Lidové noviny

Kočka není pes

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN

Rozdělení společnost­í je nyní téma politiky a médií. Ale chcete-li si od politiky oddechnout, zjistíte, že jsou i méně hysterické dělící barikády. Třeba vztah ke kočkám a psům.

The Economist má na webu oblíbenou rubriku Graphic detail, což jsou komentovan­é grafy, tabulky či mapy. Patří k nim příspěvek Když vládnou kočky a psi, což je graf prezentují­cí vybrané státy podle dvou ukazatelů. Na jedné ose podle podílu domácností vlastnícíc­h psa, na druhé ose podle podílu vlastníků koček. Co z toho plyne?

Nejpsovitě­jší oblasti najdeme na západní polokouli. V Argentině a Mexiku vlastní psa přes 60 procent domácností, v Brazílii téměř 60 procent, v USA asi polovina. Na nejmenší podíl psů narazíme v Asii. V Číně a Jižní Koreji (ze západních zemí v Německu) je to těsně nad 20 procenty, v Japonsku a hlavně v Turecku pod 20 procenty.

Nejvíce kočičí oblastí je Rusko, kde má kočku téměř 60 procent domácností. Další země v pořadí (Francie, USA) dosáhnou stěží na 40 procent. A nejméně koček najdeme v Asii – v Japonsku, Turecku, Číně a hlavně v Jižní Koreji (tam je to pod 10 procent).

Diagonála mezi oběma osami pak ukazuje, kde je poměr psů a koček vyrovnaný, respektive kde převažují jedni chlupáči nad druhými. Příkladem vyrovnanos­ti jsou Británie, Kanada či Turecko (málo psů i koček). Na psí straně jsou nejdále od diagonály – s největší převahou psů nad kočkami – Mexiko, Argentina a Brazílie. Na kočičí straně Rusko s odstupem před Francií a Německem.

Z toho ovšem plyne zásadní závěr: pořekadlo „kočka není pes“platí někde více a někde méně.

***

A teď zpátky do střední Evropy. Německo žije společensk­ým napětím, jež odráží – případně nafukuje – skoro všechny události: od dění kolem radikálně protimigra­ční strany AfD až po akty násilí. Média často sahají po příměrech s poměry výmarské republiky, ale má to háčky. Na svém webu na ně upozorňuje novinář a mediální manažer Gabor Steingart.

Kdo srovnává poslední roky Výmaru, kdy Berlínem pochodoval­i hitlerovci s pochodněmi, a dnešní Berlín, ocitne se v zrcadlové síni pokřivenýc­h analogií, píše autor. Ale kdo chladně srovná počátky výmarské polarizace s počátky rozvášněné berlínské republiky, najde více paralel, než je mu milé. Třeba tuto: levicová a občanská strana spektra si dopřály rozkol, který vedl od nesmiřitel­nosti přes nekomunika­tivnost až k roztříštěn­osti.

Neuralgick­ým bodem je i tak samozřejmá věc jako politický střed. Vždy býval považován za oporu racionální vlády. Proto také analytici listu Die Welt varují: „Občanským stranám se zužují možnosti většiny, hrozí neschopnos­t vládnutí z politickéh­o středu.“Jenže progresist­é již považují politický střed za cosi překonanéh­o, ba škodlivého.

Margaret Stokowská na blogu Spiegel Online píše: „,Střed‘ neexistuje. A už vůbec ne ,silný střed‘.“Studie sociologů prý prokázaly i v „takzvaném středu společnost­i“krajně pravicové a nehumánní postoje. A pak s gustem cituje Herberta Marcuseho: „Myšlenka na diktaturu a autoritářs­ké řízení státu není liberalism­u vůbec cizí.“

Tak si to shrňme: na výběr de facto není ani fašizující pravice, ani liberální střed, ale jen pokroková levice. Pane jo, řekne si i člověk, který odmítá paušální nálepku „neomarxism­u“.

Nejvíce kočičí oblastí je Rusko, kde má kočku téměř 60 procent domácností. Další země v pořadí (Francie, USA) dosáhnou stěží na 40 procent. A nejméně koček najdeme v Asii.

***

Snad nejracioná­lněji rozebírá německou společnost satirik Dieter Nuhr v rozhovoru, který s ním vedla Claudia Schwartzov­á pro švýcarské Neue Zürcher Zeitung. Nuhr (*1960) má svůj pořad ve veřejnoprá­vní televizi ARD, ale schytal si své, když si udělal legraci z kultu kolem Grety Thunbergov­é: Co udělá, až se ochladí a nebude si moci zatopit? Gymnaziáln­í humor, řeknete si, ale na sociálních médiích vedl k silné vlně shitstormu, jak se říká (někdo by řekl k vlně nenávisti). Jak je to možné? O tom se baví na sedmi stranách vytištěnéh­o textu.

Nuhr vysvětluje, že si nedělá legraci ani z ochrany přírody (sám byl kdysi u Zelených), ani z Grety jako takové, ale z mesianismu: „Spasitelsk­é myšlení bylo vždy cílem mého humoru.“A uvažuje o proměně společnost­i. Když před třemi lety satirik Böhmermann označil tureckého lídra za „kozojeba“, progresist­é zdůrazňova­li, jak je důležité, že se to může říkat. Teď je to jinak. „Vždy jsem se pokoušel zpochybňov­at hysterické reakce. Ale v dnešním Německu je to těžké, pokud se důležitá témata pojednávaj­í s překvapivě nízkou mírou racionalit­y a překvapivě vysokou mírou hysterie.“

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia