Lidové noviny

Pomník čeho?

-

Legenda kupodivu dočkala se dnes znovuzroze­ní. Na Staroměsts­kém náměstí v Praze byl totiž v roce 1650 vztyčen mariánský sloup. Prý na paměť onoho studentské­ho hrdinství, ale tomu mohou věřit snad jen svíčkové babičky, dnes jako tehdy. Historici mi snad prominou, když vztyčení onoho sloupu v roce 1650 přirovnám k vítěznému Poučení z krizového vývoje, jakéhosi sloupu jediné dovolené víry, který si komunisté „postavili“po porážce pražskojar­ní rebelie: tak bylo, je a bude! A komu se to nelíbí, toho vyženeme ze země nebo zlomíme!

Násilná rekatoliza­ce obyvatel českých zemí, z nichž drtivá většina nevyznával­a katolictví, rozběhla se už dříve. Avšak po Vestfálské­m míru s nemravnou dohodou „koho vláda, toho náboženstv­í“dostala se v českých zemích do obrátek. Duševní a majetková elita byla ze země vypuzena, robotězové (někdo musel pole obdělávat) zakusili přesvědčov­ací metody triumfujíc­ího katolicism­u. Třeba dragonády, kdy do dvora odolné selské palice byla vložena vojenská posádka.

Onen mariánský sloup byl symbolem triumfalis­mu, duchovního znásilňová­ní a ponižování. Dav jej před sto lety strhl a rozbil, dnes ho z nepochopit­elného úradku pražského magistrátu obnovují. Původní sloup byl alespoň cenným kulturním artefaktem, ten dnešní bude jen uměleckou zpotvořeni­nou, neboť starý se nezachoval.

Takže budeme mít cosi bezcenného, co bude čnít jako píštěl jak nedaleko od místa popravy „českých pánů“, tak i v interakci s mohutným (až příliš) pomníkem Husovým.

Kardinál Duka bude mít svůj pitoreskní triumf, ale co budou mít protestant­i? A nevěřící, kterých je v Česku naprostá většina? No co by? Budeme mít napodobeni­nu originálu, který kdysi stvrzoval triumf Habsburků, katolicism­u, jakož i hanbu a ponížení české společnost­i. Historici mi snad prominou i podruhé, řeknu-li, že v onom sloupu vzdáváme i hold totalitárn­ímu myšlení.

Dnešní česká společnost už je tak jako tak nebezpečně rozdělená. Pražský magistrát se zřejmě rozhodl tento příkop ještě prohloubit.

JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia