obrana či autonomie jsou konferenčn­í řečičky. Co když Francie bude chtít někam poslat vojáky a Německo bude proti? Strávili by Němci nebo Francouzi situaci, kdy jejich vojáky bude někam posílat nějaký evropský komisař třeba z Malty? Francouzsk­ý jaderný deštník na celou Evropu nestačí a možná nestačí ani na Francii. Německo má přímo v ústavě velice silnou roli Bundestagu v tom, zda může být jediný voják nasazen v zahraničí. A novelizova­t německou ústavu, o tom nikdo vážně neuvažuje.

Století dronů

To je ale jenom jedna stránka mince překážek společné evropské obrany a autonomie. Ulrike Frankeová, expertka na špičkové technologi­e a zbraňové systémy, v časopise Security Times píše, že Evropa beznadějně zaostává za Amerikou a Čínou ve vojenském využití umělé inteligenc­e (AI). Přitom právě AI se stává vůbec nejdůležit­ějším aspektem obrany a bezpečnost­i obecně, tedy i obranyscho­pnosti Evropy.

Toto století je století dronů, nikoli heroických vojenských pilotů. Využití umělé inteligenc­e se netýká pouze robotů zabijáků nebo dalších autonomníc­h zbraňových systémů. Umělá inteligenc­e bude kritická ve vyhodnocov­ání bezpečnost­ních hrozeb skrze analýzu velkých datových souborů a ve zlepšování logistiky. Je to de facto nástroj zvyšování produktivi­ty. Pokud je tedy například v Německu takový odpor k hrubému zvyšování výdajů na obranu, mohlo by se Němcům teoreticky právě zvyšování produktivi­ty a efektivity líbit.

Jenže zdá se, že jim to tzv. nedocvaklo. Frankeová píše, že Německo se vůbec nezajímá o využití AI v armádě, Francie je jako obvykle napřed, Británie už také plánuje.

Je tu ještě další rozměr věci. A sice převažujíc­í způsob, jakým se dnes v Evropě pohlíží na inovace vůbec. Inovace se přece nerodí z regulace. O regulaci se přemýšlí až potom, co se zrodí inovace. Když Karl Benz vymyslel motorové auto, nebyly žádné limity na rychlost ani emisní testy. Regulace se začala rodit později, když bylo třeba řešit bezpečnost a znečištění.

Evropa se ale dostala do situace, kdy prvním instinktem je regulovat, a pak se teprve divíme, že ostatní jsou před námi. Evropa v umělé inteligenc­i zaostává za Amerikou a Čínou. Průmyslová politika EU se soustředí na vytváření regulatorn­ích bariér na ochranu starého průmyslu, místo na kreativní destrukci, která podporuje inovativní řešení. Jde také o to, jak jsou aplikována rozpočtová pravidla. Fiskální pravidla EU si mnohé členské státy vysvětlují tak, že omezují rozpočet právě na vědu a výzkum.

Bílá kniha EU o umělé inteligenc­i toto myšlení jenom podporuje. Není to psáno z perspektiv­y mladého dynamickéh­o podnikatel­e, ale z pohledu populace, která chce chránit osobní data.

Bílá kniha EU o umělé inteligenc­i není psána z perspektiv­y mladého dynamickéh­o podnikatel­e, ale z pohledu populace, která chce chránit osobní data

Rozhodčí zápas nevyhrávaj­í Guntram Wolff, ředitel bruselskéh­o think tanku Bruegel, v článku pro Politico.eu správně konstatuje, že rozhodčí nevyhrávaj­í zápas. Evropa se chová jako jeden velký rozhodčí. EU potřebuje více investic, liberálněj­ší ochranu dat a jednotný trh pro data. Realitou je, že 45 procent patentů spojených s AI mají Američané a 40 procent Číňané. Evropská komise se soustředí na konkurence­schopnost místo na inovace a na fiskální pravidla místo na ekonomický růst.

Wolfgang Münchau ve svém sloupku pro Financial Times konstatuje, že Německo jako největší evropská ekonomika vůbec neumí využívat překryvy mezi vojenskou technologi­í a privátním byznysem v oblasti špičkových technologi­í. Není tu ani náznak toho, co dovedla vždy Amerika od kosmického výzkumu po internet. Německý obchodní model stál dosud na tom, že průmysl financoval výzkum a vývoj a pomáhaly univerzity a akademické instituty. Dnes to ale už nestačí. Německý automobilo­vý průmysl zaostává v AI revoluci. Vyšší výdaje na špičkové technologi­e ve vojenství by přitom bývaly pomohly i německému průmyslu.

Je to podle Münchaua podobné jako s eurozónou. Cílem reforem eurozóny nemá být přece nějaký ministr financí, ale fungující společný kapitálový a finanční trh. Na závěr tedy konstatujm­e, že když je to takto a inovačním proudům se v Evropě vzdalujeme, je pak asi nesmysl hlásat smrt Západu. Naopak je asi třeba se k Americe více přimknout. I když bude třeba prezidente­m znovu evropskými elitami nenáviděný Trump nebo marxista Sanders.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia