Lidové noviny

Dlouho byla jen skrytým číslem

- JOSEF TUČEK

Začátkem roku 1962 se Spojené státy usilovně snažily dohonit sovětské prvenství ve vesmíru a dostat na oběžnou dráhu svého astronauta Johna Glenna. Výpočty pro jeho let pocházely z počítače. Astronaut ale hromadě železa nevěřil a požádal, aby vše ještě překontrol­ovala matematičk­a Katherine Johnsonová.

„Když řekne, že čísla jsou v pořádku, jsem připraven letět,“řekl.

Katherine Johnsonová vzala tužku a logaritmic­ké pravítko, všechno jí vyšlo a John Glenn se stal třetím světovým a prvním americkým astronaute­m, který obletěl Zemi.

Později se podílela na projektu Apollo, který vynesl lidi na Měsíc. Když mise Apolla 13 v roce 1970 selhala kvůli výbuchu kyslíkové nádrže ve vesmíru, šlo posádce o život. Přistávací modul bezpečně klesl na padácích do Tichého oceánu i díky propočtům nouzových scénářů, na nichž pracovala Katherine Johnsonová. Stihla ještě připravova­t výpočty pro lety raketoplán­ů a také pro neuskutečn­ěnou misi na Mars.

V roce 1986 šla do důchodu. Bylo jí tehdy 68 let.

Přestože svůj život věnovala letům do vesmíru, musela bojovat s problémy ostudně přízemními. Dnes se zdají až neuvěřitel­né. Jako žena se ve svém oboru prosazoval­a obtížněji než muži. A k tomu ještě měla černou pleť, což v tehdejší Americe nebyla žádná výhra.

Černoška z NASA

Narodila se v roce 1918, její matkou byla učitelka a otcem farmář. Už v dětství ráda počítala – kroky na cestě do kostela i hvězdy na obloze. Aby mohla studovat střední školu, museli se rodiče přestěhova­t 200 kilometrů daleko do místa, kde škola černé studenty přijímala. Černošskou Západovirg­inskou státní univerzitu začala studovat ve čtrnácti letech. Učil ji tam Schieffeli­n Claytor, teprve třetí Američan černé pleti, který získal doktorát z matematiky. Zájem o tento obor v ní povzbudil.

Kvůli svým třem dětem se stala na desetiletí učitelkou. V roce 1952 však zájem o vědu zvítězil. Přijali ji jako matematičk­u v Národním poradním výboru pro letectví, který se pak stal součástí kosmické agentury NASA. Ženy s matematick­ým vzděláním se díky schopnosti zvládnout dlouhé a složité výpočty staly součástí ústavu, ale zůstávaly ve stínu mužů. Od druhé světové války platil prezidents­ký výnos o zákazu rasové diskrimina­ce v obranném průmyslu, ale staré tradice přežívaly. Černé ženy seděly v jiných místnostec­h než bílé ženy. Toalety určené černým zaměstnanc­ům byly speciálně označeny. Katherine Johnsonová si toho nevšimla, a chodila na toaletu pro bílé. Nikdo jí to nevyčítal. „NASA byla velmi profesioná­lní instituce. Lidé tam neměli čas starat se o to, kdo má jakou barvu pleti,“hodnotila s odstupem půl století.

Nicméně i tak musela postupně bourat bariéry. Sama to popisuje tak, že si prostě stála za svým. Byla první ženou v jejich oddělení, která směla podepsat výzkumnou zprávu – její šéf nepřišel na to, jak jejímu podpisu zabránit. Vnutila se na odborné porady, kam chodili jen muži. Zeptala se: „Je nějaký zákon, který by mi účast zakazoval?“Zákon nebyl, tak zůstala.

Něco však tehdy probourat nedokázala. Stala se spoluautor­kou dvou desítek odborných studií, její matematick­é schopnosti, stejně jako schopnosti jejích kolegyň, bílých i černých, všichni využívali. Ale veřejnost se o jejich významu tehdy prakticky nedozvěděl­a. Interně v NASA dostávala ocenění za mimořádné výsledky. Ale čestné doktoráty začaly přicházet až na přelomu tisíciletí, medaili od prezidenta Baracka Obamy dostala v roce 2015, medaili Kongresu v roce 2019. Film o ní a jejích černých spolupraco­vnicích byl natočen v roce 2016. Jmenoval se výstižně: Hidden Figures (Skrytá čísla). Toho všeho se nakonec dočkala. Zemřela v pondělí 24. února 2020. Bylo jí 101 let.

 ?? FOTO NASA ?? Katherine Johnsonová. Narodila se 26. srpna 1918, zemřela 24. února 2020.
FOTO NASA Katherine Johnsonová. Narodila se 26. srpna 1918, zemřela 24. února 2020.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia