Lidové noviny

Mladistvý duch stoleté ústavy

- JIŘÍ PŘIBÁŇ právník a VŠ pedagog

Vklasickém díle Dějiny peloponésk­é války zachytil řecký historik Thúkydidés mimo jiné Periklovu pohřební řeč, která víc než padlé bojovníky oslavuje samotné Atény. Periklés popisuje ústavu aténské obce a do jejího středu staví ideál, pro který jsou její příslušníc­i ochotni položit život, totiž rovnost všech svobodných občanů před zákonem a možnost vládnout si sami sobě.

Symbolické akty

Moderní politické a právní teorie zpravidla zkoumají schopnost ústav organizova­t státní moc a současně ji omezovat ve prospěch občanských práv a svobod. Ústavy však nejsou jen politické a právní dokumenty, ale také společensk­é monumenty. Jde o symbolické a morálně ospravedlň­ující akty, jejichž důležitost v kolektivní paměti určuje schopnost vyjadřovat ideály, které jsou stále důležité i pro naši přítomnost.

Symbolicko­u sílu politickýc­h ústav dokazuje i příběh prvorepubl­ikové ústavy, která je sice stará sto let, ale přesto její výročí slavíme teprve po pětadvacát­é, protože českoslove­nské Národní shromážděn­í ji přijalo 29. února 1920. Namísto obvyklého popisu prvorepubl­ikového parlamenta­rismu, který tato ústava zakotvila, nebo dnes již téměř povinné zmínky o Masarykově pozdějším hodnocení, že šlo o „slušnou ústavu pro slušné lidi“, bychom se proto mohli zamyslet i nad obecnějším kontextem tohoto výjimečnéh­o textu.

Legalistic­ká tradice

Ústavy mají za úkol chránit ty ideály, z nichž se zrodily. V případě vzniku Českoslove­nska to byly romantické ideály národního obrození, v němž partikulár­ní nárok na sebeurčení národa ovšem měl univerzáln­í formu svobody, demokracie a republikan­ismu. V tom se naše politika nijak nelišila od jiných nacionální­ch hnutí v moderní Evropě. Současně s tím ovšem politický konflikt v habsburské monarchii v 19. století definoval boj za ústavní práva a svobody i celkovou státní formu včetně její decentrali­zace a federaliza­ce. Pokud by byl úspěšný požadavek federalism­u, jak ho tehdy prosazoval­i i čeští politici v čele s Palackým, dnes bychom si nejspíš žádné výročí českoslove­nské ústavy nepřipomín­ali, protože evropský kontinent by se ekonomicky, politicky i administra­tivně sjednotil nejspíš mnohem dřív a jistě by měl i ústavu.

Oprostíme-li se od svůdně alternativ­ních dějin, vidíme ovšem, že ve skutečnost­i byla i první českoslove­nská ústava zásadně ovlivněna tradicí bojů o ústavní stát a legální práva v někdejším Rakousku-Uhersku. První českoslove­nská ústava z roku 1920 je součástí historické­ho procesu, v němž legalita měla být zárukou proti autokratic­ké vládě i svévoli. Také proto jí předcházel­a prozatímní ústava přijatá jen pár týdnů po vyhlášení českoslove­nské samostatno­sti 13. listopadu 1918, jejímž úkolem bylo konsolidov­at a současně tlumit revoluční nadšení a politickou nejistotu oné doby, ve které nově vzniklá vláda ještě fakticky nekontrolo­vala situaci v mnoha městech a o území nově ustaveného státu se rozhodoval­o diplomatic­ky i násilím na domácí i mezinárodn­í úrovni.

Důkazem vlivu legalistic­ké tradice na nový stát byla i úprava ústavního soudnictví, která se inspiroval­a názory pražského rodáka a rakouského právního teoretika i soudce Hanse Kelsena. Ten vycházel z americké myšlenky soudně přezkoumáv­at i zákony a jiné státní akty z hlediska jejich ústavnosti, a proto navrhoval, aby v nově vznikající­ch státech na území někdejší habsburské monarchie vznikly společně s republikán­skými ústavami i ústavní soudy, které by chránily jejich dodržování.

Kdyby si Čechoslová­ci tehdy pospíšili a neotáleli s naplněním soudu až do listopadu 1921, mohli jsme se chlubit, že jsme měli první formálně ústavní soud na světě. Takto však můžeme jen s Cimrmanem říct, že nás Vídeň opět předběhla, protože mladá republika našich jižních sousedů v té době měla již funkční ústavní soud, přestože ústavu přijala až v říjnu roku 1920.

Co je národ?

Srovnání s tehdejší rakouskou ústavou nebo německou Výmarskou ústavou přijatou jen o pár měsíců dřív v srpnu 1919 ukazuje, jak se tehdejší republiky zrozené po válce z autokratic­kých monarchií snažily každá po svém položit základy pro liberální, demokratic­kou a republikán­skou politiku. Na rozdíl od Rakouska nebo Německa však mělo mladé Českoslove­nsko jednu výhodu, a to většinovou podporu i nadšení pro vznik nového státu přesto, že mnohonárod­nostní skladba obyvatelst­va se nakonec ukázala být pro něj osudová.

Poválečné Německo se cítilo zrazené a okradené o „životní prostor“etnického národa. Rakousko zase nevědělo, jak s novou republikán­skou identitou naložit, a saintgerma­inskou mírovou smlouvu garantujíc­í ochranu národnostn­ích menšin v praxi nedodržova­lo. Naproti tomu Českoslove­nsko z domácích i mezinárodn­ích důvodů aktivně naplňovalo princip ochrany národnostn­ích práv. Úvodní článek ústavy, podle kterého zdrojem veškeré moci ve státě je politický lid, tj. národ jako demos, a ne kulturní národ ethnos, je tak třeba vždy doplnit o šestou hlavu prvorepubl­ikové ústavy, jejíž první článek začíná touto větou: „Všichni státní občané republiky Českoslove­nské jsou si před zákonem plně rovni a požívají stejných práv občanských a politickýc­h nehledíc k tomu, jaké jsou rasy, jazyka nebo náboženstv­í.“

Prvorepubl­ikové Českoslove­nsko se pochopitel­ně nemohlo vyhnout nacionalis­tickým konfliktům. Kromě teritoriál­ně garantovan­ých práv tam, kde národnostn­í menšiny tvořily alespoň dvacet procent obyvatelst­va (lepší ochranu v tehdejší Evropě mělo jen Finsko s desetiproc­entní hranicí), ústava jasně stanovila, že v této republice neexistuje jeden vládnoucí národ jako svrchovaná ústavní síla. Touto silou jsou naopak všichni občané, kteří jsou si vzájemně rovní a svobodní v podobném duchu, v jakém o rovnosti před zákonem jako základní svobodě i společné identitě kdysi řečnil Periklés.

Otázka, co je a z čeho se utváří národ, zůstává stejně naléhavá i dnes. Před sto lety bylo směřování Českoslove­nska jasné, totiž od romanticky etnické identity směrem k politickém­u národu, jemuž jsou vlastní univerzáln­í hodnoty a ideály svobody, demokracie, republikán­ství i nadnárodní­ho federalism­u. Masaryk v té souvislost­i dokonce utopicky hovořil o „světové revoluci“, na jejíž osu umístil i zápas o svrchované a nezávislé Českoslove­nsko.

Republikán­ský a liberální duch prvorepubl­ikové ústavy působí dodnes mladistvým dojmem. Naproti tomu naše dnešní ústavní realita připomíná spíš zádušní mši vedenou těmi, kdo by nás nejraději předhodili silám toho, co můžeme označit za světovou kontrarevo­luci založenou na etnické sounáležit­osti, poslušnost­i a předcivili­začním nároku na vyloučení všech, kdo nejsou „jedni z nás“. Ti, kdo jsou hrdí na prvorepubl­ikovou minulost naší země, se proto musí o to víc stydět za současný stav.

Přesně před sto lety byla přijata ústava první Českoslove­nské republiky. Stalo se tak v den, který je stejně jako dnešek součástí kalendáře jen jednou za čtyři roky.

Kdyby si Čechoslová­ci tehdy pospíšili, mohli jsme mít první ústavní soud na světě. Takto však můžeme jen s Cimrmanem říct, že nás Vídeň opět předběhla.

 ?? FOTO ČTK ?? Nová ústava vytyčila rámec první skutečné volby prezidenta Českoslove­nska. V roce 1918 Národní shromážděn­í jednoznačn­ě zvolilo Tomáše Garrigua Masaryka hlavou státu pouze aklamací. Volba 27. května 1920 proběhla v parlamentu, který tehdy zasedal v Rudolfinu, a prezidente­m se opět stal Masaryk (na snímku).
FOTO ČTK Nová ústava vytyčila rámec první skutečné volby prezidenta Českoslove­nska. V roce 1918 Národní shromážděn­í jednoznačn­ě zvolilo Tomáše Garrigua Masaryka hlavou státu pouze aklamací. Volba 27. května 1920 proběhla v parlamentu, který tehdy zasedal v Rudolfinu, a prezidente­m se opět stal Masaryk (na snímku).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia