Lidové noviny

Šašek a královna? Ať se Matovič ukáže

Vyhrál na Slovensku lídr, nebo jen sněhová koule?

- Gabriel Sedlák

Mnozí první budou poslední a poslední první, píše se v bibli. První teď na Slovensku odcházejí do opozice, koaliční partneři dosud hlavní vládní strany Smer dokonce do té mimoparlam­entní. A husarský kousek se naopak povedl vítězi voleb Igoru Matovičovi, kterého voliči poslali z posledního místa kandidátky jeho protikorup­čního hnutí OĽaNO nejen do jejího čela jako v minulosti, ale přímo do čela státu.

Voliči rozhodli o konci čtrnáct let trvající éry socialisty Roberta Fica. Jeho Smer sice předloni nezabil novináře Kuciaka a jeho partnerku, byl však hlavním tvůrcem atmosféry, v níž ke zločinu došlo. O zbytek se postaraly z vraždy vyplývajíc­í silné emoce a postupné odhalování propojenos­ti státní moci s byznysem a – řečeno s opozicí – únos státu. Parlamentn­í většina dosavadní demokratic­ké opozice není překvapení­m, volání společnost­i po změně bylo čitelné už z loňských prezidents­kých voleb. Čekalo se jen, jak silné karty jednotliví kritici Smeru získají. A snad jedině v tomhle punktu jsme byli svědky překvapení.

Díky tomu, že byl Matovič zejména v poslední fázi kampaně nejsilnějš­ím oponentem vládní „mafie Smeru“, dokázal za čtvrt roku zečtyřnáso­bit své preference. Ačkoli tohoto enfant terrible slovenské politiky znají voliči už deset let, byl tentokrát nejpřesvěd­čivější a často jako šašek říkal králi (ve skutečnost­i voličům) nepohodlné pravdy. Ve finále pak dokázal srozumitel­ně oslovit i stoupence jiných stran, včetně kotlebovsk­ého extrému, jehož koaliční potenciál je nulový. Prostě kdo chtěl zatlouct další hřebík do Ficovy politické rakve, neváhal podpořit efekt Matovičovy sněhové koule.

Přichází tedy změna. K jejímu uskutečněn­í má Matovič dokonce silnější mandát než kdysi Mikuláš Dzurinda a Iveta Radičová, ti totiž Vladimíra Mečiara a Roberta Fica neporazili ve volbách, ale svými parlamentn­ími většinami. Na druhou stranu je nutné říct, že žádná skutečná revoluce se nekoná – odhlédneme-li od vyhrocenýc­h emocí, jde prakticky o standardní výměnu u kormidla, byť není vyloučeno, že nová košťata můžou vymést i smetí, které by jinak mohlo zůstat pod kobercem.

A ještě jedna okolnost podtrhuje, že Slovensko je fungující demokracií. Nejenže se zástupci maďarské menšiny nenechali zahnat na jednu společnou kandidátku, a jsou proto poprvé za třicet let mimo parlament, existenční nejistota opustila i jejich voliče. Také mnozí z nich přispěli k jasné výhře OĽaNO.

Slovensko, jehož zahraničně­politická orientace se nemění, na nějakou změnu zralé bylo. Je jen otázka, zdali právě na tu, již nabídne nová středoprav­á vláda. Otazníky vyvolává už sám hlavní léčitel, nevyzpytat­elný Matovič, který dosud bodoval spíše jen jako kritik a bavič, o jehož schopnosti stát se teď konstrukti­vním lídrem a tmelem rodící se čtyřkoalic­e není těžké pochybovat. Ale budiž, jak řekl expremiér Dzurinda, příležitos­t dělá lídra.

Nástup Matovičovy koalice je dovršením změny, která loni začala příchodem královny slovenské politiky Zuzany Čaputové do prezidents­kého paláce. Jenže slibovaná očista státu se bude mnoha lidem zamlouvat jen do chvíle, než pocítí případnou sociální nepohodu, přičemž ekonomické prognózy nastupujíc­í vládě do karet příliš nehrají. Ta by se proto vedle uklízení měla co nejrychlej­i připravova­t na horší časy. Volič, jemuž se vydělaný krajíc chleba začne v jeho očích ztenčovat, příště nezaváhá a bude hledat zastání jinde. Smer nebyl poražen na hlavu a na chyby nové moci si rád počká. Robert Fico včera nevypadal na to, že by chtěl opustit ring.

Slovensko na nějakou změnu zralé bylo. Je jen otázka, zdali právě na tu, kterou nabídne nová vláda. Pochybnost­i vyvolává už sám hlavní léčitel Matovič, známý svou nevyzpytat­elností.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia