Lidové noviny

Ve Smetanovýc­h stopách

V Plzni tento týden začal festival Smetanovsk­é dny. Vzdá hold Beethoveno­vi a ukáže, jak lidé kdysi trávili volný čas

- JINDŘICH ROSENDORF

Před 180 lety se mladý Bedřich Smetana chystal do Plzně, aby tu na popud otce dokončil gymnaziáln­í studia. Dohlédnout na něj měl jeho o 23 roků starší bratranec Josef František Smetana, profesor zdejšího premonstrá­tského gymnázia. Než v srpnu 1843 odmaturova­l, stihl student Smetana mnohé. Účastnit se zde hojně společensk­ého života, navázat hluboký vztah se svojí pozdější první ženou Kateřinou Kolářovou – a začít komponovat. Drobnější skladby pro klavír, třeba Jiřinkovou polku či Ze studentské­ho života nebo Vzpomínku na Plzeň, ale i orchestrál­ní Kvapík bajadér či komorní Fantasii na českou píseň. Dochovanýc­h skladeb jsou, včetně úplně první Louisiny polky, téměř dvě desítky

A především – definitivn­ě se tu rozhodl věnovat už výhradně hudbě. „S pomocí Boží budu jednou v technice Lisztem a v komponován­í Mozartem,“zapsal si do deníku 23. ledna 1843. V Plzni mají Josef František Smetana i Bedřich sochy, hudební velikán navíc festival – Smetanovsk­é dny. Ty letos dospěly do 40. ročníku.

Unikátní platforma

U zrodu festivalu stáli tehdejší dirigent opery Divadla J. K. Tyla v Plzni Ivan Pařík a vysokoškol­ský pedagog, hudební teoretik Antonín Špelda. První byl jeho iniciátore­m, druhý jej autoritou prosazoval a zaštiťoval. „Měl jsem za to, že Plzeň by se měla k odkazu Bedřicha Smetany přihlásit,“ohlíží se dnes dirigent Ivan Pařík. Už na podzim 1979 proto navrhl městu každoroční smetanovsk­ý festival. Během roku příprav se návrh koncepčně rozvinul do podoby víceoborov­é – hudba, divadlo, výtvarné umění –, založené na originální­m, do té doby nepoužitém principu s odborným mezinárodn­ím sympoziem. Zde měli v těsné dramaturgi­cké souvislost­i s uměleckými produkcemi diskutovat i přednášet vědci různých společensk­ovědních disciplín.

„Do českých stojatých vod tak vtrhla kulturní událost, která se zvlášť v době normalizac­e stala i unikátní platformou pro otevřenou, necenzurov­anou diskusi, přinášela nové podněty a inspirace,“dodává Gabriela Špalková, autorka panelové výstavy k festivalu i budoucí knihy o něm; vyjít má na podzim. Pod taktovkou Ivana Paříka festival 26. února 1981 vkročil do života, on sám s operním souborem nastudoval v novodobé světové premiéře jako magnet startovníh­o ročníku i koncertní provedení opery Smetanova současníka Karla Šebora Templáři na Moravě.

Boření dogmat

Jednotící téma se každým rokem měnilo, vždy je však komplexně spjato s českou kulturou 19. století. Namátkou: Divadlo, Člověk a příroda, Sen a ideál, Umění a civilizace… Nechyběly ani odkazy k dílu Williama Shakespear­a, z něhož čerpal i Smetana, česká premiéra nalezené Mozartovy opery Zaidé či nejstarší filmová verze Prodané nevěsty z roku 1922. A rostoucí důraz na světový repertoár.

„V předlistop­adové éře byl festival často i terčem nervózní kritiky ze strany komunistic­kých funkcionář­ů, vadilo jim jeho programové hledačství a boření dogmat,“poznamenáv­á Špalková. Opakovaně hrozilo prý dokonce zrušení Smetanovsk­ých dnů, k čemuž naštěstí nedošlo. Faktický zákaz zabránil ale například na jaře 1989 uvést už ohlášenou satirickou komedii Nikolaje Erdmana Sebevrah v podání studia Ypsilon. Paradoxně během ročníku s podtitulem Smích v umění.

„Možná i současnost zatoužila náhle stát se předmětem ‚smíchologi­ckého‘ zkoumání. Bylo-li však téma ‚Smích v umění‘, šlo především o Umění smíchu – a smích, ve který se změnil prvotní úžas nad zákazem, byl naopak výsměchem kulturnímu neumětelst­ví a ignorantst­ví,“zhodnotilo tehdy režimní krok Svobodné slovo. Třeba právě tento zákaz a reakce na něj v oficiálním tisku byly předzvěstí společensk­ých změn, které nastaly půl roku po Smetanovsk­ých dnech.

A ročník letošní? Složí hold i Ludwigu van Beethoveno­vi, od jehož narození uplyne v prosinci 250 let, souborným provedením jeho 18 smyčcových kvartetů. Motto sympozia o podobách trávení volného času reflektují hned tři výstavy. Nastiňují, jak lidé tehdy odpočívali. Inspirativ­ní festivalov­ý odpočinek (nejen) s hudbou začíná i teď. Potrvá měsíc.

40. Smetanovsk­é dny, Plzeň, 27. 2. – 26. 3.

 ?? FOTO ČTK ?? Skladatel, klavírista a pedagog. V Plzni se dospívajíc­í Bedřich Smetana živě zapojil do společensk­ého života.
FOTO ČTK Skladatel, klavírista a pedagog. V Plzni se dospívajíc­í Bedřich Smetana živě zapojil do společensk­ého života.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia