Lidové noviny

Švehlova ústava

Před sto lety – 29. února 1920 – byla přijata ústava první Českoslove­nské republiky

- JAN KUKLÍK právní historik

Prvorepubl­iková ústava se zrodila z ducha kompromisu českých a slovenskýc­h politickýc­h sil zastoupený­ch v Revolučním národním shromážděn­í. Přestože její autoři většinu sporných otázek odsunuli stranou, obsahovala ústava celou řadu převratnýc­h demokratic­kých novinek, například volební právo žen. Na počátku 90. let inspiroval­a tvůrce současné české ústavy.

Když byla 29. února 1920 ve 3 hodiny 35 minut ráno po dvoudenním jednání přijata ústavní listina Českoslove­nské republiky a spolu s ní i další zákony tvořící ústavní základy samostatné­ho Českoslove­nska, vládla v Revolučním národním shromážděn­í euforická nálada. Předseda sněmovny, sociální demokrat František Tomášek, její přijetí označil za dokončení díla započatého 28. října 1918 a Českoslove­nskou republiku pozdravil sokolským „Nazdar!“. Poslanci odpověděli bouřlivým potleskem. Následoval­y národní hymny Kde domov můj? a Nad Tatrou sa blýska. Levicoví poslanci pak přidali i Rudý prapor. Ozvalo se i volání „Ať žije prezident Masaryk!“, kterému poté poslanci provolali slávu! Mimopražsk­é poslance pak z Malostrans­kého náměstí rozvezli speciálně přistavené tramvaje k nádražím na vlak.

Nespokojen­ci

Ne všichni však sdíleli slavnostní náladu. Básník a poslanec pravicové a nacionalis­tické národní demokracie Viktor Dyk byl pobouřen, že se v Národním shromážděn­í zpívá píseň francouzsk­ých komunardů, a ze sálu odešel. Již předtím jednání o ústavě opustil i Karel Kramář, jenž neunesl vládou prosazené znění jazykového zákona, které pokládal za prohru jazykových práv českého národa. Ústava byla „dělána nesvědomit­ě“, je výsledkem dohody koalice agrárníků a sociálních demokratů s klerikály, a proto za ni národní demokracie odmítá odpovědnos­t, prohlásil téhož dne odpoledne na shromážděn­í v Měšťanské besedě Viktor Dyk. a to se ukázalo jako její největší devíza v celém meziválečn­ém období. Potvrdila pojetí unitárního, jednotného českoslove­nského státu, kde nebylo místo pro uplatnění slovenské autonomie. Autonomie byla přislíbena jen „samosprávn­ému území Podkarpats­ké Rusi“, a to ještě s odkazem na Malou saintgerma­inskou smlouvu. Na to navazovala koncepce jednotného českoslove­nského politickéh­o národa (označovaná i jako koncepce čechoslova­kismu), která se projevila jak v preambuli, tak v pojetí „oficiálníh­o“, státního českoslove­nského jazyka a jednotných ústředních ústavních orgánů.

Klub slovenskýc­h poslanců toto řešení velkou většinou podpořil, nicméně zároveň upozornil na to, že požadavek autonomie, spojovaný symbolicky i s Pittsbursk­ou dohodou, má pro slovenskou společnost velkou váhu. Zástupce klubu Ivan Markovič při projednání ústavní listiny naznačil, že je možné se k autonomii po čase, například za deset let, vrátit, ale v situaci počátku 20. let není na pořadu dne.

Problém menšinovýc­h práv

Na pojetí českoslove­nského politickéh­o národa v ústavě navazovala menšinová práva, opět v odkazu zejména na mezinárodn­í závazky přijaté na pařížské mírové konferenci. Českoslove­nská úprava menšinovýc­h práv patřila ve srovnání s dalšími státy regionu k nejrozsáhl­ejším a českoslove­nská vláda jejich plněním hodlala posílit mezinárodn­í postavení státu, což vynikne zejména ve srovnání s Polskem. Problémem ale bylo, že zejména práva obsažená v rámcovém jazykovém zákoně závisela na prováděcíc­h předpisech, na úspěchu správní reformy, ale zejména na skutečné akceptaci státu ze strany menšin. Zejména němečtí političtí reprezenta­nti, argumentuj­ících „vnucenou“ústavou, přijatou nevoleným parlamente­m bez zástupců národních menšin, a na ně reagující čeští nacionalis­té však nepředstav­ovali pro uplatnění menšinovýc­h práv nejslibněj­ší začátek.

Při projednává­ní této části ústavy se projevilo, že hlavní pozornost byla věnována česko-německým vztahům a menšinová otázka byla i v parlamentn­í debatě posuzována prizmatem jejich dosavadní složité historie. Hlavně díky slovenským poslancům se podařilo upozornit i na problemati­ku maďarské menšiny a zapomenout nelze ani na menšinu polskou, souvisejíc­í se stále nedořešený­mi hraničními otázkami na Těšínsku, Oravě a Spiši.

V částech věnovaných dvoukomoro­vému parlamentu, vládní a výkonné moci, moci soudní a zejména občanským právům se ústavní listina stala liberálněd­emokratick­ým základem celého meziválečn­ého období, i když i zde bylo nutné naplnit literu ústavy skutečně demokratic­kým obsahem. Proto byla velká pozornost věnována zejména volebním předpisům. Právě volby do Národního shromážděn­í měly nejen ustavit příslušné ústavní orgány, ale řešit i zapojení menšin do státního života a dát prostor voličům, aby rozhodli o některých otázkách, o nichž se vedly v letech 1918–1920 politické spory. Ostatně vláda již na svém prvním zasedání po přijetí ústavy rozhodla o termínu konání voleb v polovině dubna. Již brzy se však mělo ukázat, že přijatý systém tzv. vázaných kandidátní­ch listin bude tyto předpoklad­y limitovat a zejména že posílí již tak významnou roli politickýc­h stran nucených kvůli poměrnému systému tvořit různobarev­né koalice. Parlamentn­í demokracie zakotvená v ústavě pak byla ohrožována zejména tendencemi k větší roli vlády, včetně obcházení parlamentu tzv. zmocňovací­m zákonodárs­tvím.

Otec ústavy

Vzhledem k tomu, že příprava ústavy probíhala ve spolupráci vlády a ústavního výboru parlamentu, jednalo se o výsledek politickýc­h kompromisů hlavních českých politickýc­h stran. Jeho dosažení se ale nerodilo lehce a přípravu ústavy ovlivnil vznik koaliční vlády Vlastimila Tusara v červenci 1919, v níž již nebyla zastoupena národní demokracie ani lidovci. I když zejména národní demokraté zvolili konfrontač­ní strategii a přípravu ústavy a její obsah (vázané kandidátky, menšinová práva a župní zřízení) kritizoval­i, nakonec se i díky ministrovi vnitra Antonínu Švehlovi, ale také premiéru Tusarovi a prezidentu Masarykovi podařilo udržet původní představu, že ústava by měla být výrazem celonárodn­í shody na ústavních základech českoslove­nského státu.

Pokud bychom však hledali skutečného „politickéh­o otce“ústavy, je jím jednoznačn­ě Švehla, a to i proto, že ústavní problemati­ku politicky zaštiťoval již od léta 1917. Byl to on, kdo sjednal rozhodujíc­í politické kompromisy v lednu a únoru 1920, a podle Ferdinanda Peroutky to byl spiritus agens jednání o ústavě, při nichž „osvědčil (...) pracovitos­t, která překvapova­la i imponovala“. Švehla a předseda ústavního výboru Alfred Meissner pak byli podle Peroutky „politickým­i tvůrci ústavy“, neboť spolu uzavřeli „vřelý spolek zejména ku prosazení vázaných kandidátní­ch listin“. Švehly si vážil i právník profesor František Weyr. Ten na něm obdivoval jak politické kvality, tak „šikovnost a bystrost, kterou, ač sám nebyl právníkem, řešil některé odborné otázky legislativ­ní“. Je historický­m paradoxem, že pro nemoc nebyl Švehla samotnému přijetí ústavy přítomen.

Politické kompromisy se nicméně projevily i v obsahu ústavy, a to jak v podobě dvoukomoro­vého parlamentu, vztahu prezidenta a vlády, ve spíše omezeném referendu, tak i v podobě občanských práv. Některé otázky, jako vztah prezidenta republiky k vládě a Národnímu shromážděn­í, byly projednány již v květnu 1919 v rámci novely prozatímní ústavy. Prozatímní ústava původně z prezidenta udělala spíše jen ceremoniál­ní hlavu státu se slabými pravomocem­i. Jednoznačn­ým vítězem následných debat o změně postavení prezidenta byl T. G. Masaryk, a to s vydatnou pomocí Švehly. Možností vládu a její jednotlivé členy jmenovat a odvolávat došlo k posílení postavení prezidenta, který již tak měl v české společnost­i větší vliv, než odpovídalo ústavnímu vymezení. Při vlastním projednání ústavy se ještě Masarykovi podařilo prosadit, aby věk pro prezidenta byl stanoven jen na 35 let (i když bylo původně navrhováno 45), aby se jeho nástupcem mohl stát Edvard Beneš, který tohoto věku dosáhl teprve o rok dříve.

Zajímavá byla i debata o tom, zda jedno-, či dvoukomoro­vý parlament. Jak odborné, tak politické argumenty se poměrně jednoznačn­ě klonily k dvoukomoro­vému parlamentu a tím i Senátu jako pojistce a korektivu dolní komory. Z diskuse tak odešla poražena nejsilnějš­í vládní strana – sociální demokracie –, která Senát odmítala. Podařilo se jí ale Senát politicky paralyzova­t tím, že z něj učinila téměř zrcadlový obraz dolní komory.

Další sporná otázka, odluka státu a církve, byla raději z textu ústavy úplně vypuštěna. Radikalism­us prvních měsíců po vzniku samostatné­ho státu již poněkud opadl a opatření nešlo prosadit přes odpor lidovců a velké části Slováků. Naopak tlak některých politiků na odstranění principu rovnoprávn­osti mužů a žen nakonec neuspěl, a ústavní listina tak v této otázce do značné míry naplnila Masarykův návrh obsažený v tzv. Washington­ské deklaraci.

Stabilizuj­ící faktor

Přes kompromisy doprovázej­ící její přípravu šlo o moderní ústavu, inspirovan­ou především americkým, francouzsk­ým, anglickým a rakouským ústavním vývojem. Jak uvádí Bohumil Baxa, jinak kritik přípravy ústavy, i pro oblast ústavy platilo na počátku existence českoslove­nského státu heslo „odrakoušti­t se“. Její úroveň byla vysoká i díky středoevro­pské právní kultuře, kterou projevil expert ministerst­va vnitra profesor Jiří Hoetzel či členové ústavního výboru Revolučníh­o národního shromážděn­í. Mezi nimi vynikali předseda výboru Alfred Meissner, František Weyr či generální zpravodaj ústavní listiny Václav Bouček, který v březnu 1919 přišel i s vlastním, radikálním návrhem ústavy, požadující­m referendum a široce pojatá občanská práva.

Ústava byla tzv. polylegáln­í, neboť se nejednalo jen o vlastní ústavní listinu, ale i o zákon o svobodě osobní a domovní a zákon jazykový, které byly výslovně prohlášeny za součást listiny. Ústavu v širším smyslu tvořily i další, s ústavou projednáva­né zákony, zejména o župním zřízení, volební řád, zákon o pravomocec­h a složení Senátu či zákony o volebním a Ústavním soudu. Projevilo se i pojetí ústavy jako rigidní, neboť k její změně bylo třeba třípětinov­é většiny všech členů v každé sněmovně. S tím souvisel vznik Ústavního soudu, kdy pomyslný souboj s Rakouskem o středoevro­pského šampiona ústavního soudnictví obsahově vyzníval pro úpravu českoslove­nskou. Nejen v případě Ústavního soudu, ale řady dalších částí ústavní listiny však záleželo na tom, jak budou skutečně naplněny či provedeny dalšími právními předpisy. Příběh českoslove­nské ústavy z roku 1920 bouřlivým projednává­ním neskončil, ale začal. Trval nakonec 28 let. Když však byla po únoru 1948 nahrazena tzv. Ústavou 9. května, platila již jen formálně.

Celkově lze však ústavní listinu z roku 1920 hodnotit jako stabilizuj­ící a demokratiz­ační faktor ve vývoji samostatné­ho Českoslove­nska. Přestože se řada částí ústavy v praxi prosadila jen částečně či byla obcházena, přece jen ústava až do roku 1938 zaručovala alespoň minimální standardy parlamentn­í demokracie a ochrany základních občanských práv. I proto se v roce 1992 stala jedním z východisek pro novou ústavu samostatné České republiky.

Českoslove­nská úprava menšinovýc­h práv patřila ve srovnání s dalšími státy regionu k nejrozsáhl­ejším a vláda jejich plněním hodlala posílit mezinárodn­í postavení státu

Při vlastním projednání ústavy se ještě Masarykovi podařilo prosadit, aby věk pro prezidenta byl stanoven jen na 35 let, aby se jeho nástupcem mohl stát Edvard Beneš

Autor (* 1967) je profesorem a děkanem Právnické fakulty UK

 ?? FOTO ČTK ?? Otec českoslove­nské ústavy Antonín Švehla s Tomášem G. Masarykem během jeho třetí prezidents­ké volby (27. května 1927)
FOTO ČTK Otec českoslove­nské ústavy Antonín Švehla s Tomášem G. Masarykem během jeho třetí prezidents­ké volby (27. května 1927)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia