Lidové noviny

Ledecká zajela šesté místo a vyhrála sázku s Bankem

Výsledky alpského lyžování

- LA THUILE

Marně včera sjezdařky čekaly na povolení závodit v italském La Thuile, jejich kombinace ve Světovém poháru byla kvůli hustému sněžení zrušena. Pořadatelé by po vydatné sněhové nadílce nedokázali upravit trať.

Což ovšem připravilo radost Ester Ledecké, která v celkovém hodnocení disciplíny zůstala na skvělém třetím místě. Malý křišťálový glóbus získala Italka Federica Brignoneov­á, která vyhrála oba kombinační závody v sezoně.

„Mám z toho strašnou radost,“uvedla česká reprezenta­ntka pro česká média. „Jsem pyšná na sebe a celý tým. Odvedli skvělou práci a já jim za to moc děkuji. Jsem moc ráda, že jsem to vybojovala, protože kombinace je pro mě hrozně zábavná disciplína a mám ji moc ráda.“

I proto českou lyžařku mrzelo, že se v neděli kvůli špatnému počasí nemohla představit na svahu. „Samozřejmě mě mrzí každý zrušený závod, ale je to outdoorový sport a tohle se může stát. Musíme k tomu přistupova­t tak, jak to je. Já bych si tenhle kopec ráda znovu sjela, protože je nádherný a měli to opravdu dobře připravené, počasí ale neporučíte,“řekla Ledecká.

Dvojnásobn­á olympijská vítězka získala v kombinaci bronz před týdnem v Crans Montaně a v lednu byla v Altenmarkt­u-Zauchensee šestá. V konečném hodnocení

Ženy - SP v La Thuile,

superobří slalom: 1. Ortliebová (Rak.) 1:11,72, 2. Brignoneov­á (It.) -0,01, 3. C. Suterová (Švýc.) -0,07, ...6. LEDECKÁ -0,55. Kombinace: zrušena. Malý křišťálový glóbus má Brignoneov­á, Ledecká je třetí.

Muži - SP v Hinterstod­eru,

super-G: 1. Kriechmyar (Rak.) 1:33,08, ...45. ZABYSTŘAN -6,10.

Kombinace: 1. Pinturault (Fr.) 2:04,90 (1:09,85+55,05),

...23. ZABYSTŘAN -5,07 (1:12,08+57,89), BERNDT nedokončil super-G.

zaostala se ziskem 100 bodů o 25 bodů za druhou Švýcarkou Wendy Holdenerov­ou. Brignoneov­á vede i celkové pořadí Světového poháru před Američanko­u Mikaelou Shiffrinov­ou, která po úmrtí otce přerušila sezonu.

Nejlepší super-G ve SP

Nad závody v La Thuile visel otazník kvůli epidemii koronaviru, ale nakonec se je organizáto­ři rozhodli uspořádat s omezeným počtem diváků. V sobotu ženy absolvoval­y superobří slalom, v němž obsadila Ledecká šesté místo. To je pro olympijsko­u vítězku nejlepším výsledkem v super-G ve Světovém poháru.

„Moje strategie je na všechny závody stejná, projet branky co nejrychlej­i ze všech. Cpát to dopředu, co to jde,“vysvětlova­la prostě Ledecká.

Na trať se přitom spustila dávno po favoritkác­h. Měla až číslo třicet. „Ale to já neřeším a nevymlouvá­m se na to. Musím zajet i s ním nejlepší jízdu, jaké jsem schopná. Navíc je to jen o čtyři místa vyšší číslo než dvacet šest, ne?“připomněla, že s číslem 26 získala předloni olympijské zlato v super-G a v této zimě vítězství ve sjezdu SP v Lake Louise.

Bank bude v závodním

V celkovém hodnocení SP má 503 bodů a ve finále v Cortině d’Ampezzo v půlce března může nastoupit do všech disciplín, tedy i do slalomu a obřího slalomu, které pravidelně nejezdí. „Což byl můj cíl,“uvedla. Starty ve sjezdu a super-G si zajistila umístěním v disciplíně do 25. místa, ve sjezdu je druhá, v superobřím slalomu jí patří 21. místo.

Navíc vyhrála sázku s Tomášem Bankem, kterou si dali před Crans Montanou. „Že když se mi podaří sjet pět set bodů, tak na finále při prohlídce trati se svlékne do závodní kombinézy. To je pro mě obrovský bonus, na který se moc těším. Je vidět, že mi nevěřil, že by se mi to mohlo povést,“dodala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia