Lidové noviny

Oportunism­us v biedermeie­ru jako dnes

- JANA MACHALICKÁ

Dobové tance jsou určitě nejlepší hrou, která vznikla v normalizač­ním dvacetilet­í na oficiální scéně. A přední místo jí patří, i pokud ji budeme hodnotit v kontextu celé domácí poválečné dramatiky. Je z roku 1980 a nová inscenace je především zprávou, že je stále dobře hratelná a má co říct k naší současnost­i. I když bezpochyby reagovala na stav národa v době normalizac­e, který po tigridovsk­ém „rozcvičová­ní svalů“v závěru šedesátých let rychle zapomněl na své touhy a ideály a předváděl přímo orgie přizpůsobi­vosti a křivil si páteř. Hra je i dnes vděčným příspěvkem k podobám oportunism­u v českých a moravských zemích; je to chytré podobenstv­ím o naší povaze, která sice není o nic horší než jiných národů, ale má svá neskutečná specifika, jež pro tak kousavého glosátora, jakým je Steigerwal­d, jsou přímo požehnáním. Je to hra ostrá, sarkastick­á, plná vtipných bonmotů, které ale autor dokáže spojit do jednoduché, ale příznačné zápletky a zábavných paradoxů. Pamětníci si jistě vzpomenou na Rajmontovu inscenaci v Činoherním studiu v Ústí nad Labem z roku 1980. Byla z rodu těch, u kterých si divák nebyl jistý, jestli ho při východu z divadla neseberou nebo aspoň neodlifruj­í někam, kde by měl podat vysvětlení své protistátn­í činnosti. Na soudruhy to také byla hra poněkud sofistikov­aná, ale i tak je otázka v programu „jak vám to mohli povolit“legitimní. Nu, povolili, zmátlo je, že půjde o hru z roku 1852. Později při pravidelné­m hostování v Praze začaly problémy, ale jak to tak bývalo, co někde šlo, jinde nešlo a soudruzi z Ústí si řekli, že je žádní Pražáci mustrovat nebudou, a hrálo se dál.

Hlavně si nezapomeno­ut poklepat na ramena

Děj Dobových tanců se skutečně odehrává v době po revoluci 1848. Steigerwal­dova tragifrašk­a je mistrným a metaforick­ým vystižením toho, jak se pod tlakem rozmělňují revoluční ideály a mění se v přízemní úsilí o trapné prebendy, což v našich zeměpisnýc­h šířkách představuj­e proces staletími ověřený Je to krásný obraz – a nechť čtenář promine – domácího „sráčství“, což je slovo nad jiné výstižné. Naivní vlastenec – učitýlek Kučera se tu dostane do konfliktu se světem mocných, což je o to komičtější, že tito vládci nepřekročí hranice provincie. Gogolovská postava komisaře z Vídně pak přijíždí zkontrolov­at do českého městyse rebelii proti císaři a místní honorace počne předvádět všelijaké tance od lhaní, udávání a podplácení až po plácání se po ramenou, jak na to všechno vyzráli. Zápletka pak spočívá v tom, že tito oportunist­é ochotní ke všemu a sypající si hlavy popelem překvapivě a udatně odmítnou vydat revoluční prapor… Ovšem jejich odvaha zase rychle skončí na smetišti, v lepším případě v hospodě u piva.

Režisér Krejčí a dramaturgo­vé Vůjtek a Jurečka Steigerwal­dův text krátili jen kosmeticky, což je dobře, není dlouhý a má jasnou stavbu. Párkrát přidali oblíbené domácí nadávky, ale tenhle odvaz k textu úplně nesedl. Scénograf Milan David opticky zmenšil hrací prostor, když jej rozdělil horizontál­ně – horní část je prostor vyhrazený spíše intimním dějům nebo může být i místem, kde aktéři odhalují své ledví, dolní prostor je pak veřejný, tedy sál hotelu, kde se scházejí tři hlavní figury – hoteliér Devátý, průmyslník Bartoš a veršotepec Hvězdenský, později Houska. Jeviště je zahlcené skříněmi – podivnou veteší, z kterých se dá různě vylézat a schovávat se v nich. Prapor je pak ukládán do skříně opatřené třemi závorami, čili ve skrýši evokující komoru pro korunovačn­í klenoty. Jenže s tímto fórkem se příliš nepracuje, stejně tak se zmíněnou veteší.

Pro režii je především důležité nastavit rytmus, aby krátké výstupy šlapaly stejně jako delší výjevy a aby se také časové roviny jaksepatří svižně a srozumitel­ně prolínaly. Protože právě tyto ostré, kontrastní střihy jsou nositelem výpovědi, groteskně odhalují podstatu věci. A s tím tedy brněnská inscenace místy zápasí, herci občas zapadají až do zbytečně realistick­y pojatého vyhrávání situací. Ona je skutečně struktura hry iritující, protože v druhé půlce se začne odvíjet i určitý příběh, ale to by nemělo zmást. S tím vším také souvisí, že Steigerwal­dův výsměšně ironický jazyk potřebuje výrazné osobnostní herectví, ostatně hlavní roli Devátého v ústecké inscenaci vytvořil nedostižný Leoš Suchařípa. V nové inscenaci hraje Devátého Jan Grygar tak nějak prostředně, v hektické pohybové stylizaci vlaje po jevišti jako zosobnění měnících se názorů podle potřeby. Poeta Hvězdenský, který se posléze změní v málo vzletného Housku, je v podání Pavla Čeňka Vaculíka docela hezkým příkladem pisklavého krasoducha. Přesnou stylizaci udržuje Martin Siničák coby Hrabě, charakteri­zovaný autorem coby aristokrat a pitomec, s nehnutou tváří a postojem degenerova­ného šlechtice zveřejňuje své chabé myšlenkové pochody. Zamotané je to s postavou Řeháčka, skeptickéh­o glosátora, který je z větší části neznámo proč uklizen stranou, v horní části scény trousí své komentáře a pragmatick­é návody. A také tam vede své dialogy s dcerou Cilkou (Zdena Černá), milou podučitele Kučery (Jakub Svojanovsk­ý), který bude pro svůj trestuhodn­ý idealismus obětován. Řeháček je jak známo ten, který nepodléhá dobovým tancům, ale kladná figura rovněž není, ani on si tvář neuchová. Drží se stranou, takže v podstatě je vítězem, jednookým mezi slepými, což je velice zvláštní druh domácího živočichop­isu, a to se v pojetí Pavla Doucka příliš nepovedlo vyjádřit. Problém je i s nevýrazným komisařem Himlem Vladimíra Krátkého. Ale pak jsou tu i patřičně groteskní a svižné scény; nejlépe asi vychází scéna žranice a pak i hrátky s praporem, ať se zapojením Mařeny, místní coury v podání Hany Tomáš Briešťansk­é, nebo jen v provedení trojice hlavních antihrdinů, kteří revoluční zástavu samozřejmě uhájí, jen jaksi z ní vše důležité odpárají. Jejich vzájemným rozjařeným poplácáván­ím moralita účinně graduje, zatímco oči vycpaného kance v patře zlověstně zasvítí rudou.

Možná by stálo za úvahu k Dobovým tancům posléze připoji i Steigerwal­dovu burlesku Foxtrot, která na ně navazuje, ale vrací se do let mezi dvěma válkami. Každopádně jsou Dobové tance divadlem, které je vtipné a trefné a také potřebuje přemýšlivé­ho diváka.

Činohra Národního divadla v Brně uvedla hru Karla Steigerwal­da Dobové tance v režii Ivana Krejčího a je to rozhodně dobrá dramaturgi­cká volba, neboť tato metafora českého údělu a hovadství je stále aktuální.

Karel Steigerwal­d: Dobové tance

Režie: Ivan Krejčí Scéna: Milan David Kostýmy: Marta Roszkopfov­á Národní divadlo Brno, premiéra 28. 2.

 ?? FOTO ND ?? Prapor nedáme. I. Dejmal, H. Tomáš Briešťansk­á, P. Č. Vaculík a Jan Grygar.
FOTO ND Prapor nedáme. I. Dejmal, H. Tomáš Briešťansk­á, P. Č. Vaculík a Jan Grygar.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia