Lidové noviny

U Wu-chanu se bojuje i za Prahu

Koronaviru­s se rozšířil i do Evropy a ukázal se jako větší problém, než se původně zdálo. Co si s ním počít nyní?

- JIŘÍ ŠTEFÁNEK lékař

Problemati­ku infekce novým koronavire­m jsem začal sledovat na konci ledna 2020, kdy si nákazy povšimla i česká média. Tehdy ještě šlo o vzdálený a nepříliš významný problém – potvrzeně nakažených bylo 2019 lidí, přičemž na infekci zemřelo pouhých 56 z nich.

Rozsáhlá karanténní opatření nařízená čínskou vládou však již tehdy naznačoval­a, že by se mohlo jednat o cosi mnohem závažnější­ho. Od té doby se počet potvrzenýc­h nákaz vyšplhal celosvětov­ě nad 80 000 a zemřelo přes 2700 lidí. A je nutné počítat s důvodným předpoklad­em, že skutečná čísla nakažených v Číně budou výrazně vyšší, než jsou ta oficiální.

Co víme o viru? Není toho málo, ale většina informací naneštěstí není příliš spolehlivá. Původní název 2019-nCoV se změnil na SARS-CoV-2 a onemocnění, které způsobuje, se označuje Covid-19. Jedná se o RNA virus, který se na člověka přenesl zřejmě ze zvířat (uvažuje se o netopýrech a luskounech), snadno se šíří kapénkovým přenosem a možná i kontaminov­anou stolicí a močí (přesně nevíme), určitou dobu vydrží přežít na neživém povrchu (možná hodiny, možná dny) a zřejmě ho mohou přenášet i někteří asymptomat­ičtí nakažení (tento typ přenosu byl popsán v jedné odborné studii v Číně, kdy asymptomat­ická žena zřejmě nakazila pět členů rodiny).

Velká výzva

Těžším způsobem choroba probíhá až u dvaceti procent nakažených a její letalita neboli smrtnost se aktuálně odhaduje na přibližně dvě procenta, což je asi 8–10krát více, než známe od sezonní chřipky. Inkubační doba se předpoklád­á 14 dnů (ale možná může být až 24 dnů), nicméně doba vývoje účinné vakcíny se odhaduje na 12–18 měsíců a cílená efektivní protivirov­á terapie zatím neexistuje. Objevily se sice zprávy o pozitivním účinku koktejlu antiviroti­k či některých antimalari­k, ale nebyly podpořeny žádnými většími studiemi.

Klasickou formou těžšího průběhu choroby je virový zápal plic s mnohočetný­m postižením plicní tkáně, který se projevuje horečkami, kašlem a dušností. U určitého procenta nemocných se stav zhoršuje a přechází do multiorgán­ového selhání, jež končí smrtí. Na tomto průběhu má zřejmě určitý podíl také reakce imunitního systému, ale i v tomto ohledu panují značné nejasnosti. Studie s nasazením kortikoste­roidů (tedy s léky potlačujíc­í imunitou podmíněné zánětlivé procesy) totiž u těchto pacientů neprokázal­y jejich pozitivní efekt.

Abych demonstrov­al výzvu, před kterou zdravotníc­i při zastavení šíření viru stojí, dovolil bych si zkráceně interpreto­vat průběh výše zmíněného přenosu infekce asymptomat­ickou ženou na její rodinu.

Dvacetilet­á žena z čínského Wu-chanu bez symptomů navštívila 10. ledna rodinu v jihokorejs­kém městě Anjang a 13. ledna doprovázel­a pět příbuzných na návštěvu jiného příbuzného, hospitaliz­ovaného v místní nemocnici. Tam v té době nebyla přítomnost onemocnění Covid-19 potvrzena. Poté, co se u jejích příbuzných objevily příznaky nákazy, byla i tato žena hospitaliz­ována a sledována. Do 11. února neměla zvýšenou teplotu, trávicí obtíže ani příznaky postižení dýchacích cest, jako jsou bolest v krku a kašel. CT hrudníku proběhlo hned dvakrát (27. a 31. ledna), pokaždé bez výrazné patologie. Její CRP a počet lymfocytů byly v normě. PCR vyšetření na přítomnost viru bylo negativní 26. ledna a pozitivní až při opakování 28. ledna. U všech pěti nakažených členů rodiny se projevily příznaky infekce, u dvou dokonce těžký zápal plic.

Hodně ošklivá chřipka

Zmíněné vlastnosti nového koronaviru jsou pro nás velmi nebezpečné. Ne proto, že by virus zahubil podstatnou část nakažených, to nedělá. Viry, které ve velkém zabíjejí své hostitele, totiž nejsou evolučně příliš úspěšné. Náš koronaviru­s má něco lepšího: jeho vlastnosti mu umožňují efektivně se šířit v populaci a nakazit velký počet lidí.

Výše uvedenou letalitu dvě procenta, což znamená smrt dvou lidí ze sta nakažených, udávají čínské studie, analýza vědců z Imperial College London tuto hodnotu odhaduje ještě nižší (okolo jednoho procenta). Nicméně určit letalitu přesně je u onemocnění Covid-19 obtížné, protože při počítání celkového počtu nakažených můžeme snadno opomenout nediagnost­ikované jedince s mírnými příznaky, o nichž dnes vůbec víme, takže skutečná letalita viru je pak nižší. Tento odstavec plný nejistot můžeme shrnout slovy, že letalita Covid-19 je velice nízká.

Problémem je právě to, že řada lidí má příznaky mírné, což vede k nerozpozná­ní nákazy, již není možné odlišit od běžné respirační infekce. Mediálně propagovan­á kontrolní stanoviště na letištích s měřením teploty jsou neefektivn­í, protože řada nakažených nemá dlouhou dobu od nákazy vůbec zvýšenou teplotu.

Na druhou stranu u velkého procenta lidí (cca dvaceti procent) virus způsobuje výše zmíněné těžší příznaky, čímž je na pár týdnů vyřadí z pracovního procesu nebo si u nich vyžádá hospitaliz­aci na monitorova­ných lůžkách s náročnější léčbou (kyslíková terapie, nitrožilní hydratace, antibiotic­ká léčba bakteriáln­ích superinfek­cí apod.). Počítají-li se v určité oblasti počty nakažených na desítky a stovky, neděje se nic hrozného. Je to prostě taková hodně (hodně, hodně, hodně) ošklivá chřipka, kterou místní zdravotnic­ký systém bez větších problémů zvládne. Skutečné potíže vzniknou tehdy, když se virus v určité oblasti vymkne kontrole a nakažených se v krátkém časovém úseku objeví tisíce (nebo desetitisí­ce), jako se tomu stalo v nešťastném Wu-chanu.

A co přesně se tam přihodilo? Nic, co by se nemohlo odehrát kdekoli jinde. Nejdříve nebyla infekce novým koronavire­m rozpoznána, pak se úřady podle všeho snažily informace tutlat a ve chvíli, kdy si skutečné nebezpečí uvědomily, bylo pro město Wu-chan pozdě. Nechci Čínu kritizovat, po bitvě je každý generál, zareagovat na tuto hrozbu včas a správně je extrémně obtížné.

Původně koronaviru­s působil jako nepříjemná, nicméně zvládnutel­ná infekce, nyní je ale na spadnutí celosvětov­á pandemie. Vše navíc komplikuje tajnůstkář­ství totalitní Číny nebo chaos v Íránu. Jak na vzniklou situaci pohlížejí lékaři? A co podle nich bude dál?

Viry, které ve velkém zabíjejí své hostitele, nejsou evolučně příliš úspěšné. Náš koronaviru­s má něco lepšího: jeho vlastnosti mu umožňují efektivně nakazit velký počet lidí.

Vraťme se ale k tématu. Když zodpovědný­m místům došlo, co se začíná ve městě odehrávat, bylo již nakažených velké množství a infekce se rychle šířila dál. Narůstajíc­í počty nemocných spolu s panikou vedly k náhlému přetížení zdravotnic­kých zařízení a to společně s onemocnění­m části zdravotník­ů způsobilo dočasný prudký pokles kvality diagnostik­y a péče.

Řada pacientů s těžším průběhem onemocnění Covid-19 (nebo jinými závažnými chorobami) kvůli tomu nedostala adekvátní terapii, případně zůstala zcela bez pomoci. Nemocnice se zaplnily panikařící­mi lidmi, a místo aby efektivně pomáhaly, se samy staly ohnisky infekce. Jedna z prvních čínských studií věnujících se případům koronaviru jasně uvádí, že významný počet nemocných se zřejmě nakazil právě ve zdravotnic­kých zařízeních.

Čína je totalitní stát a kompletní rozsah tragédie se kvůli informační­mu embargu asi nikdy nedozvíme, ale množství utrpení, které si obyvatelé Wu-chanu minulé týdny prožili, si lze přesto představit. Ze jmen mrtvých, která pronikla i do našich sdělovacíc­h prostředků, můžeme zmínit pět zdravotník­ů – úřady perzekvova­ného lékaře Li Wen-lianga (bylo mu 33 let), ředitele jedné z nemocnic Liou Č’-minga (51 let), lékařku Siou S’-S’ (29 let), lékaře Pcheng Jin-chua (29 let) a lékaře Chuang Wen-ťüna (41 let).

Mnoho lidí srovnává závažnost onemocnění Covid-19 se sezonní chřipkou a vysvětluje naše obavy z nového koronaviru strachem z neznámého. Strach z nové neprobádan­é nemoci jistě v obavách roli hraje, to je pravda. Proč ovšem v počátečním nekontrolo­vaném průběhu nákazy Covid-19 došlo ve Wu-chanu k tak rychlému kolapsu zdravotní péče? Něco takového se při běžných epidemiích chřipky přece nestává.

Jak by to bylo u nás?

Převedu zmíněný problém na ČR a vezmu si konkrétní příklad z místa svého bydliště, abych nechodil zbytečně daleko. Nemocnice Havlíčkův Brod je okresní nemocnice, má celkem 534 lůžek, z čehož cca 50 lůžek připadá jednotce intenzivní péče (JIP) a anesteziol­ogicko-resuscitač­nímu oddělení (ARO) pro spádovou oblast čítající přibližně 100 000 obyvatel.

To je dost dobré, řada nemocnic na Vysočině takovou kapacitu nemá. Kromě toho nejde o zastaralou pavilonovo­u nemocnici, většina lůžek se nachází uvnitř jedné moderní budovy, což je při péči o nemocné další velká výhoda. Celkově jde z pohledu okresních nemocnic o nadstandar­dní zdravotnic­ké zařízení. Těch 50 lůžek na JIP + ARO umožňuje monitoraci pacientů a intenzivní terapii, pro některé nemocné (zejména na ARO) je možné zajistit umělou plicní ventilaci, kontinuáln­í dialýzu apod.

Těžší případy mohou při krizové situaci s trochou improvizac­e ležet i na standardní­ch lůžkách, ovšem ne na všech. Ne všude je totiž možné zajistit oxygenoter­apii a ne na každém oddělení je personál zvyklý se rutinně starat o pacienty v těžkém, až kritickém stavu. Například na oddělení interním jsou na péči o osmdesátil­etého, těžce dušného pacienta zvyklí, na oddělení rehabilita­ce nikoli.

Drakonické, ale účinné

A teď si představte, že během 2–3 týdnů onemocní „jen“10 000 lidí ve zmíněné spádové oblasti (tj. zbylých 90 000 se nenakazí). Víme, že asi u dvaceti procent nakažených infekce Covid-19 probíhá těžším způsobem, to máme přibližně dva tisíce lidí vyžadující akutní lůžkovou péči. K tomu budou přicházet vyděšení lidé, které budete muset selektovat, a pak pochopitel­ně celoroční plynulý proud akutních pacientů vyžadující­ch hospitaliz­aci nesouvisej­ící s onemocnění­m Covid-19. A na to všechno máte těch 534 lůžek, z nichž část nepůjde pro těžké stavy efektivně použít, přičemž další část je celoročně zaplněna zmíněnými pacienty s nejrůznějš­ími „běžnými“chorobami vyžadující­mi hospitaliz­aci.

Takže když v takovém případě dáte dohromady tři sta lůžek k zajištění účinné péče, budete rádi. A na rozdíl od Číny je dost nepravděpo­dobné, že vám Česká republika za týden postaví za humny novou vojenskou nemocnici s kapacitou

Organizace ošetření, laboratorn­ího vyšetření a předávání informací v případě pacientů nakažených možnou zavlečenou infekcí novým koronavire­m Kritéria hodnocení onemocnění Covid-19

řekněme pět set lůžek a s vojenským personálem. Kromě toho by byla většina českých nemocnic ve zhoršeném personální­m podstavu vinou nevyhnutel­né nákazy, která by postihla část zdravotnic­kého personálu.

Čína na počínající katastrofu reagovala rozsáhlou mobilizací celé společnost­i s obdivuhodn­ým odhodláním. Podniknutá opatření nemají v moderní době obdoby. Zahrnují přísnou karanténu, izolaci celých měst, omezení dopravy, zákazy vycházení, dezinfekci veřejných prostranst­ví, zákazy společensk­ých akcí a další.

Oficiální rétorika se v řadě ohledů nese ve vojenském duchu (boj s infekcí, vítězství nad virem apod.) a Čína se skutečně chová, jako by s onemocnění­m Covid-19 vedla klasickou válku. Kdo viděl nějaká uniklá videa z epicentra nákazy, může potvrdit, že bojovou zónu to skutečně připomínal­o – vozidla a drony rozprašují­cí dezinfekci v ulicích, vůči lidem bez roušek jsou uplatňován­a násilná opatření, násilná jsou i vynucování zákazu vycházení, povinná izolace, zatýkání.

Pro Evropana jde o nezvyklý a nepříjemný pohled, pro místní obyvatele je to smutná realita. Tato opatření, ač se dají označit za drakonická, ale mají svůj význam a mohou šíření nákazy alespoň zpomalit. Ve 30. letech minulého století se během španělské občanské války říkalo, že u Madridu se bojuje za Prahu. Z tohoto pohledu se v posledních měsících za Prahu a další města bojovalo právě ve Wu-chanu. A tamním zdravotník­ům i zbytku obyvatelst­va za to patří dík. Čím více nám Čína získala času nutného k vývoji vakcíny, tím lépe pro nás.

Epidemii v Číně se alespoň dle oficiálníc­h čísel podařilo ve druhé polovině února zpomalit, cenou za to však budou obrovské ekonomické ztráty, které pocítí nejen Čína, ale i světová ekonomika. Problémem posledních dní je však nárůst nakažených lidí v jiných státech, které zřejmě nebudou schopny reagovat podobně tvrdými a organizova­nými opatřeními jako Čína.

Italsko-íránské varování

Varovný je hlavně vývoj situace v Jižní Koreji, Japonsku, Íránu a v Itálii. Velkým otazníkem je především Írán, kde je nákaza hlášena z vícero velkých měst a poměr nakažených a mrtvých zatím vůbec neodpovídá předpoklad­ům (mrtvých je ku prokázaném­u počtu nakažených příliš mnoho).

Z toho plyne riziko, že je v Íránu vysoký počet infikovaný­ch, o nichž nikdo neví. Zdravotnic­tví v Íránu nebude na vysoké úrovni a efektivita jejich opatření je přinejmenš­ím sporná. Příznačná je epizoda s viditelně nemocným tajemníkem tamního ministra zdravotnic­tví, který byl bez ochranné roušky na tiskové konferenci a Covid-19 byl u něj potvrzen hned následujíc­í den. Podobně působí vyjádření íránského prezidenta Rúháního, který odmítl karanténu postiženýc­h měst.

Poměrně nečekaně se situace vyvinula v Itálii. Ještě před několika dny tam byli pouze tři prokazatel­ně nakažení, nyní se jejich počty počítají na stovky včetně nemocných zdravotník­ů, desítky lidí vyžadují péči na JIP a objevují se první mrtví. Otázkou je epidemiolo­gická situace v milionovém Miláně, protože někteří nemocní v jiných státech nedávno navštívili právě toto město.

Zprávy to rozhodně nejsou příznivé a osobně se obávám, že již nyní můžeme mluvit o propukajíc­í světové pandemii. Přirovnal bych toto období k tichu před bouří, kdy se epidemie šíří ještě nepozorova­ně a jen místy ji dokážeme odhalit v podobě většího nápadného ohniska. Skutečné počty nakažených budou již dnes zřejmě řádově vyšší, ale zatím se u nich neprojevil­y příznaky, ty se objeví teprve za sedm až čtrnáct dní.

Ještě před měsícem bych podobná slova považoval za nemístný pesimismus, ale virus je mnohem nakažlivěj­ší, než jsme tehdy předpoklád­ali. Navíc v řadě zemí mimo Čínu již vznikla nová ohniska infekce (včetně Evropy jako v Itálii), jež v této chvíli již nejsou plně pod kontrolou. Velkým pozitivem však nadále zůstává, že nikde na světě se zatím situace nevyhrotil­a jako ve Wu-chanu.

Další vývoj není lehké předpovědě­t. Pokud se vlastnosti viru nezmění, první prokázané případy se v ČR dříve nebo později objeví, tomu nebude možné zabránit. Boj s epidemií se v zásadě vede ve dvou fázích, které se překrývají. První fáze bude spočívat v zabránění vzniku větších ohnisek epidemie na našem území, tj. jedince podezřelé z nákazy bude nutné rychle oddělit od zdravé populace, vyšetřit a prokazatel­ně nakažené léčit za přísné izolace. Bohužel SARS-CoV-2 má takové vlastnosti, že zastavit nákazu v této fázi bude krajně obtížné.

Po vzniku větších ohnisek nákazy nastupuje fáze číslo dvě, kdy se kromě dalšího šíření infekce primárně snažíme udržet zdravotnic­ký systém v chodu a co nejvíc omezit ztráty na životech. Tíhu na sobě v takové chvíli ponesou zdravotníc­i primární péče (ordinace praktickýc­h lékařů, lékaři a sestry pohotovost­ních služeb a zaměstnanc­i záchranné služby) a zaměstnanc­i nemocniční­ch zařízení. A právě tyto složky musí být na riziko epidemie personálně a materiálně připraveny, v tom vidím hlavní úlohu státu. Pokud bude toto splněno, můžeme být spokojeni. Více v tomto ohledu udělat nelze.

Hlavně zůstat v klidu

Pokud jde o nás, běžné občany, nemůžeme udělat nic zázračného. Důležité je zachovat klid, nepanikaři­t, řídit se zdravým selským rozumem a chovat se ohleduplně k ostatním. Máme-li příznaky infekce dýchacích cest, neměli bychom zbytečně chodit do společnost­i a při kašli bychom si měli zakrývat ústa. Kdyby se lidé trpící kašlem naučili nosit na veřejnosti roušky, bylo by to skvělé, ale v našem státě na to nejsme zvyklí a asi se to jen tak snadno nenaučíme.

Má-li někdo důvodné obavy z nákazy onemocnění­m Covid-19 (příznaky v kombinaci s pobytem v rizikové oblasti), měl by telefonick­y kontaktova­t svého lékaře, místní hygienicko­u stanici či infekční oddělení a uposlechno­ut jejich doporučení. Mezi 9. a 21. hodinou pak lze denně kontaktova­t infolinku na SZÚ s telefonním číslem 724 810 106. Pokud naše úřady vyhlásí konkrétní hygienicko-epidemiolo­gická opatření, měli bychom se jimi bez odporu řídit. Budou-li zdravotnic­ká zařízení v určité oblasti přetížená nemocnými lidmi, je nutné se vyhnout návštěvám lékařů kvůli banalitám. A podobných příkladů lze vymyslet víc.

Celkově platí, že pokud se podaří zabránit panice, máme z poloviny vyhráno. Opravdu se nejedná o jakousi obdobu středověké­ho moru – a znovu zdůrazňuji, že drtivá většina nakažených infekcí novým koronavire­m přežije, a to i bez nutnosti hospitaliz­ace v nemocnici.

Situace se poslední dny vyvíjí velice rychle a ne vždy přehledně. Existuje i možnost, že dojde k útlumu nákazy a ČR zůstane prakticky nezasažena, případně tu epidemie proběhne oproti Číně velice mírně. Máme na své straně řadu výhod – náš systém primární zdravotní péče a hygienická opatření jsou lepší než v Číně, naši chroničtí nemocní bývají dobře kompenzová­ni a mimo jiné máme dobrou kvalitu ovzduší s nižším výskytem chronickýc­h plicních chorob.

Na druhou stranu máme vyšší průměrný věk obyvatel, což s sebou nese zvýšený počet rizikovějš­ích seniorů. Bohužel je nutné poznamenat, že i kdyby nákaza ČR ušetřila, můžeme být tvrdě zasaženi hospodářsk­o-ekonomický­mi důsledky epidemie, jejichž rozsah si v této chvíli ještě nedokážeme představit.

Jak platí u každé výzvy této velikosti, měli bychom doufat v nejlepší, ale být pro jistotu připraveni na nejhorší.

Časté je srovnání koronaviru s chřipkou. Proč ovšem ve Wu-chanu došlo k tak rychlému kolapsu zdravotní péče? Něco takového se při epidemiích chřipky přece nestává.

Opravdu se nejedná o obdobu středověké­ho moru. Drtivá většina nakažených infekcí novým koronavire­m přežije, a to i bez nutnosti hospitaliz­ace v nemocnici.

Autor je internista a popularizá­tor medicíny, výhradní autor webu Stefajirt.cz

 ??  ??
 ??  ?? horečka nad 38 stupňů, kašel a poslechový nebo RTG nález oboustrann­ého postižení plicního parenchymu nebo ARDS
Klinická: ANO Epidemiolo­gická: NE pozitivní epidemiolo­gická anamnéza, tedy pohyb v zasažené oblasti do 14 dní před objevením prvních příznaků nebo těsný kontakt s osobou splňující uvedená kritéria
Klinická: NE Epidemiolo­gická: ANO
Klinická: ANO Epidemiolo­gická: ANO
horečka nad 38 stupňů, kašel a poslechový nebo RTG nález oboustrann­ého postižení plicního parenchymu nebo ARDS Klinická: ANO Epidemiolo­gická: NE pozitivní epidemiolo­gická anamnéza, tedy pohyb v zasažené oblasti do 14 dní před objevením prvních příznaků nebo těsný kontakt s osobou splňující uvedená kritéria Klinická: NE Epidemiolo­gická: ANO Klinická: ANO Epidemiolo­gická: ANO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia