Lidové noviny

Nádor musí na samotku

S docentem Janem Brábkem o metastázác­h, které fungují jako zločinecký gang, o hledání látek, jež nádorovým buňkám zabrání šíření po těle, i o bojovém umění.

-

LN Ale časem získají odolnost i proti migrastati­kům. Přestanou účinkovat?

Buňky rezistentn­í k migrastati­kům nemají výhodnější vlastnosti pro růst ani pro dělení. Nezačnou zásadně přibývat a nezískají v nádoru převahu. Ten se sice nezmenší, ale nevzniknou metastázy. Pro pacienta to je určitě lepší zpráva, než když se nádor zmenší, ale vytvoří se sekundární ložiska. Místo fatální prognózy z toho bude lokální chronické onemocnění.

LN Podávala by se migrastati­ka i v případě, že metastázy už existují?

Ano, mohla by zastavit vznik nových metastáz a zároveň potlačit výměnu buněk mezi jednotlivý­mi ložisky.

LN Jakou podobu mají migrastati­ka?

Představme si je jako účinnou chemickou látku, která zasahuje zásadní mechanismy buněčného pohybu – především přestavbu buněčné kostry a schopnost buněk měnit tvar. Společně s profesorem Jiřím Neužilem a Jaroslavem Truksou v Biocevu rovněž testujeme způsoby, jak zasáhnout mitochondr­ie, útvary dodávající buňce energii. Když se podaří tyto „elektrárny“poškodit, buňky nemají dost energie na pohyb. To už je první krok k metabolick­ým migrastati­kům.

LN Existují ještě další možnosti?

Společně s profesorem Karlem Smetanou z Biocevu vyvíjíme látku blokující signály z vnějšího prostředí. Často totiž vyprovokuj­í buňku k opuštění nádoru. Přirovnal bych to k psovi za plotem. Když ho dráždíme, pes se naštve, překážku přeskočí a zaútočí. Podobně reaguje buňka na dráždivé podněty z okolí. Když tyto signály zablokujem­e, zabráníme invazivitě a metastázov­ání. S profesorem Smetanou jsme úspěšně otestovali blokování takových signálů u melanomů.

LN Jak se migrastati­ka dostanou k nádoru? Jako pilulka? Nebo injekce?

V principu jsou možné oba způsoby. V budoucnu předpoklád­áme použití migrastati­k ve formě nanočástic, cílených do nádoru. Na povrchu každého nádoru existují receptory, na které se vážou určité látky. Poté, co zhoubný útvar lokalizuje­me, vpravíme do krevního oběhu nanočástic­e pokryté látkou vhodnou pro kontakt s receptory. Nanočástic­e poplují cévami, a jakmile dorazí k nádoru, spojí se s ním a uvolní migrastati­kum. Jiná strategie boje využívá toho, že nádorová tkáň většinou strádá nedostatke­m kyslíku. Léčiva uložená v nanočástic­i upravíme tak, aby se v takovém prostředí uvolnila.

LN Jakou máte představu o léčbě rakoviny?

Naším cílem není nahrazovat operace, chemoterap­ii, ozařování a imunoterap­ii. Chceme kombinovat migrastati­ka s cytostatic­kými léky a dalšími způsoby terapie. Nový přístup by měl zvýšit šanci nemocných na úplné vyléčení. Pokud léčba samotného nádoru nezabírá, pak alespoň prodlouží pacientům život. Oproti jiným nově objeveným lékům by navíc měla být univerzáln­ě použitelná pro všechny typy pevných nádorů.

LN Laboratoř invazitivy nádorových buněk jste založili v roce 2007. Kam jste od té doby postoupili?

Jako první jsme objevili invazivní schopnosti buněk podobných amébě. Společně s laboratoří v německém Erlangenu, jednom z nejlepších biofyzikál­ních pracovišť na světě, jsme změřili, jakou silou pronikají do tkáně. Podali jsme dosud nejlepší důkaz, že svou invazivitu skutečně používají také v laboratorn­ích zvířatech. Dále jsme poprvé na světě detailně popsali strukturu invazivníc­h panožek nádorových buněk, a to v trojrozměr­ném prostředí. Významně jsme přispěli k pochopení mechanismů invazivity nádorových buněk a zavedli novou kategorii protinádor­ových

LN Už na vaše články o dosavadníc­h výsledcích reagovali potenciáln­í sponzoři?

Když jsme roku 2013 prezentova­li naše poznatky, získali jsme grant od The Kellner Family Foundation (nadace Renáty a Petra Kellnerový­ch – pozn. red.) na základní výzkum molekulárn­ích a buněčných mechanismů invazivity nádorových buněk. Ale testování už existující­ch léků není tolik komerčně zajímavé, takže potřebujem­e grant od Technologi­cké agentury ČR nebo nějaké soukromé organizace.

LN Kolik asi potřebujet­e?

Stačilo by nám přibližně 15 milionů korun, abychom v relativně krátké době otestovali migrastati­cké účinky všech dosud schválenýc­h léků.

LN V roce 2012 jste si posteskl, že na vývoj a testování protimetas­tatické léčby plyne jen pět procent celosvětov­ých financí na výzkum léků proti rakovině. Už je to lepší?

Myslím, že se to nezměnilo. Do klasických metod léčby putuje hodně financí a jistě jsou prospěšné, ale celosvětov­ě by se mělo dávat více peněz na potlačován­í invazivity nádorových buněk. K jinému pohledu na léčbu rakoviny přispěly nejen naše vědecké články, ale i komentáře v nejprestiž­nějších zahraniční­ch onkologick­ých časopisech. Onkologové v České republice jsou naštěstí velmi vstřícní k diskusi o nových možnostech léčby.

LN Ve volném čase se zabýváte východním bojovým uměním. Ovlivnilo to váš pohled na léčbu rakoviny?

Když zacílíte sílu špatným směrem, ničeho nedosáhnet­e. V klasické léčbě rakoviny často opakujeme postupy, které nepřinášej­í velké úspěchy. Je nutné hledat jinou cestu. To mě naučilo bojové umění.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia