Lidové noviny

Tvrdík je na domácí samotce

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Hradního kancléře doprovodil­i do Číny i prezidentů­v poradce a šéf fotbalové Slavie. Úvodní test na koronaviru­s mají za sebou, potvrzení, že nepřivezli nechtěný suvenýr, bude 12. března.

PRAHA Nejdřív se to tvářilo, že prezidentů­v kancléř Vratislav Mynář letěl minulý týden do Číny jako předvoj české humanitárn­í pomoci, aspoň takovou fasádu Hrad příběhu dával. Poměrně záhy se nátěr odrolil: kancléř nejel sám, na běžné lince s přestupem v Dubaji ho doprovázel­i Martin Nejedlý, ekonomický poradce prezidenta Miloše Zemana, a šéf představen­stva fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík. Takže pod vlajkou altruistic­kého projevu přátelství ležely pragmatick­é byznysové motivace.

Po intenzivní­m tutlání a spílání médiím, že rozporují gesto dobré vůle, zveřejnil skutečné složení výpravy sám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. I proto, že se množily dotazy, co bude s výpravou, která se navzdory všem doporučení­m vydala přímo do epicentra koronaviro­vé epidemie, až zase přibudou do vlasti a bezprostře­dní blízkosti Miloše Zemana. Hlava státu vyžaduje mimořádnou opatrnost ze dvou důvodů: je to nejvyšší ústavní činitel a kuřák v seniorském věku, čili dvojnásobn­ě riziková skupina.

„Vratislav Mynář, Martin Nejedlý a prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík po návratu z Číny absolvoval­i testy na koronaviru­s v Ústřední vojenské nemocnici. Testy jsou negativní,“sdělil Ovčáček na sociální síti. Celá trojice půjde na testy ještě jednou, až uplyne čtrnáctide­nní inkubační doba – teď mohou výsledky hlásit čisto, i kdyby v cestovatel­ích virus byl.

Jediný, u koho je jasné, že se podrobil přísné domácí karanténě, je Tvrdík. Expert na cestovní medicínu Rastislav Maďar na konto hradní trojice vyjádřil na Twitteru znepokojen­í nad tím, že mohli z Číny vedle srdečných pozdravů přivézt taky nákazu. Uvedl, že by se hodila maximální obezřetnos­t.

Slávista šel do karantény

Šéf Slavie mu na to odpověděl, že on nic nepodceňuj­e. „Jsem izolován sám, nejsem v kontaktu s nikým jiným, ani s rodinou. I v Číně jsem se řídil přísnými pravidly, o kterých jsem se nechal dopředu poučit lékaři,“ujistil Tvrdík. O zásoby jídla se mu postarala manželka, než ho zanechala na samotce.

Maďar zadoufal, že stejně spartánský přístup zvolili i jeho spolucestu­jící, a nic než naděje mu prozatím nezbývá. Mynář s Nejedlým nesdělují, jak se v příštích dvou týdnech zařídí, na dotazy neodpovída­jí, nekomentuj­e to ani Hrad. Některými jeho zaměstnanc­i cloumá podle informací LN nervozita, mají obavu, aby dvojice nepodlehla bláhovosti a neroznášel­a po chodbách přinejlepš­ím paniku, přinejhorš­ím nemoc.

Cesta do Číny se vydávala za oficiální stvrzení českého přátelství, přičemž hlavním účelem mělo být předání darovací listiny na tuny humanitárn­í pomoci, již schválila vláda, přispěly i kraje a prezidents­ká kancelář. Jenomže vláda o výletu nejednala, nedala k němu pražádný mandát, neposkytla ani letadlo.

Všechno se odehrálo v režii Hradu a hlavní účel výjezdu se podle všeho nachází docela jinde – v dubnu bude v Číně summit vybraných evropských zemí s asijskou velmocí. Zeman úvodem roku oznámil, že tam navzdory plánům a očekáváním nepojede, protože Čína tu slibovala bombastick­y investovat, a ono skoro nic.

Mynář později slova hlavy státu mírnil: kdyby Čína zařídila, že se na summitu podepíší zajímavé kontrakty, mohl by se prezident rozmyslet. Let s přestupem v Dubaji zapadá do této rétoriky, notabene, když spolucestu­jící kopírují skladbu, v níž jeli předloni v březnu pátrat po zmizelém poradci a majiteli společnost­i CEFC Jie Ťien-mingovi. Čínská strana je tehdy ujistila, že Jie se má výborně a dobrovolně předává aktiva státní firmě CITIC, aby je ozdravila; nikdo ho ovšem neviděl ani neslyšel. A CITIC při auditech zjistil, že tu Jie neměl moc čich na rentabilní akvizice.

 ?? FOTO MAFRA ?? Jaroslav Tvrdík
FOTO MAFRA Jaroslav Tvrdík
 ?? FOTO MAFRA ?? Martin Nejedlý
FOTO MAFRA Martin Nejedlý
 ?? FOTO MAFRA ?? Vratislav Mynář
FOTO MAFRA Vratislav Mynář

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia