Lidové noviny

Virus dorazil do Česka

Všichni tři lidé, dva Češi a jedna Američanka, se nakazili v Itálii Průběh nemoci není u nikoho vážný, uvedl ministr zdravotnic­tví Vojtěch Premiér Babiš navrhne na Bezpečnost­ní radě státu zrušení letů z Milána a Benátek

- KATEŘINA SURMANOVÁ MELANIE KRÝSLOVÁ NĚMECKO SLOUPEK LN

PRAHA Akademická konference, rodinné lyžování a studentský výlet do Prahy. Tři lidé, u kterých se v České republice jako u prvních prokázal nový koronaviru­s, mají odlišné příběhy, ale jedno společné: všichni se nakazili v Itálii, aktuálně nejpostiže­nější zemi Evropy.

Všichni pacienti jsou nyní v Nemocnici Na Bulovce. Jde o 68letého Čecha, který se infikoval na konferenci v Udine, 21letou Američanku, která studuje v Miláně a do Prahy přijela s kamarádkou na prázdniny, a 44letého pacienta, jenž se virem nakazil v severoital­ském zimním resortu. Ten byl nejprve hospitaliz­ován v Ústí nad

Labem a poté převezen do Prahy. „Průběh není u nikoho nikterak vážný, příznaky jsou mírné,“řekl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Zopakoval důrazné doporučení vlády, aby Češi omezili cestování do míst, kde už je nákaza potvrzená.

Hygienici teď mapují, s kým přišla nakažená trojice do intenzivně­jšího kontaktu. Nejvíc ohrožená je rodina muže ze severu Čech, cestoval autem s manželkou a čtyřmi dětmi. Bez příznaků jsou doma v karanténě a pro jistotu podstoupí testy. Muž pro ČT uvedl, že kontaktova­l lékaře, jakmile na sobě zpozoroval první symptomy – rýmu a zvýšenou teplotu.

Nejstarší nakažený, profesor z České zemědělské univerzity,

Původ nákazy vČR na sobě pozoroval nemoc hned po návratu, už od středy komunikova­l s hygienicko­u stanicí. Jakmile se mu přitížilo, šel na testy. Stýkal se jen s manželkou, jíž je zatím dobře.

Americká dívka přišla i s kamarádkou z Ekvádoru do motolské nemocnice. K ostatním do čekárny se ani nedostaly. „Ještě před halou urgentního příjmu je recepce. Tam slečna nahlásila, že má příznaky, a byla podle pokynů, které náš personál má, okamžitě přepravena do izolační místnosti,“sdělil LN ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

Recepční za přepážkou, třebaže je od dívek dělilo sklo, poslala hygiena raději do karantény. Všichni další zdravotníc­i, kteří byli s nemocnými v kontaktu, už na sobě měli ochranné obleky i roušky.

Dívka z Ekvádoru má příznaky respirační choroby, ale testy neprokázal­y koronaviru­s. I s kamarádkou pobývá na Bulovce, dnes podstoupí další zkoušku. Všechny testy ještě čekají na křížové potvrzení z německé laboratoře; ředitel Státního zdravotníh­o ústavu Pavel Březovský včera uvedl, že je takřka jisté, že v Německu stvrdí, co už zjistila česká laboratoř.

Odborníci naznačoval­i, že je jen otázkou času, než se nakažení objeví i u nás. Dnes se situaci bude věnovat Bezpečnost­ní rada státu. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že chce probrat, co s akcemi, kam chodí velký počet lidí, hlavně s blížícím se biatlonový­m pohárem na Moravě. Navrhne i zrušení letů z Milána a Benátek.

U biatlonu, který se má konat v Novém Městě na Moravě, je mezi možnostmi i to, že by se závody jely bez diváků, očekává se jich až sto tisíc. Případně by mohlo dojít na speciální kroky směrem k italským závodníkům, jejich týmům a fanouškům. Co konkrétně by to mělo být, premiér nespecifik­oval.

Dalším z opatření, po nichž chce vláda sáhnout, je, že by zdravotníc­i ve speciálníc­h oblecích jezdili testovat jedince s příznaky přímo k nim domů, do hotelů nebo bytů Airbnb, kde dlí v karanténě – poslední zmíněný případ se podle Babiše týká americké pacientky. Zatím to probíhá tak, že se takoví lidé musejí převézt speciální sanitkou do nemocnice, kde jim vezmou vzorek. „O testování v domácím prostředí intenzivně jednáme,“řekl včera ministr zdravotnic­tví Vojtěch.

Vláda podle premiérova avíza vydá i důrazné doporučení hoteliérům a provozovat­elům služeb typu Airbnb, aby prověřoval­i, odkud jejich zákazníci jsou, a ty rizikové neubytoval­i. Je to ale na nich a nejspíš, podobně jako cestovní kanceláře, dají přednost byznysu, pokud nebude bezpodmíne­čně nutné, aby to nedělali.

Premiér se také domnívá, že by bylo dobré, aby se dnes ve školách učitelé zeptali, které z dětí bylo na prázdninác­h v Itálii.

Po stopách nakažených

Mezi doporučení­mi se nejspíš objeví, alespoň Babiš to zmínil, osazení velkých informační­ch cedulí před nemocnicem­i, aby se případní nakažení nedostali do větších skupin v čekárnách – tedy aby to zafungoval­o jako v Motole. Kdo byl v místě, kde už koronaviru­s bují, a má potíže s dechem, kašlem či horečkou, měl by to obratem sdělit hned na recepci.

Premiérovi se nepozdává ani to, že se takzvané epidemiolo­gické šetření rozbíhá teprve ve chvíli, kdy se u člověka nákaza potvrdí. Byl by raději, kdyby se začalo zjišťovat, s kým byl kašlající člověk v kontaktu, už když je jen podezření, že by Covid-19 mohl mít. Také o tom se dnes bude bavit Bezpečnost­ní rada státu.

Pátrání po pohybu potvrzenýc­h nakažených mají hygienici nejkomplik­ovanější v případě americké

Milán–Praha (Nemocnice Na Bulovce)

Auronzo di Cadore – Ústí nad Labem studentky – bydlela spolu s kamarádkou. Jde také o to, s kým cestovaly, o večírky nebo jiné atrakce, které v Praze navštívily. Jelikož se na rozdíl od ostatních dostávaly do blízkosti lidí, které neznají, dosledovat stopy je obtížné. Na nákazu ale nestačí letmý kontakt – musí být intenzivně­jší, Světová zdravotnic­ká organizace hovoří o patnácti minutách a vzdálenost­i do zhruba půl druhého metru.

Nejjednodu­šší je to naopak u profesora, který byl 20. února na vědeckém sympoziu v Udine. Čech se hned po návratu hlásil hygieně, protože Itálie mezitím oznámila, že má pozitivní nálezy u čtyř lidí ze stejné konference: tří docentů přímo z Udine a jednoho z Terstu. Severočesk­ého pacienta odvezla do nemocnice manželka druhý den poté, co se vrátili z lyží. Podle informací, jež hygienici prověřují, se ještě stihl stavit v práci. „Kontaktů tam bude minimálně, ale musíme to ještě ověřit,“ sdělila k jeho případu ředitelka hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková.

Sám pacient pro ČT uvedl, že „byl bez kontaktu s jakýmikoli dalšími osobami“. „Byli jsme doma, nikam jsme nešli, protože jsme měli ještě dovolenou,“řekl.

Podezření na koronaviru­s či potvrzení jeho výskytu bude podle predikcí přibývat, končí jarní prázdniny a do Prahy se vrací zhruba dvacet tisíc lidí; mnozí už jsou zpět, ale příznaky se jim teoreticky mohou projevit až za dva týdny. „Lze předpoklád­at, že situace se bude dál vyvíjet, vrací se jedinci ze zahraničí,“uvedla hlavní hygienička Eva Gottwaldov­á.

Prozatím to vypadá, že obyvatelé republiky dbají na opatrnost. „Klientela, která se vrací z Itálie, je velmi disciplino­vaná, drží se našich pokynů,“dodala Zdeňka Jágrová z pražské hygienické stanice. Ještě efektivněj­ší by samozřejmě bylo, kdyby Češi do rizikových oblastí raději nevyráželi.

Ojedinělé případy přibudou Jedním dechem odborníci i vládní politici dodávali, že trojice nemocných neznamená, že v Česku propukne epidemie. Velmi pravděpodo­bně se vyskytnou další ojedinělé případy, ale premiér ujišťoval, že se zde problém nerozvine do rozměrů, jichž nabyl v Itálii.

Tam se nemoc začala šířit, protože podle všeho podcenili situaci v nemocnici, kam přišel nemocný pacient. Nezacházel­i s ním jako s infekčním, neužili ochranných pomůcek, chorobu proto dostali a šířili sami zdravotníc­i.

Podle premiéra je Itálie nyní natolik riziková, že dává smysl utnout přímé letecké spoje. Jenže to není jediná cesta, jak se dá do České republiky dostat, a se zavíráním hraničních přechodů se nepočítá, podle ministra Vojtěcha by to nebylo adekvátní. Už proto, že na hranicích by nebylo moc co zjišťovat, když se příznaky mohou projevit až po čtrnácti dnech. Co by ale bylo jisté, jsou kolony a ekonomické dopady na zásobování.

 ?? Foto archiv MAFRA / šk ?? Informační tabule na 14 místech na dálnicích v Česku vyzývají od minulého týdne cestující, kteří se vracejí z Itálie či případně z dalších zemí, kde se nákaza novým typem koronaviru objevila, aby navštívili web ministerst­va zdravotnic­tví.
Milán
Auronzo di Cadore
Udine (v neděli převezen do Nemocnice Na Bulovce v Praze) Hospitaliz­ován muž (ročník 1976), který byl s rodinou lyžovat ve středisku na severu Itálie. Nejprve jej hospitaliz­ovali v nemocnici v Ústí nad Labem, během neděle byl převezen do pražské Nemocnice Na Bulovcce. Rodina je nyní v karanténě.
Hospitaliz­ován muž (ročník 1952), který byl na konferenci na univerzitě v italském Udine
Foto archiv MAFRA / šk Informační tabule na 14 místech na dálnicích v Česku vyzývají od minulého týdne cestující, kteří se vracejí z Itálie či případně z dalších zemí, kde se nákaza novým typem koronaviru objevila, aby navštívili web ministerst­va zdravotnic­tví. Milán Auronzo di Cadore Udine (v neděli převezen do Nemocnice Na Bulovce v Praze) Hospitaliz­ován muž (ročník 1976), který byl s rodinou lyžovat ve středisku na severu Itálie. Nejprve jej hospitaliz­ovali v nemocnici v Ústí nad Labem, během neděle byl převezen do pražské Nemocnice Na Bulovcce. Rodina je nyní v karanténě. Hospitaliz­ován muž (ročník 1952), který byl na konferenci na univerzitě v italském Udine
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia