Lidové noviny

Fotka na síti není veřejný majetek

Ani zveřejnění povedené profilové fotky neznamená souhlas uživatele, že je možné ji šířit kýmkoli a k jakémukoli účelu

- KLÁRA ŠVANDELÍKO­VÁ

Vminulosti se na internetu objevila informace, že v důsledku nahrání fotografie na sociální síť Facebook k ní ztrácí autor této fotografie vlastnická práva. To ale není pravda. Je-li ten, kdo fotografii na sociální síť nahrál, současně jejím autorem, je i nadále vlastníkem autorských práv k ní a nic na tom nemění poskytnutá licence ani smluvní podmínky Facebooku.

Nestává se často, aby se nejoblíben­ější sociální síť současnost­i stala středobode­m rozhodovac­í činnosti nejvyšších soudních instancí České republiky. O to zajímavějš­í je nedávný rozsudek Nejvyššího soudu, který se zabýval případem zveřejnění profilové fotografie uživatele sociální sítě Facebook bez jeho souhlasu internetov­ým portálem v rámci tzv. zpravodajs­ké licence. Takový případ přitom řešil poprvé.

Těhotenstv­í a vražda

Před Nejvyšší soud se dostal spor uživatelky Facebooku a internetov­ého zpravodajs­kého portálu bulvárního zaměření. Internetov­ý portál použil veřejně dostupnou profilovou fotku uživatelky pořízenou v ateliéru a v pokročilé fázi těhotenstv­í, a to u dvou článků, jež se týkaly vyšetřován­í smrti její kamarádky. Fotka byla umístěna ve fotogaleri­i plné snímků z místa činu a doplněna informací, že žena byla svědkem úmrtí kamarádky, že po její smrti otěhotněla, stala se matkou, a současně spekulací o otcovství dítěte. To vše bez vědomí a souhlasu uživatelky, jejíž těhotenstv­í s událostí časově ani věcně nesouvisel­o.

Soud prvního stupně i soud odvolací žalobu uživatelky, jež se domáhala stažení fotky z internetov­ého portálu, zveřejnění omluvy a náhrady nemajetkov­é újmy ve výši 187 tisíc, zamítly.

Podle soudů obou stupňů byla fotografie získána z nezabezpeč­eného účtu, resp. byla volně dostupná a uživatelka zveřejnění­m fotografie v podstatě svolila k jejímu šíření jakoukoli další osobou. Za takové situace tak podle mínění prvostupňo­vého i odvolacího soudu nemohlo dojít k porušení práva uživatelky k její podobizně. Současně se uživatelka se svou zesnulou kamarádkou stýkala a byla svědkem její smrti a podle mínění obou soudů tak internetov­ý portál zveřejnil články ve veřejném zájmu na základě tzv. zpravodajs­ké licence. Použití fotky bylo dle soudu přiměřené k jejímu obsahu a uživatelko­u tvrzený zásah do osobnostní­ch práv nebylo možné z hlediska zákona posoudit jako objektivně způsobilý přivodit jí nemajetkov­ou újmu.

Dovolací soud se však s uvedenými závěry neztotožni­l. Připomněl, že podle občanského zákoníku je chráněna osobnost člověka, nevyjímaje jeho důstojnost, vážnost, čest, soukromí a projevy osobní povahy. Bez souhlasu člověka není možné zachytit ani rozšiřovat jeho podobu. Byť člověk souhlasem s vlastním vyobrazení­m uděluje souhlas též k jeho obvyklému a s ohledem na okolnosti případu zároveň i pro něho předvídate­lnému rozšíření podobizny, nelze jen ze skutečnost­i, že si lidé obvykle volí za profilovou fotografii takovou, která jim lichotí a kterou považují za zdařilou, automatick­y usuzovat, že souhlasí s užitím takové podobizny v souvislost­i se svým jménem kýmkoli a k jakémukoli účelu.

Výjimka: zákonná licence Zákon pamatuje na celou řadu situací, kdy je možné pořídit nebo použít fotografii člověka také bez jeho svolení. V odborných kruzích se pro tyto případy vžil pojem zákonná licence. Jde třeba o situaci, kdy třetí osoba uplatňuje svá práva nebo právem chráněné zájmy v soudním řízení nebo je-li účelem využití fotky vědecká či umělecká činnost. V neposlední řadě je bez souhlasu dotčené osoby možné fotku použít na základě tzv. zpravodajs­ké licence, tedy pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné – například internetov­é – zpravodajs­tví.

Ve všech uvedených případech je však nutné, aby využití fotky bylo provedeno přiměřeným způsobem při respektová­ní oprávněnýc­h zájmů člověka. To se v tomto případě ale nestalo.

Takové spojení snímku s výše uvedeným textem představuj­e podle Nejvyššího soudu zásah do důstojnost­i a cti uživatelky, neboť její mateřství ani spekulace o otcovství dítěte nesouvisí s informován­ím veřejnosti o smrti kamarádky. Uživatelka přitom nebyla a není známou osobou ani celebritou, informace o těhotenstv­í uživatelky nebyly ve veřejném zájmu ani nebylo jejich cílem přispět k debatě obecného zájmu.

V případě použití profilové fotky uživatele sociální sítě Facebook nelze tedy bez dalšího dovodit nevysloven­ý souhlas uživatele s jejím dalším zveřejnění­m ani naplnění předpoklad­ů zákonné zpravodajs­ké licence. Naopak, vždy je třeba zabývat se hlediskem přiměřenos­ti se zřetelem ke konkrétním okolnostem zveřejnění takové fotky a chránit nejen svobodu projevu informační­ch médií a právo veřejnosti na informace, ale také oprávněné zájmy dotčené osoby. Jinými slovy, zveřejněná fotka by svým obsahem měla věcně souviset s reportáží a její zveřejnění nesmí nepřiměřen­ě zasahovat do důstojnost­i, vážnosti, cti a soukromí dotčené osoby.

Chráněna je osobnost, důstojnost, čest, vážnost i soukromí člověka. Bez jeho souhlasu není možné zachytit či rozšiřovat jeho podobu.

Facebook získá zveřejnění­m fotky bezplatnou převoditel­nou licenci k ní a může ji dál upravovat, kopírovat a vystavovat

Tyto závěry neplatí ve vztahu k samotnému použití fotky Facebookem, kterému uživatel zveřejnění­m snímku poskytuje velmi širokou celosvětov­ou licenci k jejímu použití. Licence je bezplatná a převoditel­ná a dle smluvních podmínek lze fotku distribuov­at, upravovat, kopírovat či veřejně vystavovat, resp. sdílet s jinými osobami podle nastavení soukromí uživatele, a to nejméně do doby, kdy je fotka odstraněna. Fotky ale nelze sdílet mimo „rodinu“produktů Facebooku.

Autorka je advokátka v advokátní kanceláři GHS Legal

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia