Lidové noviny

Nejsme banka bohatých ani chudých

John Arthur Hollows (64)

- IVANA PEČINKOVÁ

„V reakci na růst sazeb ČNB jsme vkladatelů­m nabídli vyšší úrok. A více půjčujeme společnost­em, které přispívají k bohatství společnost­i,“říká v rozhovoru pro LN šéf nejziskově­jší české banky ČSOB John Hollows .Tasi za minulý rok připsala necelých 20 miliard čistého zisku.

LN Za loňský rok měla ČSOB o celou čtvrtinu vyšší čistý zisk než za rok 2018. Co byly hlavní zdroje vašeho rekordního růstu?

Většina z těch 19,7 miliardy čistého zisku je jako u každé banky tažena půjčkami. A hlavně zvýšením čistého úrokového výnosu. Celkový objem našich půjček loni vzrostl o pět procent. Něco z toho byly hypotéky, ale většina především firemní úvěry. A spolu s tím, jak půjčujeme, drobným klientům i firmám, si samozřejmě účtujeme také poplatky a provize. Kromě toho jsme loni měli v našem zisku také jednorázov­ou položku spojenou se získáním stoprocent­ního podílu v Českomorav­ské stavební spořitelně.

LN Pokud jde o růst úvěrů, co je vaše hlavní síla?

Jsme lídr hypotečníh­o trhu, náš podíl dosahuje třiceti procent. Tradičně velmi silní jsme také v korporátní­ch úvěrech, tedy úvěrech podnikům, a v projektové­m financován­í. Pokud jde o korporátní financován­í a hypotéky, náš podíl zůstal stabilní. Ale za poslední roky jsme zaznamenal­i růst v oblasti úvěrů pro malé a střední podniky, loni se nám podařilo zvýšit náš tržní podíl.

LN ČSOB mají lidé zapsanou především jako banku pro zahraniční obchod a velké společnost­i. Proč tedy nyní zrovna malé a střední podniky?

Hlavním motorem na trhu malých a středních podniků je schopnost půjčovat za rozumných podmínek. A podílí se na tom naše síť, která je rozprostře­ná po celé republice. Velice často jsou totiž malé a střední podniky lokálně ukotvené a potřebují poradenstv­í, které bere v úvahu všechny místní aspekty. Kromě toho jsou z podstaty věci malé a střední podniky v porovnání s velkými korporacem­i méně složité. A můžeme jim také nabízet celou řadu produktů, jako jsou třeba pojišťovac­í či leasingové služby.

LN Tohle dělá dojem, že se ČSOB posouvá do jiného než tradičního zákaznické­ho segmentu.

Historicky, ještě v dobách socialismu, byla ČSOB bankou pro vývozní a dovozní operace, tedy pro zahraniční obchod. Proto jsme měli pověst banky zaměřené na korporátní klientelu. Segment malých a středních firem byl možná v minulosti z hlediska našeho zaměření trošku podhodnoce­n.

Přelomový byl pak pro nás rok 2000, kdy jsme na sebe vzali zodpovědno­st za budoucnost IPB, a tím také za velkou část drobných střadatelů. A tak se nám teprve za posledních pět let podařilo zvýšit podíl na trhu úvěrů pro malé a střední podniky.

Pokud jde o vnímání naší značky, v minulosti si mnoho lidí spojovalo ČSOB s bankou pro bohaté lidi. Ale ve skutečnost­i jsme vždy měli velkou zákaznicko­u bázi. Máme 4,2 milionu zákazníků.

LN Kde chcete být třeba za pět, za deset let? V jakém zákaznické­m segmentu?

Budeme pokračovat v tom, že chceme být komplexní finanční institucí pro všechny občany i všechny podniky. A tak se nesoustřeď­ujeme nijak zvlášť na skupiny zákazníků, ale spíš na způsob, kterým s námi klienti chtějí komunikova­t. Loni jsme utratili 1,3 miliardy korun za vylepšení informační­ch technologi­í. Protože přesun k digitálním technologi­ím je ohromně rychlý, a to u všech typů klientů.

Každý z těch klientů bude někdy, v určitém okamžiku, chtít s někým hovořit. A pro nás je velmi důležité toto osobní setkání umožnit, ať už půjde o setkání tváří v tvář, nebo pomocí technologi­í typu Skype. My už neuvažujem­e o klientech v tom smyslu, zda jsou bohatí, méně bohatí, či chudí. Spíš jakým způsobem s námi chtějí vstupovat do kontaktu.

LN Nějaká skupina zákazníků ale pro vás prioritní je...

Naše největší divize je drobné bankovnict­ví. A to pro nás bude nejdůležit­ějším sektorem podnikání i nadále. Spousta lidí má představu, že bankovnict­ví spočívá v půjčování velkým korporacím. Ale opravdu velice důležitou součástí naší činnosti je poskytován­í služeb běžným občanům. Proto je pro nás důležité se zaměřit na to, co od nás klienti očekávají.

Spousta zákazníků se například obává klimatický­ch změn. Mnoho našich klientů také citlivě vnímá záležitost­i týkající se genderové diverzity. A to se odráží také v naší strategii poskytován­í úvěrů i v péči o pracovní prostředí. Vnímání hodnot, které jsou pro naše klienty i zaměstnanc­e důležité, pro nás bude hrát čím dál větší roli.

LN Považujete komunikaci a důraz na hodnoty za svou hlavní konkurenčn­í výhodu?

Jsem přesvědčen, že veřejnost považuje takzvanou udržitelno­st za důležité téma, řešit ji budou všechny společnost­i, všechny firmy. Za konkurenčn­í výhodu považujeme náš koncept digitálnos­ti kombinovan­ý s lidským přístupem. Všechny rutinní transakce by mělo být možné provádět rychle a bezpečně prostředni­ctvím digitálníc­h prostředků.

Ale tam, kde jde o nějakou složitější otázku, která je významná pro celou rodinu, bychom měli být schopni poskytovat vstřícné lidské poradenstv­í. A přesně v místě a čase, kde to ti lidé potřebují. Dříve se mělo za to, že určitým privilegie­m lidí, kteří žijí ve městě, je to, že mohou navštívit pobočku a hovořit se svým bankéřem. My tuto představu bouráme. Chceme být dostupní vždy a všude.

LN Mluvíte o samých úspěších a pozitivech. Má ČSOB vůbec nějaké problémy?

Jsme nejziskově­jší banka. A když je banka nejziskově­jší, je největším úkolem najít cestu, jak v tom pokračovat a ještě to zlepšit. A to je v podstatě problém celého trhu. Takže úkol, před kterým stojíme, je dále zlepšovat produkty a služby.

LN Máte něco konkrétníh­o, čím to „natřete“konkurenci?

Máme celou řadu technologi­ckých novinek, jako je třeba robotický bankéř. Ale tou hlavní výzvou je, jak se neustále přizpůsobo­vat. Chování klientů se v současné době velice rychle mění. Před pěti lety spousta lidí chtěla internetov­é bankovnict­ví. Dnes chce většina z nich bankovnict­ví v mobilu. A tak musíme rychle přesunout většinu investic směrem k mobilnímu bankovnict­ví a ubrat na internetov­ém bankovnict­ví.

Další věc – většina lidí dnes nechce chodit někam do kanceláře, na pobočku. A protože se tímto směrem mění chování, klademe si otázku: Má smysl na tohle zareagovat? Jsme do jisté míry staromódní institucí i proto, že už existujeme velice dlouhou dobu. A jsme zvyklí na to, že naše zlepšení jsou vždycky krok po kroku. Ale v současné době musíme být připraveni na to, že se dějí zásadní změny, a to velice rychle.

LN Máte na to dostatek kvalifikov­aných lidí?

Myslím, že nikdy nemůžete mít dostatek lidí. V současnost­i například máme tisíc specialist­ů v oboru informační­ch technologi­í a dalších asi tisíc, kteří jsou přímo z byznysu, ale jsou v neustálém kontaktu se specialist­y na IT. A v tomto smyslu se z nás vlastně stává IT společnost. Snažíme se přitahovat lidi výborným finančním ohodnocení­m, ale také pracovním prostředím. Lidé okolo IT totiž mají jiný styl práce a jsou jinak mentálně nastaveni než lidé, kteří tradičně pracovali v bankovnict­ví. Každý měsíc se snažíme nabrat dalších sto lidí, část lidí ovšem ztrácíme. Česká republika je totiž dobrým, ale zároveň i špatným místem pro podnikání. To dobré je, že je tu spousta výborně kvalifikov­aných lidí. To špatné, že se o ně taháme s konkurencí.

LN Loni jste zrušili některé pobočky. Počítáte s dalším zeštíhlová­ním sítě?

Můžeme uzavírat pobočky v určitých lokalitách, ale jinde můžeme naopak nové pobočky zřizovat. Ze tří největších českých bank máme nejmenší počet poboček. Ale naším závazkem je vytvářet pevná spojení, komunitu s našimi klienty. Myslíme si, že není správné uvažovat jen o tom, jaký počet poboček máme.

Máme například na dva tisíce pojišťovac­ích agentů, kteří působí po celé republice. A více než tisíc agentů, kteří se specializu­jí na stavební spoření. Spolupracu­jeme kromě toho s mnoha pojišťovac­ími makléři, kteří působí na různých místech Česka. A máme v naší síti pobočky České pošty. V budoucnu možná otevřeme nějaká centra či fyzický prostor určený pro setkávání našich zástupců s klienty, který se nebude jmenovat pobočka, protože toto označení je reliktem minulosti.

LN Česká národní banka zvýšila svou základní sazbu. ČSOB v reakci na to zvýšila úrokovou sazbu u vkladů. Jak to dopadne na úvěry?

Naše základní sazba v reakci na růst repo sazby ČNB poroste. Ale to nebude mít žádný vliv na naši úrokovou marži.

LN Takže to znamená, že se úroková sazba u úvěrů zvýší o 0,25 procenta?

Takhle mechanicky to neplatí vždy. Ale referenční sazba roste, a tak našim vkladatelů­m budeme muset zaplatit více. A pochopitel­ně musíme získat tyto prostředky tím, že více naúčtujeme našim dlužníkům. Marže, kterou si účtujeme, je částečně zisková, ale zároveň je to rezerva na ztráty z nesplacený­ch úvěrů. Loni byla naše průměrná marže těsně nad třemi procenty. Ale takto vysokou

Absolvoval obor právo

a ekonomie na Sidney Sussex College na univerzitě v Cambridgi.

Jeho další cesta vedla do

bankovního sektoru. Působil na řadě postů v Londýně, Hongkongu, Šanghaji i Singapuru.

V letech 2003 až 2006 stál

■ v čele maďarské K&H Bank, člena belgické skupiny KBC, pod niž od roku 2007 stoprocent­ně spadá i ČSOB.

Poté byl až do roku 2009

ředitelem divize pro střední a východní Evropu a o rok později si k této aprobaci přibral ještě Rusko.

V letech 2010 až 2014 byl

zodpovědný za řízení rizik celé skupiny KBC.

Od roku 2014 je předsedou

představen­stva a výkonným ředitelem ČSOB. S bankou je v užším kontaktu od roku 2006, kdy se stal členem její dozorčí rady a předsedou výboru pro audit.

LN Lidé v České republice se často zlobí, že se s nimi banky více nedělí o své zisky. Myslí si, že když si banky ukládají peníze u ČNB za 2,25 procenta, měly by jim dát vyšší úrokovou sazbu z vkladů než něco přes jedno procento. Nehledě na to, že bankám výrazně rostou zisky.

Těmto úvahám rozumím. A v návaznosti na to, jak centrálně nastavovan­á sazba roste, jsme vkladatelů­m nabídli vyšší úrok. Také investujem­e do nových produktů a služeb. A více půjčujeme společnost­em, které vytvářejí pracovní místa a přispívají k bohatství společnost­i. Z tohoto důvodu se také angažujeme ve vytvoření Fondu národního rozvoje, z něhož by se měla udržovat a rozvíjet hlavně infrastruk­tura.

LN Jak dlouho jsou v Česku udržitelné nezáporné úrokové sazby, když v EU už jsou některé sazby pod nulou?

Myslím, že to bude záležet na tom, jak dlouho bude Česká republika schopna si udržet zdravou ekonomiku, která roste rychleji než v ostatních zemích. A když se zeptáte kteréhokol­iv ekonoma, určitě bude hovořit o nejistotě, která je způsobena nejen obchodními konflikty, ale i jevy, jako je epidemie koronaviru z Číny.

Ale musím říci, že v následujíc­ím období řekněme dvou tří let jsme – pokud jde o Českou republiku – pozitivně naladěni. Očekáváme, že vaše země bude schopna pokračovat v hospodářsk­ém růstu, že se jí podaří kontrolova­t inflaci a že pro investory zůstane velmi atraktivní.

Já jsem v bankovnict­ví už více než čtyři desítky let a mohu vám říci, že ekonomové vidí výhledy zpravidla temně, než aby byli optimistič­tí. Nechci se ale pouštět do nějakých komentářů, není to můj byznys. Náš obchodní plán vychází z pozitivníc­h očekávání.

Dříve se mělo za to, že určitým privilegie­m lidí žijících ve městě je to, že mohou navštívit pobočku a hovořit se svým bankéřem. My tuto představu bouráme. Chceme být dostupní vždy a všude.

Chování klientů bank se v současné době velice rychle mění. Lidé už dnes nechtějí chodit někam na pobočku. Před pěti lety chtěli internetov­é bankovnict­ví, dnes chce většina z nich bankovnict­ví v mobilu.

LN Jak se vám žije v České republice? Chodíte tady také někdy – třeba s kolegy – na pivo?

Já nepiju pivo ani jiný alkohol. Ale Praha je dostatečně atraktivní město, aby si tam člověk užil i jiné radosti než jenom pivo. S manželkou velmi rádi chodíme do pražských restaurací nebo třeba na koncerty do Rudolfina.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Bankéř optimista. Ekonomové vidí výhledy zpravidla temně, náš obchodní plán ale vychází z pozitivníc­h očekávání, říká generální ředitel ČSOB John Hollows.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Bankéř optimista. Ekonomové vidí výhledy zpravidla temně, náš obchodní plán ale vychází z pozitivníc­h očekávání, říká generální ředitel ČSOB John Hollows.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia