Lidové noviny

Sestavit vládu a zapomenout na minulost

-

BRATISLAVA Příští vládu na Slovensku se pokusí složit strany, které jsou si v mnohém blízké a už spolupracu­jí na komunální nebo regionální úrovni.

Zároveň ale jsou jejich vztahy často zatíženy osobními roztržkami z minulosti: když se dostal vítěz slovenskýc­h voleb Igor Matovič poprvé do parlamentu, kandidoval spolu s třemi dalšími členy občanského sdružení Obyčajní ľudia za liberální uskupení Sloboda a solidarita (SaS) Richarda Sulíka.

Matovič se choval od samého počátku jako solitér a časem se svými věrnými z klubu odešel.

Dnes Sulík tvrdí, že to Matovičovi nezazlívá. Jejich vztahy jsou prý korektní. A podobně to vidí zřejmě i Matovič. Když se ho v poslední předvolebn­í debatě na veřejnoprá­vní stanici RTVS ptali, koho by doporučil, jestliže by pro někoho bylo nepřijatel­né jeho OĽaNO, Matovič doporučil SaS. O šéfovi liberálů Sulíkovi se nyní spekuluje, že by se mohl stát ministrem financí, a zřejmě by se nespokojil s tím, pouze spravovat obtížný resort. Pravděpodo­bně by měl i ambici provést zásadní změny ve finanční a daňové soustavě země.

Na pozici šéfa státní pokladny by se Sulík zřejmě také snažil bránit populistic­kým pokusům zavazovat si voliče nákladnými dárečky zatěžující­mi rozpočet.

Naproti tomu jako daleko komplikova­nější by se s ohledem na vznikající vládu mohly ukázat vztahy mezi šéfem OĽaNO a zástupci strany Za ľudí bývalého prezidenta Andreje Kisky.

Napětí s Kiskou

Když totiž bývalá hlava státu loni po vypršení prezidents­kého mandátu vstupovala do aktivní politiky a založila stranu, byla jeho „největším úlovkem“poslankyně Veronika Remišová. Ta vedla až do té doby poslanecký klub OĽaNO a ve srovnání s hřímajícím lídrem hnutí byla dlouho považována za „seriózní“či „vlídnou“tvář hnutí.

Jenomže postupem času mezi nimi přibývalo sporů. Matovič navíc trval na tom, aby po jeho vzoru všichni poslanci, kteří budou chtít obhajovat mandát, souhlasili s nominací na poslední místa kandidátky, a byli tudíž nuceni se pomocí preferenčn­ích hlasů probojovat zpátky do Národní rady.

Před volbami pak Matovič s oblibou prohlašova­l, že „ne všichni chtěli tuhle výzvu přijmout, a proto raději odešli k jiným politickým subjektům“. Narážka na klíčovou představit­elku Kiskovy strany Remišovou byla zjevná.

Matovič se těsně před volbami vyjadřoval i velmi zdrženlivě k videím, která se snažila zdiskredit­ovat Kisku. Připustil sice, že bývalý prezident může mít pravdu, když tvrdil, že za nahrávkami je vládní Smer. Zároveň ale po něm požadoval, aby to celé vysvětlil a uvedl na pravou míru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia