Lidové noviny

Spojené státy vyhlížejí superúterý

-

Bloomberg na startu

SVĚT Takzvané volební superúterý je tady. Souboj o to, kdo z demokratů vyzve Donalda Trumpa, vstoupí zítra do rozhodujíc­í fáze. Hlasovat se bude ve 14 státech USA, kde je ve hře celá třetina z celkových 3979 delegátů, kteří na letním nominačním sjezdu vyberou prezidents­kého kandidáta. jménem Eugenio Pacelli, bývá někdy kritizován, že údajně nedokázal dostatečně důrazně vystoupit proti nacistické­mu vyhlazován­í Židů. Jeho snaha o diplomatic­kou neutralitu však byla provázena neveřejným­i aktivitami, podporou podzemnímu církevnímu hnutí, které tisíce Židů zachránilo před smrtí. Pius XII. po válce také stvrdil dekret svatého oficia, který exkomuniko­val z katolické církve členy komunistic­kých stran.

Pozor na trase Praha–Liberec

DOMOV Další ze série dlouhodobý­ch dopravních komplikací tentokrát nečíhá na některé z českých dálnic, ale na frekventov­aném hlavním tahu z Prahy do Liberce. Od pondělí tam zkomplikuj­e dopravu rekonstruk­ce křižovatky Rádelský mlýn. Na čtyřproudé silnici I/35 zůstane v úseku mezi Jeřmanicem­i a Hodkovicem­i nad Mohelkou průjezdný vždy jen jeden pruh v každém směru. Ještě větší omezení tam čeká motoristy od konce března, práce skončí až v červenci 2022.

Začíná festival Jeden svět

Více než stovku dokumentár­ních filmů z celého světa zahrnuje letos 22. ročník festivalu Jeden svět, který začíná ve čtvrtek 5. března v Praze. Úvodní projekce bude věnována filmu Země medu, který zachycuje život pětapadesá­tileté včelařky v Severní Makedonii. Festival potrvá v Praze do 14. března a poté se koná v dalších 35 městech po celém Česku. Více o programu na www.jedensvet.cz

Nejlepší český film podle akademiků

Snímky Na střeše, Nabarvené ptáče, Staříci, Tiché doteky a Vlastníci se ucházejí o cenu Český lev za rok 2019 v kategorii nejlepší film. Vyhlášení v Rudolfinu začíná v sobotu od 20 hodin a přenáší ho Česká televize na ČT1.

 ??  ?? DOMOV
KULTURA
DOMOV KULTURA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia