Lidové noviny

Virus a senioři: zlom v 75 letech

Nákaza zabíjí hlavně starší lidi Obranyscho­pnost může podpořit zdravá strava, pohyb i rodina

- MAGDALÉNA LANGOVÁ Více v TÉMATU ROZHOVOR

PRAHA Nový typ koronaviru téměř nenapadá děti. Naopak nejvíce ohrožuje seniory nad osmdesát let, kde umírá podle vědců z Čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí téměř patnáct procent nakažených. Zhruba v pětasedmde­sáti letech totiž nastává u člověka vývojový zlom a tělo ztrácí imunitu. „V organismu začínají převládat procesy zániku funkcí nad procesy obnovy – a to se samozřejmě týká i imunitního systému a jeho schopnosti bránit se infekci,“říká v rozhovoru LN profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktickéh­o lékařství Fakultní nemocnice Brno.

Zatímco u dospělých do padesáti let umírá na koronaviru­s ani ne půl procenta nakažených, u starších seniorů končí nákaza často smrtelným zápalem plic. „Rozvoj zápalu plic u nemocných vyššího věku vede k přetížení pravé komory a k srdečnímu selhání,“vysvětluje profesorka Matějovská Kubešová.

Divím se zesměšňová­ní situace, kdy si lidé snaží udělat doma – podotýkám rozumnou – zásobu trvanlivýc­h potravin

U seniorů přitom hraje při boji s infekcí zásadní roli jejich zdravotní stav a stravování. Právě to u nich ale mnohdy pokulhává. „Řeknou vám, že mají důchod deset tisíc. Jedno jídlo jim vystačí k obědu i večeři,“upozornil nedávno v LN plzeňský diabetolog Vojtěch Česák. Brněnská profesorka proto doporučuje, aby příbuzní svým starším blízkým koupili třeba zeleninu a ovoce a další kvalitní potraviny. Seniorům radí, aby kondici a obranyscho­pnost posilovali procházkam­i do přírody a nezavírali se ve strachu doma.

V současné době, kdy se koronaviru­s šíří Českem, by příbuzní mohli důchodcům pomáhat třeba i tím, že si nechají zaslat e-recept pro ně na svůj chytrý telefon, vyzvednou léky v lékárně a donesou jim je, aby nechodili do ordinací.

„Navíc i vědomí seniora, že není osamělý a že rodina jej podporuje, je samo o sobě posilující,“zdůrazňuje profesorka z Masarykovy univerzity, kde včera pro jistotu přerušili výuku Univerzity třetího věku. „Opatření se týká přibližně tří tisíc seniorů,“uvedla mluvčí školy Tereza Fojtová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia