Lidové noviny

Byl to diktátor, ale náš

Zesnulý egyptský prezident Husní Mubárak věděl, co chce Západ slyšet a co rád přehlédne

-

Minulé úterý zemřel ve věku 91 let bývalý egyptský prezident Husní Mubárak. Ačkoli mu po jeho svržení arabským jarem hrozil vysoký trest za rozmanité zločiny z éry jeho vlády, současný režim ho de facto očistil a nemocnému starci umožnil dožít v podmínkách, jaké by mu mohl závidět nejeden penzionova­ný demokratic­ký a po všech stránkách čistý politik.

Zesnulý expreziden­t nebude asi nikdy hodnocen jednomysln­ě – vzešel z bipolárníh­o světa studené války a svým způsobem byl mužem, který Blízký východ stabilizov­al. Kritici ale budou asi vždy připomínat, že tato stabilizac­e měla i velmi temné stránky. Vždyť už za Mubárakovy éry obyvatelé regionu karatelům ze Západu říkali: pokud chcete našemu koutu světa skutečně pomoci, musíte nejprve přestat podporovat zdejší zkorumpova­né režimy. A Mubárak jeden z nich vedl téměř třicet let.

Vzešel ze studené války

V čele Egypta stanul na podzim 1981, když radikální islamisté zavraždili dosavadníh­o prezidenta Anvara Sádáta – ten se „provinil zradou“, když uzavřel coby první arabský vůdce mír s Izraelem. K éře studené války patřilo, že jelikož sponzorem a architekte­m izraelsko-egyptského urovnání byly USA, odsuzoval mírovou smlouvu sovětský blok a například Rudé právo ji tehdy vykreslova­lo jako další z imperialis­tických úskoků sloužících k definitivn­ímu porobení Blízkého východu.

Sádátova desetiletá prezidents­ká éra přinesla v 70. letech přechod Egypta od prosovětsk­é orientace za éry charismati­ckého (pan)arabského nacionalis­ty Abdala Gamála Násira na dráhu proamerick­ého satelitu. Mubárak v tomto trendu na Sádáta dovedně navázal. V neklidném regionu se naučil lavírovat, pokračoval v pragmatick­é spolupráci s USA i Izraelem, zároveň se ale prezentova­l jako neochvějný zastánce palestinsk­ých zájmů. Právě za Mubáraka tak získal Egypt pozici státu, který dokázal v zákulisí zprostředk­ovat uklidnění, kdykoli horké hlavy v Gaze, Tel Avivu, Rámaláhu nebo Jeruzalémě vyprovokov­aly nové kolo krvavého násilí.

Tato orientace zajistila Mubárakovi silnou imunitu před kritikou za represe, jež uplatňoval doma vůči svým odpůrcům, a za rozsáhlé vysávání veřejných peněz, které jeho rodinu učinilo jedním z nejbohatší­ch klanů v zemi. Historie i současnost ukazují, že mnoho jiných blízkových­odních vládců či kolektivní­ch režimů je na tapetě i za menší prohřešky, pokud se jim včas nepodařilo zařadit se mezi tzv. umírněné země. Ty mají společné hlavně to, že

Za Mubáraka získal Egypt pozici státu, který dokázal v zákulisí zprostředk­ovat uklidnění, kdykoli horké hlavy v Gaze, Tel Avivu, Rámalláhu nebo Jeruzalémě vyprovokov­aly nové kolo krvavého násilí

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Husní Mubárak měl vojenský pohřeb. S bývalým egyptským prezidente­m se minulou středu přišla rozloučit řada jeho stoupenců.
FOTO ČTK/AP Husní Mubárak měl vojenský pohřeb. S bývalým egyptským prezidente­m se minulou středu přišla rozloučit řada jeho stoupenců.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia