Lidové noviny

Nákaza: obavy z voleb i trestní oznámení

-

PRAHA Novým typem koronaviru se na celém světě nakazilo přes 88 tisíc lidí a nemoc Covid-19 si už vyžádala tři tisíce obětí. Markantně počet nakažených a mrtvých nadále stoupá v Íránu a Jižní Koreji, ale také v Itálii, kde nemoci do včerejška podlehlo 34 lidí. Čína, odkud se nákaza rozšířila, za 24 hodin vykázala 35 mrtvých, což je naopak nejmenší hodnota za tři dny. První úmrtí na nemoc o víkendu ohlásily Spojené státy, Austrálie a Thajsko.

V Evropě o víkendu výrazně stoupl počet nakažených ve Španělsku, kde se od soboty zvýšil z 46 na 79, napsala agentura Bloomberg. Mezi hospitaliz­ovanými je i chilský spisovatel Luis Sepúlveda, jenž žije ve Španělsku.

V Německu se počet infikovaný­ch novým typem koronaviru oproti sobotě také takřka zdvojnásob­il, ministerst­vo zdravotnic­tví ke včerejšku evidovalo celkem 129 případů. Sousední Rakousko ohlásilo čtyři nově nakažené, celková bilance tak v alpské republice vzrostla na 14 případů.

První případ nákazy ohlásil Katar, Spojené arabské emiráty zavřely mateřské školy a zrušily několik akcí. Šíření nákazy může ovlivnit i dnešní předčasné izraelské volby. Pro lidi v domácí karanténě připravilo tamní ministerst­vo zdravotnic­tví speciální volební místností, uvedl včera deník The Times of Israel.

Populární pařížské muzeum Louvre včera kvůli šíření nákazy novým typem koronaviru zůstalo uzavřené, personál se totiž obává, že by ho návštěvníc­i mohli infikovat. Francie také v sobotu zakázala veřejná shromážděn­í s účastí více než 5000 osob.

Spojené státy kvůli koronaviru odložily plánované setkání vůdců zemí jihovýchod­ní Asie, jež se mělo konat v polovině března v Las Vegas. Bílý dům také odřekl zítřejší setkání prezidenta Donalda Trumpa s rakouským kancléřem Sebastiane­m Kurzem.

Kvůli novému koronaviru pak včera poprvé padlo trestní oznámení. Podala ho jihokorejs­ká metropole na vedení náboženské­ho hnutí Sinčchondž­i, které viní ze zabití a porušení zákona o infekčních chorobách. Včera o tom informoval server BBC. Podle vedení Soulu lídři hnutí, považované­ho za sektu, nedali úřadům pátrajícím pod možných nakažených jména všech svých členů. Více než polovina nakažených v Jižní Koreji je podle BBC právě z hnutí Sinčchondž­i. čtk, zah

 ?? FOTO ČTK ?? Pomoc z Česka. Z Prahy včera odletěl do Číny armádní speciál s humanitárn­í pomocí, pěti tunami zdravotnic­kého materiálu pro boj s koronavire­m. Dary shromáždil­y Kancelář prezidenta ČR, některé kraje a města či automobilk­a Škoda Auto.
FOTO ČTK Pomoc z Česka. Z Prahy včera odletěl do Číny armádní speciál s humanitárn­í pomocí, pěti tunami zdravotnic­kého materiálu pro boj s koronavire­m. Dary shromáždil­y Kancelář prezidenta ČR, některé kraje a města či automobilk­a Škoda Auto.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia