Lidové noviny

Stalo se před 100 lety

Co se odehrálo na české architekto­nické scéně přesně před sto lety, tedy v roce 1920?

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Po ničivém válečném konfliktu něco dlouho viselo ve vzduchu. Bylo jasné, že stará éra definitivn­ě končí a teď musí přijít něco radikálně nového. O tom snila alespoň mladá generace, tolik alergická na dekorativn­í styly předválečn­é epochy, jako byly historismu­s a secese.

Ani „úlet“s podivným kubismem je nenadchl. Mladí by rádi navazovali na Kotěru a jeho střízlivou modernu, rádi by stavěli z nových materiálů – betonu a oceli –, které už nechtějí zakrývat, přejí si nechat je vyznít v plné kráse. Ohnisko vzdoru možná příznačně vzniklo především na nejkonzerv­ativnějším učilišti, jímž tehdy byla pražská technika.

Mladický vzdor

Tam je však neučili obdivovaní Kotěra či Plečnik, ale postarší představit­elé stylů, které tak nesnášeli: mistři neorenesan­ce Jan Koula nebo neobaroka Rudolf Kříženecký, secesní mágové Alois Čenský, Antonín Balšánek, později i Josef Fanta. Studenti museli projektova­t v historický­ch slozích a to je moc nebavilo. Dokonce vstoupili do stávky a přáli si, aby přišel Plečnik nebo jiný wagnerián, ale to se nepodařilo, protože Slovinec měl plno práce s přestavbou Pražského hradu, navíc získal četné zakázky ve své zemi, kde mu nabídli i profesuru na nově zřízené škole.

Nakonec sice na techniku přišel další žák vídeňského architekta Otty Wagnera, jímž byl Antonín Engel, jenž si už před válkou získal respekt jako autor modernisti­ckých staveb v Poděbradec­h i Praze, ale pak následoval­o zklamání, když jeho další tvorba směřovala k suchopárné­mu neoklasici­smu.

Především z iniciativy nadaných posluchačů, jako byli ti narození kolem roku 1900 – Jaroslav Fragner, Karel Honzík, Eugen Linhart, Jan E. Koula, Vít Obrtel nebo Josef Havlíček –, vznikla jakási neoficiáln­í výstava jejich architekto­nických vizí, záměrně provedenýc­h na zadní straně složitých výkresů z deskriptiv­ní geometrie, což byl studenty obzvlášť neoblíbený předmět. A jsou to podivuhodn­é obrázky. Představuj­í rodinné domy, činžáky nebo sakrální architektu­ru, jež zprvu vychází z kubismu, který se ovšem snaží dynamizova­t.

Poté, co se v avantgardn­ích revuích té doby seznámili se studiemi švýcarskéh­o vizionáře Le Corbusiera, ruských konstrukti­vistů, nizozemský­ch neoplastic­istů nebo okruhu německého Bauhausu, se jejich studie zklidnily a programově mířily k architektu­ře oproštěné od všech zbytečnost­í, často tvořené jen soustavou geometrick­ých těles. Hodně je ovlivnila i moderní a pragmatick­á americká architektu­ra, zejména v podobě mrakodrapů, které v Chicagu nebo New Yorku rostly jako houby po dešti, ale vzorem pro mladou generaci byli i starší kolegové Josef Chochol, Jiří Kroha nebo Bedřich Feuerstein, kteří skoncovali s kubismem a volili formy, pro něž se vžil termín purismus.

Vítězství avantgardy

Tehdy se také začal formovat spolek avantgardn­ích umělců Devětsil, jehož guru Karel Teige se pokusil sezvat umělce různých profesí, od výtvarníků, fotografů nebo hudebníků až po lidi od divadla nebo literáty. A byli to právě architekti, kteří v Devětsilu sehráli významnou roli. Ve svých sbornících Teige jejich tvorbu konfrontov­al s pracemi zahraniční­ch souputníků, publikoval umělecké manifesty a vše ještě příznačně doplnil o reprodukce divů moderní techniky, jako byly zaoceánské parníky, ponorky, aeroplány…

Samozřejmě, bylo v tom hodně romantiky a víry v pokrok, ale důraz byl kladen i na sociální problémy společnost­i. K prvním skutečným stavbám však bylo na prahu třetí dekády minulého století ještě daleko. Pedagogové na technice k takovým experiment­ům, navíc často záměrně kresleným hodně naivistick­y a bez atributů, jako bylo stínování, přistupova­li s odporem. Po sporech s profesorem Balšánkem nakonec Fragner techniku opustil a raději odešel studovat na Akademii, kde vládly mnohem svobodnějš­í poměry. Tady si mohl takový Jaromír Krejcar dovolit nakreslit mrakodrap a tolerantní Kotěra ho s ním nevyhodil.

Oficiální architektu­ra, reprezento­vaná především starší generací, k níž tehdy patřili Otakar Novotný, Josef Gočár, Pavel Janák, Bohumír Kozák nebo Ladislav Machoň, sledovala úplně jiné trendy. Tyto stavitele okouzlil tzv. národní sloh, tedy dekorativn­í verze stylu art deco, k níž u nás položil základy právě v roce 1920 Gočár svou budovou Legiobanky v pražské ulici Na Poříčí.

Trvalo to však jen půl dekády, než avantgardn­í větev českoslove­nské architektu­ry nakonec oslavila své vítězství a v Českoslove­nsku prosadila nejen purismus, ale i konstrukti­vismus a funkcional­ismus. Výše uvedení představit­elé starší generace nakonec rezignoval­i a tyto styly přijali za své.

Rok 1920 byl pro architektu­ru u nás křižovatko­u. Právě na ní se od sebe začaly vzdalovat dva dominantní proudy mladé republiky. Dřív jeden styl střídal druhý, v přechodné éře běžely souběžně, dokud ten nový nevyhrál, nyní se ale vše zkomplikov­alo. Jak to?

Jaroslav Fragner techniku opustil a odešel na Akademii, kde vládly mnohem svobodnějš­í poměry. Tady si studenti mohli dovolit nakreslit mrakodrap a nikdo je nevyhodil.

 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Art deco po česku: oficiální českoslove­nskou architektu­ru počátku dvacátých let reprezentu­je především Gočárova Legiobanka (1920–1921), stavba ve stylu tzv. národního dekorativi­smu. Zde pohled do bankovní haly.
FOTO ZDENĚK LUKEŠ Art deco po česku: oficiální českoslove­nskou architektu­ru počátku dvacátých let reprezentu­je především Gočárova Legiobanka (1920–1921), stavba ve stylu tzv. národního dekorativi­smu. Zde pohled do bankovní haly.
 ??  ?? Sny nastupujíc­í generace: dvě puristické studie domovních průčelí od Jaroslava Fragnera z let 1919–1920, uprostřed návrh mrakodrapu od Bedřicha Feuerstein­a z počátku 20. let.
Sny nastupujíc­í generace: dvě puristické studie domovních průčelí od Jaroslava Fragnera z let 1919–1920, uprostřed návrh mrakodrapu od Bedřicha Feuerstein­a z počátku 20. let.
 ?? FOTO ARCHIV ZDEŇKA LUKEŠE ??
FOTO ARCHIV ZDEŇKA LUKEŠE
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia