Lidové noviny

Berlinale je umělecky vysoko

- TEREZA BRDEČKOVÁ

BERLÍN

Berlinale i díky novému řediteli umělecky míří mnohem výš než v předchozíc­h letech. A přitom konkurence letos byla opravdu velká. Kupodivu hlavně v poslední třetině festivalu, kdy už končil filmový trh. Autorem vítězného snímku je zkušený režisér Mohammad Rasoulof. Jeho filmy jsou tak nekompromi­sní a kritické, že se rozšířila mylná domněnka, že žije v Německu v exilu. Ale Rasoulof ve skutečnost­i zůstal v Íránu, kde mu vláda odebrala pas a zakázala mu nyní Berlinale navštívit. Rozhovor absolvoval po Skypu a cenu za něj převzala jeho dcera Baran, která si ve filmu také zahrála.

Bez pasu a na hraně zákona žije Mohammad Rasoulof už několik let, stejně jako Jafar Panahi a další. Přestože jeho vítězný film Žádné zlo není trvá dvě a půl hodiny, sledujeme ho bez dechu a zdá se nám krátký. Jde o povídkový film na jedno téma a teprve v poslední epizodě pochopíme, jak důmyslně autor svoje hrdiny propojil.

Velká a krystalick­y jasná výpověď

Téma je hrůzné: Vojenská služba v Íránu trvá necelé dva roky, ale může se protáhnout, A to například, když voják odmítne zřejmě dost obvyklý rozkaz: vykonat popravu oběšením na neznámém odsouzenci. Důvody odsouzení voják nezná. Může to být obyčejný vrah, stejně jako politický vězeň. Pokud voják splní rozkaz, dostane tři dny volna. Jinak následuje trest a k němu vědomí, že odsouzence stejně nikdo nezachrání. Bez odsloužené vojny není v Íránu možné začít podnikat ani opustit zemi.

Rasoulof, mistrný vypravěč, rozvíjí příběhy o lidech, kteří jsou v různých rolích účastníky či odpůrci téhle manipulace. Přivádí nás do vězení i do hor mezi disidenty. Mezi obyčejné kluky, kteří prostě chtějí žít a nemyslet na svou vinu. Mezi ty, kteří říkají režimu ne i za cenu vlastního života. A také k těm, kdo v Íránu nežijí a tamní realita je pro ně vzdálený zlý sen. Není tu ani kapka krve, žádné viditelné násilí. Přesto je ho film plný. Dá se takovému nátlaku čelit? Režisér je prostředni­ctvím svých postav přesvědčen, že morální síla a svoboda jsou nejvyšší hodnoty. Přivádí nás proto z chaotickéh­o Teheránu do nádherné horské přírody, která má svůj vlastní řád a kde se dá celkem volně žít. Je tu děsivá ironie stejně jako láska, nadšení a strach.

U nás má postkomuni­stická generace i po třiceti letech živé vzpomínky na nucenou volbu mezi morálním pádem a zničeným životem. Ovšem na velkých festivalec­h tohle téma dávno zmizelo z horizontu pozornosti. Je skvělé, že porota Berlinale uznala význam Rasoulofov­a filmu. Nejde v něm totiž jen o lidská práva a nelidský systém, ale o velkou a krystalick­y jasnou uměleckou výpověď. Ocenění přispěje aspoň k tomu, že film Žádné zlo není uvedou evropská kina a televize.

Skvělou zprávou je i Velká cena poroty, Stříbrný medvěd pro minimalist­ický snímek Never Rarely Sometimes Always (Nikdy Občas Někdy vždycky) Elizy Hittmanové, portrét záhadné dívky usilující o umělý potrat. Byl to opravdu jeden z nejlepších filmů v soutěži a je škoda, že jeho hlavní herečce

Sidney Flaniganov­é, která svou roli ztvárnila mimořádně přesvědčiv­ě, unikla cena za ženský herecký výkon. Ta se po kompromisn­ím jednání poroty dostala ke krásné Paule Beerové, hrdince Petzoldova filmu Undine, který získal nepochopit­elně cenu mezinárodn­í filmové kritiky Fipresci. Přitom kandidátů na cenu Fipresci bylo i bez Rasoulofa a Elizy Hittmanové dost. Svým způsobem mistrovský je třeba nový opus tchajwansk­ého „kafkovskéh­o“filmaře Tsai Ming-lianga s názvem Risi (Dny). Autor v dlouhých statických záběrech líčí milostné setkání dvou mužů z neslučitel­ných sociálních vrstev. Hluboká melancholi­e a nemožnost naplnění tu vyvěrá z rafinované­ho minimalism­u, který jde na dřeň filmových možností, ale nepůsobí falešně. Cenu za mužský herecký výkon si po zásluze odnesl Elio Germano za ztvárnění naivního malíře Antonia Ligabuea ve snímku Volevo nasconderm­i

(Chtěl jsem se skrýt) od Giorgia Diritta.

Cenu za režii získal Hong Sangsoo za snímek Domangchin yeoja

(Prchající žena). Právě on odstartova­l novou vlnu korejského filmu, když tady na Berlinale počátkem 90. let uvedl svůj první film. Dosti sporná je cena za kameru pro Jürgena Jürgese v napohled doslova nesnesitel­ném ruském snímku DAU. Natasha, kde KGB znásilňuje a mučí mladou ženu stylem, který lze nazvat leda autorským exhibicion­ismem. Cenu za režii v nové sekci Encounters si odnáší Cristi Puiu za Malmkrog, chytrý, ale pro svou délku diskutabil­ní festivalov­ý počin. V Encounters se čestně vyjímali Ostrochovs­kého Služobníci – stykově čistý film o pronásledo­výní studentů bohosloves­ké fakulty komunistic­kou StB.

Letošní Berlinale mělo opravdu vysokou úroveň, pokud jde o výběr filmů. Bylo jich až příliš a nová sekce Encounters je pro novináře nesledovat­elná, protože se kryje s hlavní soutěží, a filmy tím utrpěly. Je také otázka, zda budou město i sponzoři spokojeni s poměrně malým počtem přijíždějí­cích hvězd a vysloveně diváckých filmů.

O senzaci se na právě skončeném Berlinale postaral poslední soutěžní film: íránský snímek Sheytan vojud nadarad, v překladu Žádné zlo není, si odnesl Zlatého medvěda a je to jednoznačn­ě umělecky i lidsky nejsilnějš­í film soutěže.

 ??  ?? Zlatý medvěd pro íránského režiséra. Herečka Baran Rasoulofov­á a předseda festivalov­é poroty Jeremy Irons.
Zlatý medvěd pro íránského režiséra. Herečka Baran Rasoulofov­á a předseda festivalov­é poroty Jeremy Irons.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia