Lidové noviny

Další varování pro Slavii

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Fotbalisté Slavie ze tří jarních kol podruhé prohráli. Sparta konečně bodovala, nicméně se Zlínem uhrála jen remízu 2:2. Zato Plzeň zůstává pod novým koučem Guľou stoprocent­ní.

AC Sparta Praha FC Fastav Zlín 2 2

FK Jablonec FC Viktoria Plzeň 1 2

SFC Opava SK Sigma Olomouc 2 1 1. FK Příbram FK Mladá Boleslav 0 0 1. FC Slovácko SK Slavia Praha

PRAHA Šestnáctib­odový náskok po podzimní části se zdál neztratite­lný. Ovšem jen z jarní části uběhly první tři porce duelů, hned to vypadá na možné drama. Slavia vede fotbalovou ligu před druhou Plzní najednou „jen“o deset bodů a rozpoložen­í obou celků napovídá, že by rozdíl mohl být záhy klidně ještě menší.

Západočech­y nový trenér Adrián Guľa přes zimu zjevně dobře připravil i patřičně nabudil, mdlejší projev z konce druhého období jeho předchůdce Vrby je pryč. Plzeň smetla oba soupeře ze suterénu tabulky (Opavu 3:0, Příbram 4:0) a v sobotu přidala důležité vítězství nad třetím Jabloncem (2:1).

Přes podmáčený terén dokázaly oba týmy předvést ofenzivní podívanou s mnoha šancemi. Po pěkných akcích se v první půli trefili Čermák a Beauguel, který skóroval na jaře už potřetí a čtvrtý gól mu odepřel asistent sudího odmávaním hraničního ofsajdu.

Brzy po změně stran snížil Pleštil a zejména v závěru měl Jablonec dvakrát na kopačkách vyrovnání, ale Doležal hlavičkova­l zblízka jen do brankáře Hrušky a poslední akci domácí zbytečně překombino­vali.

„Věřím, že nám to dodá další sebevědomí. Vstup do jara byl důležitý,“chválil Guľa své svěřence, přičemž ještě nevěděl, že si Slavia o den později připíše další ztrátu.

Tu sešívaným připravilo Slovácko, které dokázalo v této sezoně porazit Slavii, Plzeň (tu dokonce dvakrát) i Spartu. A nebyla to náhoda. Moravané hráli nebojácně, přitom hosty příliš nepouštěli do šancí a sami občas zahrozili.

Ve 24. minutě dorážející Petržela otevřel skóre a v závěru přidal z druhé ze svých slepených šancí pojistku Zahustel.

„Je to o tom, že naše hra není tak uhlazená jako na podzim,“uvedl slávistick­ý obránce Ondřej Kúdela. Vymlouvat se však, že herní tvář najednou chybí po zimních odchodech Součka a spol. a kvůli několika zdravotním absencím, slávisté nemohou. „Musíme si asi sednout zpátky na zadek a říct si asi víc důrazně i s kluky, co přišli, o co se tady hraje a za koho.“

Deset bodů rozdílu nenutí slávisty panikařit, nicméně zlepšit se rozhodně musí. Do konce základní části zbývá ještě sedm kol plus pět v nadstavbě, přičemž šest bodů může stáhnout sama Plzeň ve vzájemných zápasech. A pro nejbližší ošemetný duel není třeba chodit daleko – nedělní derby se Spartou.

I když ta je aktuálně v ještě mnohem větších problémech. Po dalším nezvládnut­ém utkání dokonce vypadla ze skupiny o titul, tedy nejlepší šestky.

Už to přitom vypadalo, že se doma s až třináctým Zlínem dokáže vypořádat s dlouhým oslabením po Mandjeckov­ě vyloučení. Dvakrát vedla: nejprve korunoval svůj dobrý výkon Karlsson a v 88. minutě se hlavičkou trefil na 2:1 střídající Kozák. Signál obrození? Návrat někdejší buldočí vůle? Ani náhodou. Zmatečné odklízení míče z hranice vápna nabídlo zakončení Matejovovi a ten srovnal na konečných 2:2.

„Řešení těch situací je někdy pro mě nepochopit­elné,“zlobil se trenér Václav Kotal, který před dvěma týdny nahradil neúspěšnéh­o předchůdce Jílka. Pokročit s týmem musí především v základních věcech. „Musíme zapracovat na tom, abychom se těchto hrubých chyb vyvarovali.“

 ?? FOTO ČTK ?? Slávista Peter Olayinka (v černém) čeká na gól už devět zápasů, na snímku zastavuje Josefa Divíška ze Slovácka
FOTO ČTK Slávista Peter Olayinka (v černém) čeká na gól už devět zápasů, na snímku zastavuje Josefa Divíška ze Slovácka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia